Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η Πτολεμαΐδα και τα Αιολικά

Το πιο φτηνό και χυδαίο επιχείρημα που έχω ακούσει υπέρ των αιολικών είναι οι καρκίνοι και τα περιβαλλοντικά χάλια στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη.

Χωρίς να έχω δει επιδημιολογικές μελέτες ή στατιστικές από την Μεγαλόπολη ή την Πτολεμαΐδα, γνωρίζω τα χάλια. Το "φτηνό και χυδαίο" ωστόσο του επιχειρήματος έγκειται στα εξής:

1.  Η παρουσίαση των αιολικών σαν εναλλακτική του
κάρβουνου ή του λιγνίτη είναι 100% λανθασμένη, ψευδής και παραπλανητική. Πουθενά, ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Δανία ούτε οπουδήποτε αλλού, κανένας αριθμός αιολικών δεν υποκατέστησε έστω και μία θερμική μονάδα, ή δεν μείωσε κατανάλωση συμβατικού καυσίμου. Πουθενά. Αν γεμίσουμε όλη την Ελλάδα με αιολικά δεν θα σώσουμε την Πτολεμαΐδα.

2.  Το περιβαλλοντικό χάλι της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης, πέρα από τα πρακτικά αδιέξοδα χωροθέτησης (χωριό πάνω από κοίτασμα) έχουν να κάνουν (α) με τις μεθόδους διαχείρισης του καυσίμου, (β) με ελλειπή φίλτρα, μηχανικά ή ηλεκτροστατικά, ή ο,τιδήποτε, (γ) διαχείριση (handling) , γενικώς.   Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Πτολεμαΐδας, δεν θα λυθεί από 100.000 αιολικά σε όλη την Ελλάδα

3. Αν δεν είχαμε την Πτολεμαΐδα, ή, εάν τελειώσει ο λιγνίτης εκεί, ή εάν δεν υπάρξουν αντίστοιχες συμβατικές μονάδες, ακόμα και  με 200.000 αιολικά, απλά, δεν θα έχουμε ρεύμα.

4. Το χυδαίο του ψεύτικου διλήμματος είναι ότι η συγκινησιακή φόρτιση ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους ή τα χωράφια τους από ορυχεία, και ο φόβος του καρκίνου, θολώνουν την λογική των (1), (2) και (3) παραπάνω.  Πετάει λοιπόν ο παπαγάλος το "έλα στην Πτολεμαΐδα να δεις καρκίνους" και νομίζει ότι κέρδισε την χωροθέτηση των αιολικών στον χάρτη της φρίκης. Επιχειρήματα Ελεταέν, κοινώς του κώ+ου. 

Αν ενδιαφέρει το CO2 (προσωπικά το μόνο CΟ2 που με ενδιαφέρει είναι στην μπύρα)  τα περί μείωσης εκπομπών CO2 με τα αιολικά είναι επίσης ανοησίες. Οι εκπομπές, όπου μετρήθηκαν και όπου μειώθηκαν, μειώθηκαν (α) από αντικατάσταση παλαιών μονάδων κάρβουνου με καινούργιες, και (β) με υποκατάσταση κάρβουνου από φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο, εάν το έχεις και εάν έχεις την πολυτέλεια να το καις για ισχύ βάσης. μου αρέσει ...πολύ.

Οι φωτογραφίες (μεγαλώνουν λίγο με κλικ) είναι στο Google Earth και το Panoramio, εδώ, εδώ και εδώ.

Από το http://archaeopteryxgr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου