Του Χάρη Φλουδόπουλου
Κατά την τελετή παραλαβής του αναδιοργανωμένου υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο επανακάμψας επικεφαλής Πάνος Σκουρλέτης έδωσε ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει επί των ενεργειακών θεμάτων. "Μέλημά μας είναι, σε κάθε περίπτωση, να διαφυλάξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Η προσαρμογή της ΔΕΗ στη νέα πραγματικότητα πρέπει να γίνει διαφυλάσσοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της", τόνισε σε πλήρη εναρμόνιση με τον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης. Ο ίδιος βεβαίως παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ζητήματα που εμπεριέχονται στη συμφωνία του Αυγούστου.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως διαμορφώνεται το τοπίο για τη ΔΕΗ, με αυτά τα δύο δεδομένα, δηλαδή την πρόθεση της κυβέρνησης να διαφυλάξει το δημόσιο χαρακτήρα της αλλά και τις προβλέψεις του μνημονίου. Θυμίζουμε ότι βάσει της συμφωνίας θα πρέπει άμεσα με τη διενέργεια των δημοπρασιών ΝΟΜΕ να προχωρήσει η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική κατά 25% και στη συνέχεια να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρχει παραγωγός με μερίδιο άνω του 50% στην παραγωγή το 2020.
Προκύπτει δηλαδή ότι ακόμη και εάν διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, όπως έχει υπογραμμίσει η κυβέρνηση, η εταιρεία θα "μικρύνει" χάνοντας μερίδιο στην εσωτερική αγορά.
Επί του πρακτέου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προετοιμασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ βρίσκεται στην τελική ευθεία και ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής που δημιουργήθηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώσει την τελική θέση. Ωστόσο ειδικά για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα αφού η τιμή που προκύπτει με βάση το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ δεν είναι ανταγωνιστική και είναι υψηλότερη από την τιμή που υπάρχει σήμερα στην αγορά από τις μονάδες του φυσικού αερίου. Εδώ βεβαίως ανακύπτει μια αντίφαση αφού στην χονδρεμπορική αγορά οι μονάδες αερίου συνεχίζουν να υποβάλουν υψηλότερες προσφορές σε σχέση με τις μονάδες λιγνίτη. Σε κάθε περίπτωση, στις αρμόδιες επιτροπές συμμετέχουν μόνο εκπρόσωποι του υπουργείου, της ΡΑΕ και της ΔΕΗ, χωρίς να εκπροσωπούνται οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί ή οι καταναλωτές.
Εάν τελικά το ΝΟΜΕ οδηγηθεί από το σχεδιασμό του σε αποτυχία, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να επανέλθουν στο τραπέζι τα σενάρια περί πώλησης κομματιών της ΔΕΗ, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που έπεται.
Ακόμη και εντός της ΔΕΗ πάντως φαίνεται να υπάρχουν απόψεις που θεωρούν ότι η εταιρεία θα πρέπει να βγει μπροστά από τις προβλέψεις του μνημονίου καταθέτοντας ριζοσπαστικές προτάσεις για το άνοιγμα της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, αρχής γενομένης από τις δημοπρασίες, η μορφή των οποίων θα πρέπει να παρουσιαστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες βάσει των προβλέψεων της συμφωνίας, ξεκινά ένα πολύ ενδιαφέρον διάστημα γεμάτο από εξελίξεις που αφορούν στο μέλλον της ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου