Αναγκασμένη να αυξήσει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι η ΔΕΗ από την επόμενη χρονιά, αν δεν διακόψει την ηλεκτροδότηση στους μεγαλοκαταναλωτές, που αρνούνται να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς. Όπως είπε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", οι ανείσπρακτες οφειλές αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ και τα "φέσια" από τους απλήρωτους λογαριασμούς ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα δάνεια της ΔΕΗ σε τράπεζες φθάνουν τα 5 δισεκατομμύρια.
"Μιλάμε για προφίλ καταναλωτών που δεν έχουν αδυναμία να πληρώσουν, απλά είναι μπαταχτσήδες" είπε ο κ. Αδαμίδης και ξεκαθάρισε ότι αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα, τότε η επιχείρηση θα αναγκαστεί από την επόμενη χρονιά να αυξήσει τα τιμολόγια σε αυτούς που πληρώνουν. "Είναι μονόδρομος αυτές οι επιλογές για τη ΔΕΗ" τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμίδης.
Όπως υπογραμμίζει, τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της απήχησης που είχαν τα κινήματα "δεν πληρώνω" ορισμένοι καταναλωτές επιλέγουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Αδαμίδης, πολλές οικογένειες διαθέτουν 3 και 4 κινητά αντί για το ηλεκτρικό ρεύμα "Αυτό είναι απαράδεκτο. Ποιος θα αναγκαστεί να πληρώσει μετά; οι συνήθεις ύποπτοι, αυτοί που πληρώνουν" τονίζει και προσθέτει πως συνήθως εξοφλούν έγκαιρα τους λογαριασμούς μικροκαταναλωτές από περιοχές της χώρας με χαμηλά εισοδήματα, σε αντίθεση με όσους διαθέτουν πολυτελείς βίλες και πισίνες.
Αποκαλύπτει ότι υπάρχουν καταναλωτές - ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών και επιχειρήσεων που άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά η ΔΕΗ αδυνατούσε όλα αυτά τα χρόνια να τους διακόψει την ηλεκτροδότηση, με "άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις", επειδή "φουσκωτοί" -όπως λέει- παρεμπόδιζαν και απειλούσαν τους υπαλλήλους των συνεργείων.
Ο κ. Αδαμίδης καταγγέλλει ακόμα ότι ορισμένοι μεγαλοοφειλέτες, όταν η ΔΕΗ τους "κόβει" το ρεύμα και αφαιρεί τον μετρητή υπογράφουν συμβόλαιο με μια από τις ιδιωτικές εταιρείες - παρόχους και ηλεκτροδοτούνται κανονικά χωρίς να πληρώσουν το προηγούμενο χρέος, εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό που υπάρχει. "Πηγαίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες και αφήνουν "φέσι" στη ΔΕΗ. Τα "φέσια" στη ΔΕΗ αυτή την ώρα είναι πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτές οι εταιρείες παίρνουν τον πελάτη αδιαφορώντας αν χρωστούσε στη ΔΕΗ" λέει ο κ. Αδαμίδης.
Αναφέρει χαρακτηριστικά την περίπτωση επιχειρηματία, ο οποίος χρωστούσε στη ΔΕΗ 450.000 ευρώ συσσωρευτικά από τις επιχειρήσεις του και μόλις η ΔΕΗ αναγκάστηκε να διακόψει την ηλεκτροδότηση άλλαξε πάροχο, ενώ -όπως υπογραμμίζει- από 700 εκατ. ευρώ που ήταν οι οφειλές το 2011 εκτινάχτηκαν τώρα στα 2,5 δισ., σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και σε 2,3 δισ. σύμφωνα με την εταιρεία.
Ο κ. Αδαμίδης καταλήγοντας επισημαίνει ότι όσοι πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο -αυτή τη στιγμή είναι ενταγμένοι 600.000 καταναλωτές- και διαβεβαιώνει ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να τους "κόψει" το ρεύμα.
Τέλος αναφέρθηκε και στους λεγόμενους αγρότες - "μαϊμού", οι οποίοι κατάφεραν να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς τιμολόγησης χωρίς να ασκούν το επάγγελμα του αγρότη. Όπως είπε, στο πλαίσιο της επανεξέτασης των συμβολαίων για αγροτικές παροχές 30.000 περίπου καταναλωτές δεν προσκόμισαν ακόμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πιθανόν να ηλεκτροδοτήθηκαν παράνομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου