Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Τρεις διαγωνισμούς «πάει πίσω» το συνεχιζόμενο θρίλερ γύρω από την υπογραφή συμφωνίας με τους εταίρους

Δεν είναι μόνο ο διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές που έχει πάρει παράταση για το Σεπτέμβριο επειδή το ζήτησαν ενδιαφερόμενες εταιρείες, τόσο για τεχνικούς λόγους, όσο και επειδή περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το αν η Ελλάδα θα συμφωνήσει με τους πιστωτές της ή θα πάρει το δρόμο της εξόδου από την ευρωζώνη.
Στο σύνολό τους, οι ξένοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, από το χώρο των υδρογονανθράκων έως και αυτό της προμήθειας υποβρυχίων καλωδίων, τηρούν στάση αναμονής όταν πρόκειται για έργο στην Ελλάδα, περιμένοντας να αποκρυσταλλωθεί μια σαφή και καθαρή σχέση της χώρας με τους δανειστές της. Τόσο ο επικείμενος γύρος παραχωρήσεων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, όσο και ο προσεχής διαγωνισμός για την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-ηπειρωτικής χώρας, εντάσσονται σε αυτή τη σφαίρα.
Αν και τους τελευταίους μήνες κύκλοι κοντά στην κυβέρνηση επιχειρούν να μεταδώσουν ένα θετικό κλίμα ως προς την προσέλευση μεγάλων ξένων ονομάτων στο διαγωνισμό για τα είκοσι θαλάσσια ελληνικά οικόπεδα, που έχει πάρει παράταση για τις 14 Ιουλίου, στην πραγματικότητα η απουσία συμφωνίας μόνο αρνητικά επιδρά. Διότι μπορεί, από τη φύση του αντικειμένου τους, οι εταιρείες πετρελαίου να έχουν μάθει να δουλεύουν σε περιοχές, από το Ιράκ ως τη Μέση Ανατολή, ακόμη και σε εμπόλεμες συχνά ζώνες, ωστόσο το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό ρίσκο αντισταθμίζεται εν μέρει από το γεγονός ότι πρόκειται για "γνωστές" και εξερευνημένες περιοχές. Περιοχές δηλαδή όπου υπάρχουν διαπιστωμένα κοιτάσματα και όχι αχαρτογράφητες σαν τις περισσότερες από τις 20 ελληνικές.
Αντίθετα όταν πρόκειται για "καινούργιες" περιοχές και σε πολύ βαθιά νερά, όπως αυτές της Κρήτης, η πολιτική αβεβαιότητα "ζυγίζει" ακόμη περισσότερο στην ήδη βεβαρυμμένη ζυγαριά λόγω του υψηλού κόστους των ερευνών και της απουσίας δεδομένων. Σχετικά μηνύματα έχουν αποστείλει το τελευταίο διάστημα κάποιες από τους ενδιαφερόμενες εταιρείες στην ελληνική πλευρά.
Τον ίδιο προβληματισμό έχουν και επιχειρήσεις, κατασκευαστές και εργολάβοι, που υπό άλλες συνθήκες θα ενδιαφέρονταν να διεκδικήσουν μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας. Κοινός παρονομαστής και εδώ είναι η αβεβαιότητα, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.
Η πολιτική αβεβαιότητα ήταν εξάλλου που προκάλεσε και μια ακόμη αναβολή, την 5η κατά σειρά, στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές, ο οποίος μετατέθηκε για την 21η Σεπτεμβρίου 2015.
Αν και στις επιστολές που είχαν στείλει οι εταιρείες έθιγαν ζητήματα που σχετίζονται με την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών τεχνικών λύσεων, από το λογισμικό των ψηφιακών μετρητών, τα συστήματα τηλεχειρισμού, μέχρι τα πρωτόκολλα επικοινωνίας μετρητών με τα κέντρα ελέγχου, ένας εξίσου σοβαρός -ή και σοβαρότερος- λόγος σχετιζόταν με την παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.
Όσο το τοπίο παραμένει θολό, και για όσο δεν θα υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών, τόσο και οι μεγάλοι ξένοι παίκτες θα αποφεύγουν να “κατέβουν” σε διαγωνισμούς που σχετίζονται με έργα του Δημοσίου, αλλά και οποιαδήποτε επένδυση που σχετίζεται με τη χώρα.
Το έχουν διαμηνύσει σε πληθώρα άλλων περιπτώσεων ξένοι επενδυτές προς κυβερνητικά στελέχη, το ίδιο έκαναν και στην συγκεκριμένη περίπτωση, προς το ΔΕΔΔΗΕ, αρκετές από τους ενδιαφερόμενες εταιρείες.
Με άλλα λόγια, οι υποψήφιοι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ προτίμησαν να περάσει ο "κάβος" του Ιουνίου όπου και θα φανεί αν η χώρα παραμένει ή όχι στο ευρώ, προκειμένου μετά να πάρουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις.
Αν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έδινε την παράταση, κινδύνευε να δει στις 11 Μαΐου οπότε και έληγε η προηγούμενη καταληκτική προθεσμία υποβολής προσφορών, να προσέρχονται μόνο μικροί παίκτες, όπως Κινέζοι, Ινδοί κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου