Το μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού που με άλλη μορφή ίσχυε πριν το νόμο 4001/2011 προτείνει ως έσχατη λύση η κυβέρνηση προκειμένου να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για το μοντέλο που προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα φύγει από 100% θυγατρική της ΔΕΗ και θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, η οποία θα ελέγχεται από το Δημόσιο.
Η πρόταση της κυβέρνησης προϋποθέτει την πώληση ή παραχώρηση από την πλευρά της ΔΕΗ τουλάχιστον πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Με την κυβερνητική πρόταση, δεν προκύπτει ιδιωτικοποίηση, αφού ο έλεγχος παραμένει στο Δημόσιο, ο ΑΔΜΗΕ φεύγει ωστόσο από τον έλεγχο της ΔΕΗ, ώστε να διασφαλιστεί η επί ίσοις όροις πρόσβαση όλων των συμμετεχόντων στο δίκτυο και κατ΄επέκταση στην αγορά ηλεκτρισμού. Υπό όρους και εφόσον εφαρμοστεί το μοντέλο του παλιού ΔΕΣΜΗΕ, μπορεί να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας και ιδιώτες με μικρότερα μερίδια ή ακόμη και να διατηρήσει κάποιες μετοχές η ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι ο ΔΕΣΜΗΕ ανήκε σε ποσοστό 51% στο Δημόσιο και 49% στη ΔΕΗ με πρόβλεψη για είσοδο και ιδιωτών.
Το μοντέλο είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Εγείρονται ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων που πρέπει να γίνουν στα δίκτυα, όχι μόνο των επενδύσεων για την επέκταση και διασύνδεση των νησιών αλλά και για τη συντήρηση του δικτύου. Τα ζητήματα αυτά πάντως μπορούν να απαντηθούν και να διευκρινιστούν.
Η πρόταση που κατατίθεται, αν και δεν είναι απολύτως διευκρινισμένη και σαφής, διασφαλίζει -εφόσον εφαρμοστεί σωστά- τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου