Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Μπουλαξής: Γνωμοδοτικός ο Ρόλος της ΡΑΕ, Αρμόδια για την Ενεργειακή Πολιτική της Χώρας η Κυβέρνηση

Η χρυσή τομή για την επίλυση όλων των στρεβλώσεων που ταλανίζουν την ενεργειακή αγορά συνιστά τη φιλοσοφία του νέου προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Μπουλαξή. Έχοντας ήδη εμπειρία 15 ετών στον Ρυθμιστή, ο κ. Μπουλαξής, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις απαντήσεις που έδωσε, υπερτονίζοντας το γνωμοδοτικό ρόλο του για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, η οποία, όπως είπε, είναι έργο της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό προσδιόρισε επί της ουσίας και το πώς αντιλαμβάνεται την ανεξαρτησία της ΡΑΕ, η οποία θα πρέπει, όπως τόνισε, να είναι ανεξάρτητη, αλλά όχι ανεξέλεγκτη.
Το θέμα της ανεξαρτησίας του Ρυθμιστή κυριάρχησε, άλλωστε, στην τρίωρη, σχεδόν, ακρόαση των τριών προτεινόμενων από το ΥΠΑΠΕΝ για τις θέσεις του προέδρου, του Α’ αντιπροέδρου και του μέλους, κ.κ. Μπουλαξή και Μανωλκίδη, καθώς και της κ. Καρακατσάνη. Μαζί, βεβαίως, με δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν το κύρος, τη δεοντολογία και την ανεξαρτησία των δύο πρώτων. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανεξαρτησίας, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η ΡΑΕ «βεβαίως και πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα και να εκτελεί το ρόλο της, με βάση την κοινοτική νομοθεσία και τη νομοθεσία της χώρας. Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα της να παρεμβαίνει, στο πλαίσιο του νόμου».
Από τις πρώτες ερωτήσεις που τέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής ήταν η εργασιακή σχέση της συζύγου του κ. Μπουλαξή με ενεργειακό όμιλο, κάτι το οποίο, όπως υποστηρίχθηκε, είναι ασυμβίβαστο με την νέα ιδιότητα του. Επίσης, εγκλήθηκε και ο κ. Μανωλκίδης για την προηγούμενη θητεία του στο γραφείο του Βαγγέλη Βενιζέλου, όπως και για τη δικαστική διαμάχη του με τη ΡΑΕ.
Ο κ. Μπουλαξής παραδέχθηκε ότι η σύζυγός του εργαζόταν σε θυγατρική εταιρία ενεργειακού ομίλου, τον οποίο δεν κατονόμασε (σ.σ. το energia. grεπιλέγει να μην αναπαράγει το όνομα του ομίλου), ωστόσο, ανέφερε ότι παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της στις 26 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η εταιρία δεν είχε να κάνει με τα ενεργειακά, αλλά ήταν κατασκευαστική και η σύζυγος του εργαζόταν ως γραμματέας. «Τα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας», είπε ο κ. Μπουλαξής, «είναι τεράστια. Αντιληφθήκαμε από κοινού ότι η πρόταση που μου έγινε από το ΥΠΑΠΕΝ θα δώσει αφορμές και για να μην είμαστε στη δημοσιότητα καθημερινά, αποφάσισε η ίδια να παραιτηθεί από τη θέση της και τώρα είναι άνεργη».
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος επισήμανε ότι «το να δουλεύει κάποιος με 700 ευρώ σε κατασκευαστική εταιρία, σε γραμματειακή θέση, δεν σημαίνει ότι είναι στέλεχος και δεν προδιαγράφει ότι έχει κοινά συμφέροντα με την εταιρία. Δεν μπορεί, συνεπώς, να ανακινείται τέτοιο θέμα, έμεινε τελικά άνεργη για λόγους υπερευαισθησίας».
Πάντως, η κίνηση της συζύγου του κ. Μπουλαξή να παραιτηθεί επαινέθηκε ένθερμα από τα μέλη της Επιτροπής.
Ο κ. Μανωλκίδης, με τη σειρά του, είπε ότι με τον κ. Βενιζέλο τον συνδέει επιστημονική σχέση. Ήταν δάσκαλος του στο ΑΠΘ, όπως ανέφερε, και έκτοτε «διακονούμε τον ίδιο επιστημονικό χώρο». Στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Μπουλαξής παραδέχθηκε ότι προσχώρησε επί Σημίτη, για να αποχωρήσει το 2010. «Δεν είμαι όψιμος οπαδός του Σύριζα, προέρχομαι από την ανανεωτική αριστερά», υποστήριξε ο ίδιος. Σε ό,τι έχει να κάνει με την εκκρεμοδικία του με τη ΡΑΕ, ο κ. Μανωλκίδης ανέφερε ότι δεν υφίσταται πλέον. Είχε προσφύγει, όπως είπε, στο Διοικητικό Εφετείο, διεκδικώντας πριμ παραγωγικότητας 15%, το οποίο, όμως, καταργήθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Στην αρνητική απόφαση του Εφετείου ο κ. Μανωλκίδης είπε ότι δεν άσκησε έφεση, συνεπώς, δεν υφίσταται καμία συνέχεια στη διαμάχη με την Αρχή.
Οι θέσεις για την αγορά
Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι τρεις προτεινόμενοι προκύπτουν οι εξής απόψεις τους για την ενεργειακή αγορά.
-Είναι τεράστια τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, ειδικά στον ηλεκτρισμό, με την κρίση να τα έχει μεγεθύνει. Στόχος είναι να υπάρξει χρυσή τομή σε όλα τα ζητήματα (Μπουλαξής). Για τη ΡΑΕ θεωρείται κομβικό σημείο η ανάπτυξη των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, γιατί συνδέεται με το τρίτο ενεργειακό πακέτο (Μανωλκίδης). Τα θέματα της ενέργειας θα πρέπει να ειδωθούν με το πρίσμα της κοινωνικής ευαισθησίας και κέντρο όλων των ρυθμίσεων να είναι ο καταναλωτής (Καρακατσάνη).
-Την ενεργειακή πορεία δεν τη χαράζει η ΡΑΕ, αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΡΑΕ συμμετέχει με γνωμοδότηση (Μπουλαξής).
-Είναι απαραίτητο να υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός για τη χώρα, πρέπει να αποφασίσουμε σε ποια καύσιμα θα δώσουμε έμφαση. Σε αυτό το σχεδιασμό θα πρέπει να σταθμισθεί και το κόστος της ενέργειας, εκεί βρίσκεται η χρυσή τομή (Μπουλαξής).
-Μπορεί να υπάρξει μείωση έστω και οριακή στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων. Αυτός είναι ο στόχος μας (Μπουλαξής).
-Το μοντέλο ΝΟΜΕ έχει ως στόχο την αξιοποίηση φθηνής παραγωγικής ισχύος της ΔΕΗ και από άλλους προμηθευτές. Υπήρχαν δύσκολα σημεία, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά και από την Ε.Ε. Αν το ζητήσει η κυβέρνηση, θα αξιολογήσουμε το μοντέλο και θα γνωμοδοτήσουμε (Μπουλαξής).
-Θα συζητηθεί εκ νέου με τον ΑΔΜΗΕ η μεθοδολογία υπολογισμού του επιτρεπόμενου εσόδου του Συστήματος Μεταφοράς κι αν χρειασθεί θα γίνουν αλλαγές (Μπουλαξής).
-Χρειάζεται να επανεξεταστεί το θέμα των ΑΠΕ, καθώς από το 2016 και μετά αλλάζει το σύστημα στήριξης τους. Είναι αίτημα και της Ε.Ε. Το ΕΤΜΕΑΡ, όπως υπολογίζεται σήμερα, αδικεί τις ΑΠΕ, δημιουργεί πλαστή εντύπωση. Είναι μια στρέβλωση. Θα εξεταστεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της αγοράς, όπου θα προσδιορισθεί και ο ρόλος των ΑΠΕ στις ημερήσιας αγορές (Μπουλαξής)
-Είναι δύσκολο θέμα τα ΑΔΙ. Θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της ΡΑΕ. Ίσως λυθεί μέσα από το μοντέλο που θα προσδιορίσουμε για τις αγορές. Χρειάζεται να αμείβονται οι απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες, αλλά με την ελάχιστη επιβάρυνση της κατανάλωσης. Να εξεταστεί πρώτα ποιες είναι οι απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες, με εύλογες αμοιβές (Μπουλαξής).
-Δεν ήταν απόφαση της ΡΑΕ η τιμή του ηλεκτρικού για την Αλουμίνιον. Αλλά του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Σε αυτή τη φάση η ΡΑΕ δεν μπορεί να εκφράσει γνώμη, καθώς εκκρεμεί η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη απόφαση (Μανωλκίδης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου