DEH

DEH

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Φεσώνουν τη ΔΕΗ και μεταπηδούν σε άλλες εταιρείες οι εύποροι «τζαμπατζήδες» του ρεύματος

Αποτέλεσμα εικόνας για φεσι «Μπαταχτσήδες» συχνά εύποροι αφού φεσώνουν τη ΔΕΗ μεταπηδούν σε άλλες εταιρείες, εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό κενό, και ηλεκτροδοτούνται κανονικά, συνεχίζοντας να της χρωστούν πολλές χιλιάδες ευρώ.


Αναζητώντας την άκρη στο μίτο με τα ανεξόφλητα χρέη των πιο εύπορων κακοπληρωτών της, η ΔΕΗ πέφτει το τελευταίο διάστημα όλο και πιο συχνά πάνω σε περιπτώσεις πελατών με μεγάλες οφειλές, οι οποίες όμως δεν αποτελούν εμπόδιο για την αλλαγή προμηθευτή, και τη μετακόμιση σε άλλη εταιρεία, χωρίς να ρυθμίσουν πρώτα τα χρέη τους.

Ανάμεσα στα πρώτα ευρήματα ξεχωρίζουν οι ιδιοκτήτες 3

μεγάλων ακινήτων στα Βόρεια και Νότια Προάστια, στους οποίους η ΔΕΗ προ μηνός είχε κόψει το ρεύμα, καθώς μαζί με άλλους 11 της χρωστούσαν για πάνω από χρόνο κοντά στα 500.000 ευρώ.

Αντίθετα όμως με τους υπόλοιπους που αμέσως μετά την αποκοπή έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, οι 3 συγκεκριμένοι προτίμησαν να αλλάξουν προμηθευτή, χωρίς φυσικά να κάνουν διακανονισμό.

Χρωστούν συνολικά κοντά στα 100.000 ευρώ για ρεύμα που αφορά τρεις βίλες σε Ερυθραία (επιφάνειας 600 τ.μ.), Μαρούσι (250 τ.μ.) και Βούλα (450 τ.μ.), και η ΔΕΗ προτίθεται να τους κυνηγήσει δικαστικά, κάτι όμως που σημαίνει ότι θα της πάρει κάμποσα χρόνια μέχρι να εισπράξει τις οφειλές.

Αναζητώντας τρόπους για να περιορίσει το φαινόμενο πριν αυτό πάρει διαστάσεις, η ΔΕΗ απευθύνθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζητώντας της να αλλάξει τον κανονισμό και να υποχρεώνει στο εξής όποιον χρωστάει και θέλει να αλλάξει εταιρεία, πρώτα να κάνει διακανονισμό της οφειλής του με τον τωρινό του πάροχο, και μετά να μετακομίζει στον καινούργιο, ώστε η οφειλή του να τον συνοδεύει. Αυτό που στην ουσία ζητά η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ είναι να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να πάψει να επανασυνδέει το ρεύμα αν δεν έχει πάρει σχετική βεβαίωση από τον προηγούμενο προμηθευτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τον Απρίλιο κατά την εξέταση του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης είχε ζητήσει από τον Π. Λαφαζάνη να φέρει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου όσοι της χρωστούν να μην μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή.

Ενεργειακός Τειρεσίας

Υπό αυτό όμως το πρίσμα, θα μπορούσε να επανέλθει στο τραπέζι και η ιδέα για έναν «Τειρεσία» στο ηλεκτρικό ρεύμα, μια μαύρη δηλαδή λίστα με τα στοιχεία των κακοπληρωτών στα πρότυπα του τραπεζικού συστήματος, ώστε να τα αξιοποιούν όλες οι εταιρείες και να απορρίπτουν πελάτες.

Εχεί προταθεί για πρώτη φορά το 2011 από τη ΡΑΕ, στη λογική να δημιουργηθεί ένας ενεργειακός “Τειρεσίας”, ένα μητρώο με το ιστορικό των ανεξόφλητων λογαριασμών, ώστε να προληφθεί η μετακίνηση των αφερέγγυων καταναλωτών από τη μία εταιρεία στην άλλη. Ωστόσο το θέμα είχε μπλοκάρει καθώς είχε ανακύψει θέμα προσωπικών δεδομένων και εμπλοκής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Από τα 385 εκατ. ευρώ στα 1,9 δισ. ευρώ

Παραμένει ωστόσο το ερώτημα πως θα αντιμετωπιστεί τυχόν επανεμφάνιση του φαινόμενου με τους «τζαμπατζήδες» του ρεύματος. Φυσικά το 2010 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τα φέσια προς τη ΔΕΗ ήταν μόλις 385 εκατ. ευρώ, και το 2011 δεν ξεπερνούσαν τα 450 εκατ. ευρώ.

Σήμερα και αφού μεσολάβησε το χαράτσι του 2012, φτάνουν τα 1,9 δισ. ευρώ, και έχουν αυξητική τάση, που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα μπορούσε να συμβεί αν το φαινόμενο πάρει διαστάσεις.

Από εκεί και πέρα μένει να φανεί και πόσο αποφασιστική θα είναι η ΔΕΗ με το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών. Διότι σύμφωνα με το ιστορικό των τριών αυτών πελατών σε Ερυθραία, Βούλα, Μαρούσι, είχαν στην ουσία να πληρώσουν γύρω στα 2-3 χρόνια. Η δικαιολογία είναι ότι κάθε φορά που τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επισκέπτονταν τους συγκεκριμένους καταναλωτές για να τους σφραγίσουν τα ρολόγια, δεν μπορούσαν να τα βρουν καθώς αυτά βρίσκονται μέσα στα σπίτια.

Στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουν πως τα τελευταία χρόνια πολλοί «μπαινόβγαιναν» σε διακανονισμούς χωρίς φυσικά να τους εφαρμόζουν, μέχρι που έπεφτε κάποιο τηλέφωνο από πολιτικό "φίλο", το ρεύμα επανέρχονταν, και οι οφειλές συνέχισαν να συσσωρεύονται. Το κατά πόσο θα αλλάξει αυτό το καθεστώς είναι νωρίς για να το πει κανείς, μένει να φανεί στην πορεία.

Πηγή: tanea.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ https://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/67714-fesonoun-ti-dei-kai-metapidoyn-se-alles-etaireies-oi-eyporoi-tzampatzides-tou-reymatos

Δεν υπάρχουν σχόλια: