Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

3+1 γκρίζες περιοχές του ενεργειακού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η ανακοίνωση του πολυσέλιδου κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ χθες, περιλάμβανε και μια εκτενή αναφορά στον ενεργειακό τομέα, όπου πέραν από τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, γίνεται μια καταγραφή των προτεραιοτήτων του κόμματος σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του χώρου της ενέργειας είναι ότι πολλές από τις θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έρχονται σε αντίθεση είτε με τις προβλέψεις του μνημονίου είτε με τις αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση. 
Μια χαρακτηριστική αντίφαση του προγράμματος που ανακοινώθηκε χθες αφορά στις διακηρύξεις περί σταδιακής απεξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όντας στην κυβέρνηση υποστήριξε την επενδυτική στρατηγική της ΔΕΗ και την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα, ενώ προ ημερών ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και το έργο προχωρά κανονικά. Για τη στάση αυτή πάντως αρκετοί εκπρόσωποι του χώρου της οικολογίας έχουν διατυπώσει έντονη κριτική. 
Μια δεύτερη "γκρίζα" περιοχή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων. Για την υπόθεση του ΑΔΜΗΕ εμμέσως πλην σαφώς γίνεται παραδοχή ότι το θέμα της πώλησης παραμένει ανοιχτό αφού όπως αναφέρει το πρόγραμμα "αποκρούστηκε η άμεση ιδιωτικοποίηση… ενώ η πρόταση της κυβέρνησης καταγράφηκε στη συμφωνία στα πλαίσια της αναζήτησης εναλλακτικής λύσης". Αλλά και για τη ΔΕΗ στο πρόγραμμα γίνεται αναφορά μόνο στην ακύρωση του σχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ.
Για το θέμα της ΔΕΗ εξάλλου παρέμβαση έκανε χθες ο γνωστός συνδικαλιστής και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι με τη συμφωνία που υπεγράφη η ΔΕΗ οδηγείται σε "ξεπούλημα".
Αντιφατική είναι επίσης η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και για τον όμιλο των ΕΛΠΕ, καθώς υποστηρίζεται η διατήρηση της στρατηγικής θέσης του Δημοσίου στην εταιρεία. Ωστόσο το ποσοστό του Δημοσίου ως γνωστόν έχει εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και η πώλησή του  περιλαμβάνεται κανονικά στο πρόγραμμα δράσης του Ταμείου, που ως γνωστόν αποτελεί προσάρτημα του νέου μνημονίου και έχει ψηφιστεί από τη βουλή. 
Τέλος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια καταγράφεται στις επιτυχίες η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος όπως έγινε γνωστό χθες μπήκε στον "πάγο" λόγω της αδυναμίας να βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο πρόγραμμά στην παρελκυστική πολιτική απέναντι στον αγωγό TAP, ο οποίος είναι ένα έργο πιο ώριμο, τυγχάνει της υποστήριξης της ΕΕ και για το οποίο έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση συμφωνία φιλοξενούσας χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου