Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Τρέχει η κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα στην Ενέργεια - Εκτός Επιτροπών οι ιδιώτες

Χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα διατηρούνται οι επιτροπές που θα επεξεργαστούν τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου που τον αφορούν. Προβληματισμός από την εξαίρεση. Ποια ζητήματα θα εξεταστούν. Γιατί ανησυχούν.
Τρέχει η κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα στην Ενέργεια - Εκτός επιτροπών οι ιδιώτες
Τον προβληματισμό τους εκφράζουν εκπρόσωποι της ενεργειακής αγοράς για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των φορέων της από τις επιτροπές που συνέστησε το υπουργείο Ενέργειας για την προώθηση των θεμάτων- προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο.
Τις επιτροπές συνέστησε με απόφασή του ο υπηρεσιακός υπουργός ΠΑΠΕΝ Ιωάννης Γκόλιας, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος έως τη σύσταση της νέας κυβέρνησης και με δεδομένο ότι τα χρονικά όρια που έθετε το Μνημόνιο για τα προαπαιτούμενα στην ενέργεια ήταν περιορισμένα.
Ωστόσο, για τη σύστασή τους προβλέφθηκε η συμμετοχή μόνο υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των μονοπωλιακών ΔΕΚΟ.
Και αυτό, παρά το ότι τα θέματα που θα επεξεργαστούν οι επιτροπές, στις περισσότερες περιπτώσεις, αφορούν είτε αποκλειστικά τον ιδιωτικό τομέα, όπως το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τους μεγάλους καταναλωτές (συμβάσεις διακοψιμότητας), είτε τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, όροι λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου κ.λπ.
Ο προβληματισμός εντείνεται όταν είναι γνωστό ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις επιτροπές έχουν εκφραστεί κατά των σχεδιαζόμενων ρυθμίσεων. Επιπλέον τονίζουν ότι για θέματα που καλούνται να επεξεργαστούν οι επιτροπές, η ΡΑΕ έχει ολοκληρώσει τη μελέτη τους και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις εδώ και μήνες. Ετσι θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής στις επιτροπές.

Παράταση για τα «παραδοτέα»

Σχετικά με το θέμα των προαπαιτούμενων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των θεσμών επιδεικνύεται ελαστικότητα ως προς τον χρόνο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, κάτι που δεν είναι πρωτόγνωρο. Ενώ δηλαδή μια σειρά προαπαιτούμενων του Μνημονίου θα έπρεπε να έχουν εκπληρωθεί με τη λήξη του Σεπτεμβρίου, η εκλογική διαδικασία αναγνωρίζεται ως πραγματικός λόγος για τη χρονική παράταση στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.
Ήδη από προχθές ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Σκουρλέτης, μιλώντας στον ρ/σ 9,84, ανέφερε ότι η ελληνική (εναλλακτική) πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ, που είναι ένα από τα προαπαιτούμενα, θα παρουσιαστεί στις 15 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι αν ο ΑΔΜΗΕ ελέγχεται μετοχικά από το Δημόσιο, ιταλική ή βελγική εταιρεία, πολύ μικρή σημασία έχει για την αγορά, αφού έτσι κι αλλιώς η λειτουργία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή είναι απολύτως ρυθμιζόμενη.
Αντιθέτως, η αγορά ενδιαφέρεται πρωτίστως να πάψουν να λειτουργούν οι κρατικές επιχειρήσεις ως μονοπώλια και να αρθούν οι στρεβλώσεις της ενεργειακής αγοράς που ανεβάζουν το κόστος για τους καταναλωτές.
Έτσι κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγών, προμηθευτών και καταναλωτών ενέργειας στις επιτροπές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα θέματα της αγοράς, ιδίως όταν άλλο υπουργείο, αρμόδιο για τη βιομηχανία, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του ΣΕΒ σε όργανο που συνιστά με αντικείμενο τη χάραξη μακροπρόθεσμης βιομηχανικής πολιτικής.
 
Μιχάλης Καϊταντζίδης          
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου