Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Κινητικότητα και διεργασίες ενόψει επόμενης μέρας στην αγορά ηλεκτρισμού

Την ώρα που η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου πιθανόν να επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις της Κομισιόν γύρω από τη γνωστή υπόθεση των λιγνιτών, στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού επικρατεί έντονη κινητικότητα καθώς συντελούνται διεργασίες που αφορούν το σύνολο των παικτών από τη ΔΕΗ μέχρι τους ανεξάρτητους παραγωγούς, τους προμηθευτές της λιανικής και τους εμπόρους εισαγωγείς.
Από την πλευρά της ΔΕΗ παρατηρείται η αλλαγή της
συμπεριφοράς και η μείωση των προσφορών των λιγνιτικών (που επισήμανε χθες το EnergyPress) η οποία εστιάζεται κυρίως σε δύο μονάδες τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη. Πηγές της αγοράς επεσήμαναν ότι για τη μεν Μελίτη, φαίνεται ότι έχουμε επιστροφή στην κανονικότητα, αφού οι τρέχουσες προσφορές γίνονται στα λογικά επίπεδα. Κάποιες πηγές μάλιστα εκτιμούν ότι έχει επιλυθεί το πρόβλημα που υπήρχε με τον τοπικό εργολάβο. Ερωτηματικό πάντως παραμένει το timing αλλά και ο λόγος που στις χαμηλές προσφορές η Μελίτη συνοδεύεται από τη Μεγαλόπολη.
Τώρα εκτός από τη ΔΕΗ η οποία «χαμηλώνει» τις προσφορές της σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως δείγμα γραφής της νέας συμπεριφοράς της ΔΕΗ στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για μείωση του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια και των τιμολογίων, αλλαγές καταγράφονται και στο εμπόριο. Έτσι για παράδειγμα, οι εισαγωγείς που στο παρελθόν για κάποιες ώρες τη νύχτα έδιναν ακόμη και μηδενικές προσφορές, έχουν αλλάξει συμπεριφορά και πλέον δίνουν προσφορές και τη νύχτα. Έτσι την Κυριακή είχαμε για μία ώρα οριακή τιμή της τάξης των 18 ευρώ η μεγαβατώρα, σε μια ώρα που στο παρελθόν θα είχαμε μηδενική ΟΤΣ. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν πιεστεί συνολικά τα περιθώρια στο διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας, με αποτέλεσμα οι έμποροι να βελτιστοποιούν τις προσφορές τους αναζητώντας ένα μικρό περιθώριο ακόμη και σε ζώνες που στο παρελθόν δεν έμπαιναν στον κόπο να δώσουν προσφορά.
Την ίδια στιγμή οι ανεξάρτητοι καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών και χωρίς κανένα μηχανισμό διασφάλισης ισχύος ή ανάκτησης κόστους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργεί αυτές τις ημέρες κανένας ιδιωτικός σταθμός και οι τουρμπίνες των μονάδων των ανεξάρτητων να παραμένουν σβηστές. Για πόσο ακόμη μπορεί να συνεχιστεί αυτή η εικόνα παραμένει ερωτηματικό, ιδιαίτερα όταν υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην υιοθέτηση των νέων ΑΔΙ.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα αυτή της αγοράς λειτουργεί θετικά για τους προμηθευτές, αφού ανοίγουν τα περιθώρια αλλά και οι δυνατότητες για ελκυστική εμπορική πολιτική. Βεβαίως το τρέχον στάτους της αγοράς είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο και οι εταιρείες δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να ρισκάρουν πιο επιθετικές κινήσεις. Αυτό βεβαίως μπορεί να αλλάξει εάν η συμφωνία φέρει τελικώς την εφαρμογή του ΝΟΜΕ, οπότε εκεί ίσως δούμε τους ανεξάρτητους προμηθευτές να ανακτούν ένα υπολογίσιμο μερίδιο αγοράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου