Με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Κατρούγκαλο συναντήθηκε σήμερα (26/10/15) το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Στη συζήτηση που έγινε ο υπουργός αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο και περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα. Στόχος του Υπουργείου, όπως ανέφερε είναι η θέσπιση και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους σε ότι αφορά στο ποσοστό αναπλήρωσης καθώς επίσης και στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών έτσι ώστε να μην δημιουργούνται στο μέλλον νέα ελλείμματα, ενώ χαρακτήρισε το πόρισμα της
Επιτροπής Σοφών «τεχνοκρατικό σενάριο το οποίο δεν δεσμεύει την κυβέρνηση».
Επιτροπής Σοφών «τεχνοκρατικό σενάριο το οποίο δεν δεσμεύει την κυβέρνηση».
Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τέθηκε με απόλυτη σαφήνεια η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει το ασφαλιστικό σύστημα των εργαζομένων-συνταξιούχων στον Όμιλο ΔΕΗ ΑΕ, υπενθυμίζοντας στον υπουργό τόσο την ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία (πάγια) του Ομίλου ΔΕΗ (άρθρο 34 Ν 2773/99), όσο και στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες μαζί με τις εισφορές του εργοδότη αγγίζουν το 60% (για την ακρίβεια το 59,5%, ήτοι 24,5% εργαζόμενοι + 35% εργοδότης) .
Μόνο με αυτή την παραδοχή ο υπουργός αντελήφθη την ιδιαιτερότητα και τη δυσκολία του εγχειρήματος αφού η θέσπιση – εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε όλους τους ασφαλισμένους θα προϋπέθετε είτε αύξηση των εισφορών των εργαζομένων/ ασφαλισμένων στα άλλα ταμεία είτε μείωση των εισφορών για τους εργαζομένους-ασφαλισμένους στον Όμιλο ΔΕΗ ΑΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την πλευρά της Ομοσπονδίας στην αδικία που προέκυψε μετά την ψήφιση του Ν4336/15 (3ο Μνημόνιο), καθώς από 19/8/2015 καταργείται η 35ετία με αποτέλεσμα ένας αριθμός εργαζομένων (οι οποίοι συμπλήρωσαν 35ετία 12 ημέρες μετά (την 1/9/2015) να υποχρεώνονται να παραμείνουν στην εργασία τους για 11 χρόνια επιπλέον και να συνταξιοδοτηθούν με 46 (!!!) χρόνια υπηρεσίας.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απέσπασε την απόλυτη κατανόηση και δέσμευση του υπουργού Εργασίας στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Επιτροπής Χαρακτηρισμού/Κρίσεως Εργατικών Ατυχημάτων, Επιτροπή που καταργήθηκε από την έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Από την πρώτη στιγμή, τόσο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ όσο και τα σωματεία- μέλη της προσπαθούν να επαναφέρουν τη συγκεκριμένη Επιτροπή, καθώς η κατάργησή της έχει ως τραγικό αποτέλεσμα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα στον Όμιλο ΔΕΗ να μην έχουν χαρακτηρισθεί εργατικά έως σήμερα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειες των αδικοχαμένων συναδέλφων.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε συνεργασία με την ΠΟΣ/ΔΕΗ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου