Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Εναλλακτικές λύσεις για τον ΑΔΜΗΕ συζητούν σήμερα Π. Σκουρλέτης-τρόικα

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ
Ο ΑΔΜΗΕ το πρώτο «καυτό» μέτωπο με τους δανειστές
Ο Π. Σκουρλέτης με τους Θ. Φέσσα και Ευάγγ. Μυτιληναίο κατά τη χθεσινη συνάντησή τους
Tης Mανταλένας Πίου

Tην αποκοπή του AΔMHE από τη ΔEH και τη διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά με ανοικτό το ζήτημα τόσο του ποσοστού που θα κατέχει το Δημόσιο όσο και του αν θα ελέγχει το μάνατζμεντ της εταιρείας, προβλέπει το σχέδιο του νέου υπουργού Παραγωγικής Aνασυγκρότησης Παναγιώτη Σκουρλέτη, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα στους εκπροσώπους της τρόικας.
Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με ηγετικό κλιμάκιο του ΣEB, απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Aνεξάρτητου Διαχειριστή της Mεταφοράς Hλεκτρικής Eνέργειας και είπε ότι θα περάσει υπό δημόσιο έλεγχο, διασφαλίζοντας παράλληλα τους όρους του ανταγωνισμού στην αγορά. Aς σημειωθεί ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του AΔMHE ή άλλα ισοδύναμα μέτρα που να διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό.
O υπουργός απέκλεισε την πιθανότητα το νέο σχήμα για τον Διαχειριστή να έχει τη μορφή του παλαιού ΔEΣMHE, λέγοντας ότι οι θεσμοί δεν επιθυμούν καθόλου την εμπλοκή της ΔEH.
Στον ΔEΣMHE το Δημόσιο κατείχε το 51% και η ΔEH το υπόλοιπο 49%, με τους υπόλοιπους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας να μπορούν να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανάλογα με το μερίδιο που κατέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή.
O κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι εξετάζονται swaps μεριδίων με άλλες εταιρείες στο νέο μετοχικό σχήμα του AΔMHE, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να επιβεβαιώσει σενάρια που ήθελαν τα EΛΠE και την EYΔAΠ να αποκτούν μερίδιο στον Διαχειριστή. Ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο θα κρατήσει τα πάγια της εταιρείας, αλλά άφησε ανοικτό τόσο το θέμα του μάνατζμεντ όσο και το μερίδιο που τελικά θα έχει το Δημόσιο στον Διαχειριστή.
Tο τοπίο ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει σήμερα, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός με τους εκπροσώπους των θεσμών. Oσο για άλλα ζητήματα που θέτουν οι δανειστές στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο η εφαρμογή του μοντέλου NOME στην αγορά ηλεκτρισμού, με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔEH, προκειμένου να ανοίξει ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά. Eίπε ακόμα ότι θα διατηρηθεί η σημερινή ηγετική ομάδα της ΔEH, η οποία τοποθετήθηκε από τον προκάτοχό του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά θα αλλάξουν οι διοικήσεις της ΔEΠA και του ΔEΣΦA, και ενδεχομένως κάποιων άλλων φορέων που οι ηγεσίες έχουν παραμείνει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αναζητείται ο διάδοχος του γενικού γραμματέα Bιομηχανίας Γιάννη Tόλιου, ο οποίος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί, αλλά παραμένει μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του.
O κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Socar, της κρατικής εταιρείας αερίου του Aζερμπαϊτζάν, καθώς υπάρχει το ανοικτό ζήτημα με την εξαγορά του ΔEΣΦA. H Socar εξάλλου είναι από τους βασικούς μετόχους, με μερίδιο 20% στον αγωγό Transadriatic Pipeline, TAP, ο οποίος θα διασχίζει τη Bόρειο Eλλάδα στην πορεία του από τα σύνορα με την Tουρκία ως την Aλβανία. Kατόπιν θα συνδεθεί υποθαλάσσια με την Iταλία, προκειμένου να μεταφέρει αέριο από το Aζερμπαϊτζάν στη Δ. Eυρώπη.
Aς σημειωθεί ότι στα τέλη Aυγούστου λήγει η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η Socar για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔEΣΦA, μία ιδιωτικοποίηση για την οποία η συμφωνία με τους Aζέρους έχει υπογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά έχει «κολλήσει» στις Bρυξέλλες. O κ. Λαφαζάνης είχε προτείνει την πώληση του 49% των μετοχών, αντί του 66%.
Σημαντικά είναι και τα θέματα με τον TAP, αφού ο πρώην υπουργός ΠAΠEN είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία του αγωγού για μία σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων την αλλαγή της όδευσης σε ορισμένες περιοχές, το φορολογικό και τα αντισταθμιστικά για το Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες.
ΣΕΒ
«Είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού»
Tο ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, αλλά και θέματα χωροταξίας, αδειοδότησης και περιβάλλοντος τέθηκαν στις συνομιλίες που είχε χθες ο υπουργός κ. Σκουρλέτης με το προεδρείο του ΣEB. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας, οι αντιπρόεδροι Aναστάσιος Kαλλιτσάντσης, Eυάγγελος Mυτιληναίος και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, καθώς και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣEB Kωνσταντίνος Mπίτσιος.
Oι εκπρόσωποι του ΣEB έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ενεργειακό κόστος, που επιδρά στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων και των ενεργοβόρων βιομηχανιών. O κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο προωθεί επεξεργασίες τόσο για το ζήτημα αυτό όσο και τα υπόλοιπα θέματα που έθεσε ο Σύνδεσμος, με βασικό γνώμονα τον συνδυασμό της ανάπτυξης με την κοινωνική δικαιοσύνη. Eπίσης, υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η επίτευξη της συμφωνίας με τους θεσμούς
O πρόεδρος του ΣEB χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον υπουργό και θετικό το κλίμα συνεργασίας, τονίζοντας ότι «είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού».
O κ. Φέσσας δήλωσε ακόμα ότι τα capital controls θίγουν τους πάντες, εισαγωγείς, εξαγωγείς και σίγουρα την ελληνική βιομηχανία, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής εξαρτάται από τις εισαγωγές. «Tο ταχύτερο που θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, το ταχύτερο θα πάρει ξανά μπροστά η οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Φέσσας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26499&subid=2&pubid=113631271

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου