Τα ενεργειακά ζητήματα έχουν δυσκολία κατανόησης. Είναι σύνθετα, πολλές φορές, τεχνικού χαρακτήρα, απαιτούν εξειδίκευση και κυρίως εμβάθυνση και εμπεριστατωμένη ανάλυση. Για να μπορέσει κανείς να ασχοληθεί με αυτά χρειάζεται να ενσκήψει με προσοχή, γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να μην αντιληφθεί ούτε το εύρος, ούτε τις συνέπειες που συνεπάγονται. Συνεπώς, μια γενική προσέγγιση των θεμάτων αυτών το ελάχιστο που μπορεί να προκαλέσει είναι θυμηδία.
Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι της Βουλής δεν διακρίνονται ιδιαίτερα για το μορφωτικό τους επίπεδο. Εντάξει, υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις. Αλλά, ανάμεσα στους 300 εκλεγμένους εκπρόσωπους μπορεί κανείς να βρει άτομα με περιορισμένες γνώσεις, όμως, με ταλέντο στην προσέλκυση ψηφοφόρων. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, στελεχώνουν κρίσιμες Επιτροπές της Βουλής, οι οποίες καλούνται να ελέγξουν πρόσωπα και νομοθετήματα, με κρίσιμη σημασία. Και από κει αρχίζουν τα προβλήματα. Ειδικά, όταν αφορούν σε ζητήματα ενεργειακά.
Η εικόνα που παρουσιάζεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής από τις οποίες οφείλουν να περάσουν προς έγκριση υποψήφιοι επικεφαλής δημόσιων ΔΕΚΟ ή θεσμικών φορέων της ενεργειακής αγοράς είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Το τι ακούγεται και λέγεται από ορισμένα μέλη-βουλευτές είναι απερίγραπτο. Λανθασμένη εκφώνηση ενεργειακών όρων και μηχανισμών, πλήρης απουσία γνώσης για τη λειτουργία της αγοράς, ρηχή προσέγγιση προβλημάτων. Κι όλα αυτά από μέλη που υποτίθεται ότι ασκούν με αυστηρότητα κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση. Υπάρχει και χειρότερο. Η αναπαραγωγή και η επίκληση αμφιβόλου εγκυρότητας δημοσιευμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης και ελέγχου. Για να μην πούμε ότι τελικά πατέρες του έθνους ενημερώνονται για τα ζητήματα που οφείλουν να «ξεσκονίσουν» μόνον από δημοσιεύματα του Τύπου. Καμία άλλη παίδευση ή ανάλυση δείχνουν να διαθέτουν.
Έτσι, φασαρία να γίνεται. Από τη στιγμή, μάλιστα, που όλες οι συνεδριάσεις της Βουλής, συμπεριλαμβανομένων και αυτών, των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, μεταδίδονται από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής, καταλήγουν να θυμίζουν τηλεοπτικά πάνελ χειρίστης μορφής. Διαπληκτισμοί, ανταλλαγές ύβρεων, φωνασκίες και ατάκες για τίτλους ειδήσεων, αποσπούν την προσοχή από την ουσία του ελέγχου και προορίζονται ως πολύτιμο υλικό για τα βραδινά δελτία των καναλιών.
Μοιάζουν, δηλαδή, ορισμένα μέλη αυτών των Επιτροπών να μην ενδιαφέρονται για το ρόλο που ανέλαβαν, αλλά για την εξασφάλιση της καθημερινής δημοσιότητας και παρουσίας τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και άσε την ουσία των πραγμάτων. Ποιος νοιάζεται γι αυτήν; Ντόρος να γίνεται και να βγαίνει το ψωμάκι της δημοσιότητας.
Όμως, έτσι, ακυρώνεται εν τοις πράγμασι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Ο οποίος δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται στις αρνητικές ψήφους. Που κι αυτές κομματική χροιά έχουν αποκλειστικά. Αν ο χι προτεινόμενος αποδεικνύει την επάρκεια του, καμία σημασία δεν έχει. Αρκεί που αποτελεί πρόταση του αρμόδιου υπουργού. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος της αρνητικής ψήφου.
Μπορεί να ζητάμε ψύλλους στ’ άχυρα, αλλά χρειάζεται επειγόντως να αλλάξει η εικόνα αυτή. Γιατί δεν τιμά κανέναν. Ούτε τα ίδια τα κόμματα που ορίζουν τους εκπροσώπους τους στις Επιτροπές, ούτε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ούτε τα προτεινόμενα πρόσωπα. Υποστηρίζουμε σθεναρά την ανάγκη κάθε μέλος αρμόδιας Επιτροπής να είναι διαβασμένο σε βάθος για το αντικείμενο ή το πρόσωπο που θα κληθεί να ελέγξει, να είναι ιδιαίτερα αυστηρό, ως εκ τούτου, στην εξέταση κάθε πράξης που έρχεται ενώπιον της και η τελική ψήφος να είναι συνάρτηση αυτού του ελέγχου. Διαφορετικά, είναι προτιμότερο να τις καταργήσουμε τις Επιτροπές. Έτσι κι αλλιώς, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το γνωρίζουμε εκ των προτέρων.
energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου