Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ. Ίδρυση νέας αναπτυξιακής τράπεζας για ενίσχυση της ενέργειας

tsipras
Υπάρχουν ανοικτά μέτωπα, για τα οποία ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει σκληρή μάχη με τους δανειστές με σχέδιο και αντιπροτάσεις. Μεταξύ αυτών είναι και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός της χώρας επέμεινε στο θέμα της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας. Όπως επεσήμανε ο ίδιος θα κατατεθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο, που δεν θα τίθεται σε κίνδυνο ο δημόσιος χαρακτήρας του δικτύου της ενέργειας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ίδιος ανακοίνωσε την ίδρυση νέας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας για την ενίσχυση της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του αγροτικού τομέα και των παραγωγικών δομών της χώρας. Όπως επεσήμανε «στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την ροή των πληρωμών αλλά και τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και άνεργων επιστημών. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει προσανατολισμό στη μετάβαση από μία οικονομία χαμηλής ανταγωνιστικότητας σε μία οικονομία υψηλής τεχνολογίας».
Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναλαμβάνει εκ νέου με στόχο να ξεπεράσει τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχει θέσει τις προϋποθέσεις για τη «νέα Ελλάδα», όπως είπε, χωρίς μνημόνια, χωρίς επιτροπεία των δανειστών, με ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.
Εκτίμησε ότι αυτό είναι ένα εφικτό όραμα, σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο, και δήλωσε ότι «αυτή η Βουλή θα εξασφαλίσει την έξοδο τη χώρας από την κρίση». Προσέθεσε δε ότι ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος, καθώς «θα είναι μία δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η εντολή της 20ής Σεπτεμβρίου ήταν «εντολή σταθερότητας, εντολή τετραετίας», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ξεκάθαρη εντολή, πέρα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, να ξεκινήσει «μία μεγάλη πέρα τομών και μεταρρυθμίσεων» και να αποκαταστήσει αδικίες.
Αντιπολίτευση, πρόσθεσε, θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς, οι δυνάμεις του παλιού που ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας. «Θα συγκρουστούμε» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η σταθερότητα πρέπει να αξιοποιηθεί για να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά, όπως είπε, το ότι η νέα συμφωνία «εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ» για τη χρησιμοποίηση πόρων για την ανάπτυξη.
Μίλησε ακόμα για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, με ενίσχυση της εργασίας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας και αλλαγή της δημόσιας διοίκησης. «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον. Είναι ένα δρόμος εφικτός όχι όμως και ευκολοδιάβατος», είπε.
Όπως τόνισε, για να γίνουν τα πρώτα βήματα, πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στη δημόσια οικονομία. «Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά όχι και ικανή» προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε.
«Θα περάσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, παρά το γεγονός ότι αυτό περιλαμβάνει δύσκολα έως και, ας μην το κρύψουμε, επιβαρυντικά μέτρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η επιτυχής έκβαση για χρέος και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών είναι ίσως ο πιο κρίσιμος κάβος για την αρχή της ανάκαμψης, τόνισε και εκτίμησε ότι στο βαθμό που υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το α’ εξάμηνο του 2016 θα είναι εκείνο της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου