Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Κρατικό 100% θέλει τον ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση

Κανονική κρατικοποίηση είναι το ισοδύναμο που προτείνει η κυβέρνηση για τον ΑΔΜΗΕ, έναντι της πρότασης των δανειστών για ιδιωτικοποίηση. Ωστόσο, αυτή η στάση της κυβέρνησης είναι πιθανό να ανοίξει την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, και αυτό γιατί οι δανειστές έχουν κάνει σαφές ότι το μοντέλο παραμονής των δικτύων μεταφοράς σε δημόσιο έλεγχο που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει η ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά. Η μοναδική περίπτωση να γίνει αποδεκτή η ελληνική πρόταση για να περάσει ο ΑΔΜΗΕ υπό την κυριότητα και τον έλεγχο του Δημοσίου, εξηγούν παράγοντες που έχουν χειριστεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ το προηγούμενο διάστημα, είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είτε με εφαρμογή του σχεδίου «Μικρή ΔΕΗ» είτε μέσω της απευθείας πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η εκτίμηση που εκφράστηκε χθες από τον αρμόδιο υπουργό ΠΑΠΕΝ, Πάνο Σκουρλέτη, σχετικά με το αν στις διαπραγματεύσεις θα συζητηθεί και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Θα δούμε. Δεν είναι ξεκάθαρο το θέμα όπως έχει τεθεί», ήταν η απάντηση του υπουργού στο σχετικό ερώτημα. Το γεγονός, πάντως, ότι επικεφαλής της ομάδας που κατέφτασε στην Αθήνα για τα ενεργειακά παραμένει ο Ιταλός Κάρλο Βιβιάνι, προεξοφλεί τη σκληρή στάση των δανειστών και έχει ήδη προκαλέσει άγχος στην ελληνική πλευρά, καθώς ο κ. Βιβιάνι δεν είναι απλώς πολύ καλός γνώστης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της ελληνικής ενεργειακής πραγματικότητας, αλλά και πολύ σκληρός διαπραγματευτής.
Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση, στις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που ξεκινούν σήμερα, θα καταθέσει πρόταση για τον 100% έλεγχο του ΑΔΜΗΕ από το ελληνικό Δημόσιο, αφού η αρχική πρόταση για παραμονή ποσοστού 49% στη ΔΕΗ και 51% στο Δημόσιο απορρίφθηκε από τους δανειστές. «Δεν θέλουν καθόλου ΔΕΗ», είπε ο κ. Σκουρλέτης και, αναφερόμενος στην πρόκριση της λύσης 100% Δημόσιο, σημείωσε ότι «δεν μπορείς να ιδιωτικοποιήσεις ανεκτίμητης αξίας πάγια», ενώ παρέπεμψε στην υιοθέτηση αντίστοιχων μοντέλων από άλλα κράτη -μέλη της Ε.Ε. Ασχέτως, πάντως, από τη στάση που θα κρατήσουν οι θεσμοί, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν απαντά στο πώς το Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την 100% συμμετοχή του στον ΑΔΜΗΕ, που μεταφράζεται σε ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ (βάσει παλαιότερης αποτίμησης). Ενα από τα σενάρια που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται είναι η αποπληρωμή της ΔΕΗ από μελλοντικά μερίσματα του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό με swap μετοχών που κατέχει το Δημόσιο σε άλλες εταιρείες του τομέα της ενέργειας ή άλλες ΔΕΚΟ.
Στο τραπέζι φαίνεται να έχει πέσει η ανταλλαγή μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ και στην ΕΥΔΑΠ. Ενα από τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτή την περίπτωση είναι αν το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα υπογράψει μια απόφαση που θα τις προσφέρει μετοχές έναντι «ζεστού» χρήματος, το οποίο θα μπορούσε να πάρει από την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της, όταν, μάλιστα, της είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την υλοποίηση κομβικών επενδύσεων για τη βιωσιμότητά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» έχει στηριχθεί, κατά ένα μεγάλο μέρος, στα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Κατά της πρότασης κρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τέλος, τάσσονται οι 1.440 εργαζόμενοι στη θυγατρική της ΔΕΗ, ενώ αρνητική, αν και δεν έχει εκφραστεί ακόμη επίσημα, είναι και η ΓΕΝΟΠ, η οποία θα χάσει αυτομάτως ισάριθμα μέλη.
Οι εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ δεν θα σταματήσουν απλώς να ανήκουν στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά θα υποστούν και μισθολογικές μειώσεις, αφού θα ενταχθούν στο «ενιαίο μισθολόγιο». Αν και στον ΑΔΜΗΕ, όπως και στη ΔΕΗ, ισχύει το πλαφόν που υπάρχει για όλες τις ΔΕΚΟ, ωστόσο τα κλιμάκια και οι αμοιβές διαφέρουν κατά πολύ από τους μισθούς του Δημοσίου, φθάνοντας μέχρι και τα 800 ή και τα 1.000 ευρώ, ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση του κάθε εργαζόμενου. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σκουρλέτης, απάντησε ότι θα δοθεί μέριμνα για τη διασφάλιση των μισθολογικών αμοιβών των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ.

Χρ. Λιάγγου: (Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου