DEH

DEH

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Το πλαφόν των 4750 ευρώ "πιάνουν" 3500 υπάλληλοι της ΔΕΗ


Το πλαφόν των 4750 ευρώ "πιάνουν" 3500 υπάλληλοι της ΔΕΗ 
Τα τελευταία πέντε χρόνια το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί συνολικά πάνω από 2,8 δισ. ή αλλιώς περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι μειώσεις αυτές έχουν έρθει ως αποτέλεσμα του περίφημου νόμου 3833 του 2012, ο οποίος μεταξύ άλλων επέβαλε πλαφόν στο ύψος της μεικτής αμοιβής του γενικού γραμματέα υπουργείου, στις απολαβές
των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και άλλες δημόσιες εταιρείες. Επίσης ο νόμος επέβαλε στις ΔΕΚΟ να μειώσουν τα συνολικά κόστη μισθοδοσίας τους. Αποτέλεσμα το σύνολο των εργαζομένων να υποστεί σημαντικές μειώσεις στις απολαβές του. 
Η πρόσφατη συζήτηση που άνοιξε μάλιστα για το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπής της αμοιβής του γενικού γραμματέα σε συνδυασμό με τις πληροφορίες περί επαναθέρμανσης του σεναρίου για πώληση του 17% της εταιρείας, ανοίγουν εκ των πραγμάτων τη συζήτηση για το μισθολογικό της εταιρείας. 
Για ποιο λόγο;
Καταρχάς διότι όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα που έγινε εσωτερικά στη ΔΕΗ, ένας σημαντικός αριθμός εργαζόμενων πλήττεται από τον 3833 υπό την έννοια ότι πιάνει το πλαφόν του γενικού γραμματέα. Πόσο είναι αυτοί; Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται συνολικά για περίπου 3,5 χιλιάδες υπαλλήλους, οι οποίοι λαμβάνουν μεικτά 4750 ευρώ που όμως καθαρά είναι κοντά στις 2,5 χιλιάδες λόγω υψηλών κρατήσεων στη ΔΕΚΟ. Εάν μάλιστα επανέλθει στο προσκήνιο η διάταξη που αποσύρθηκε για ακόμη μεγαλύτερη μείωση στο μισθό του ΓΓ, τότε εκτιμάται ότι ο αριθμός των "πλαφοναρισμένων" μισθωτών θα εκτιναχθεί κοντά στους 7 με 8 χιλιάδες.
Βεβαίως εκτός από το νόμο 3833 του 2011 υπάρχει και η προοπτική για πώληση της ΔΕΗ, που παραμένει ζωντανή όπως φάνηκε και από τη σχετική αναφορά στο περίφημο Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε από τη βουλή και αποτελεί παράρτημα του τελευταίου μνημονίου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, εντός της ΔΕΗ υπάρχει ένα ολοένα και διογκούμενο κομμάτι υπαλλήλων, κυρίως υψηλόμισθων, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της πώλησης του 17% αφού σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό του Δημοσίου θα έπεφτε στο 34%, γεγονός που θα οδηγούσε σε απεμπλοκή της ΔΕΗ από τις υποχρεωτικές διατάξεις του 3833.

Σημειώνεται ότι το μέσο μισθολογικό κόστος της ΔΕΗ διαμορφώνεται με βάση τη νέα τριετή συλλογική σύμβαση στα 3045 ευρώ, ενώ στο τέλος του 2009 το αντίστοιχο ποσό ήταν 4860 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: