Τρίτη 12 Μαΐου 2015

4 καυτές εκκρεμότητες στην αγορά ηλεκτρισμού ζητούν άμεσες απαντήσεις

Μπορεί τα βλέμματα γύρω από τις εξελίξεις για τα οικονομικά να έχουν στραφεί τους τελευταίους μήνες στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο τα ανοιχτά ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και να εντείνεται η ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις. Μάλιστα οι πιέσεις γίνονται ακόμη πιο ισχυρές με δεδομένο ότι κάποιες εκ των εκκρεμοτήτων συνδέονται με ευρωπαϊκές εγκρίσεις και ελέγχους καταγγελιών για τις οποίες τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθοριστικά.
 
Μία εξ αυτών, αποκάλυψε προ ημερών το EnergyPress και αφορά στην καταγγελία που εξετάζει η Κομισιόν για την κατανομή του ΕΤΜΕΑΡ, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του χαρακτηρισμού του ελληνικού συστήματος ως κρατική ενίσχυση. Και ενώ ο ελληνικός καταμερισμός του ΕΤΜΕΑΡ δε συνιστά κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, απαιτείται από την ελληνική πλευρά να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη διαφοροποίησης στην κατανομή, ειδάλλως μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα.
 
Τώρα εκτός από το θέμα του ΕΤΜΕΑΡ, σε εκκρεμότητα υπάρχει και η ανοιχτή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού για το θέμα των ΑΔΙ. Θυμίζουμε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) έχει θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα επί του σχεδίου που είχε υποβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αποτέλεσμα καθώς ο παλιός μηχανισμός έχει λήξει την 31η Δεκεμβρίου του 2014 η αγορά να λειτουργεί με βάση τις προβλέψεις του κώδικα και να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος για μη αναστρέψιμες συνέπειες στην αγορά

 
Τρίτη εκκρεμότητα αφορά το θέμα των ΥΚΩ, που θυμίζουμε δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από την εποχή… Παπακωνσταντίνου. Η μη αναπροσαρμογή των ΥΚΩ συνδέεται και με τη γνωστή απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομο τον τρόπο επιβολής, έστω και εάν έκρινε ως νόμιμο το τέλος αυτό καθαυτό. Για το θέμα υπάρχει, ως γνωστόν και απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την επίμαχη περίοδο 2007 – 2011, ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα και προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια. Αξίζει να αναφερθεί ότι – εκτός των άλλων προβλημάτων που δημιουργούνται – το θέμα αφορά και τη ΔΕΗ η οποία κάθε χρόνο καλύπτει τη διαφορά που υπάρχει – ως κυρίαρχος προμηθευτής – μεταξύ του πραγματικού κόστους της υπηρεσίας και τους που εισπράττεται χωρίς να έχει αναπροσαρμοστεί.

Τέλος σε εκκρεμότητα βρίσκονται ζητήματα όπως η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ καθώς και των χρεώσεων δικτύου, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα, να επιβεβαιωθούν στην πράξη οι ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ περί εξάλειψης του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού, η οποία έρχεται σε αντίφαση με τις προηγούμενες προβλέψεις του. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν καθυστερήσεις και σε ό,τι αφορά τον έλεγχο και την προσαρμογή και των χρεώσεων που αφορούν στα δίκτυα.


Πηγή: ERGON blog:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου