Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Τι ζητά η ΔΕΗ για να περιορίσει το 1,8 δισ. των ανεξόφλητων

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά που έκανε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης την περασμένη εβδομάδα κατά την ομιλία του στο Economist, για την προσπάθεια της εταιρείας να αυξήσει την εισπραξιμότητα των λογαριασμών της. Μάλιστα ο πρόεδρος της εταιρείας έκανε λόγο για προτάσεις από την πλευρά της εταιρείας, οι οποίες έχουν κατατεθεί προς τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας και οι οποίες δεν έχουν γίνει αποδεκτές. 

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ποιες είναι αυτές οι προτάσεις και για ποιο λόγο δεν έχουν γίνει αποδεκτές.  Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η ΔΕΗ σε διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με τη ρυθμιστική αρχή έχει ζητήσει μεταξύ άλλων τα εξής: 
Το πρώτο θέμα που έχει τεθεί αφορά στη δυνατότητα της ΔΕΗ όταν κάποια επαγγελματική χρήση βάζει λουκέτο, να υπάρχει η δυνατότητα εφόσον ο πελάτης έχει στο ΑΦΜ του κάποια ομοειδή επαγγελματική χρήση να επιτρέπεται να μεταφέρει σε αυτήν τα χρέη της πρώτης. Για παράδειγμα εάν κάποιος επαγγελματίας έχει δύο αρτοποιεία και κλείνει το ένα από τα δύο, η ΔΕΗ ζητεί να μπορεί να μεταφέρει την οφειλή στο δεύτερο, που συνεχίζει να λειτουργεί. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει συναντήσει πολλές φορές η εταιρεία και μάλιστα για σημαντικές οφειλές. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, οι ιδιοκτήτες εταιρειών που είχαν αφήσει ανεξόφλητες οφειλές, επανέρχονται με νέες εταιρείες και άλλα ΑΦΜ ζητώντας νέα σύνδεση. Αποτέλεσμα, το παλιό χρέος να «χάνεται». 
Ένα ακόμη αίτημα που έχει κατατεθεί αφορά στις περιπτώσεις που ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει παραπάνω από μία επαγγελματικές συνδέσεις με το ίδιο ΑΦΜ. Για αυτές τις περιπτώσεις και προκειμένου να περιοριστούν οι οφειλές, η ΔΕΗ ζητεί να της δοθεί η δυνατότητα να εκδίδει έναν κοινό λογαριασμό. 
Μια τρίτη πρόταση αφορά στις ΑΕ όπου η ΔΕΗ έχει ζητήσει να καθίσταται υπεύθυνος ο διευθύνων σύμβουλος – όπως ισχύει για τις εργοδοτικές εισφορές και για τον ΦΠΑ – και για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος. 
Στις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με αντικείμενο τις προτάσεις της ΔΕΗ για να ενισχυθεί η εισπραξιμότητα των λογαριασμών πάντως δεν έχει βρεθεί ακόμη κοινός τόπος αφού εγείρονται – σύμφωνα με κάποιες απόψεις – νομικά ζητήματα. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι κάποιες από τις προτάσεις αυτές είχαν κατατεθεί στο παρελθόν και από άλλους ιδιώτες προμηθευτές και δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφού προσκρούουν στον κώδικα αλλά και σε νομικά δικαιώματα των καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ φαίνεται ότι αναζητεί τρόπους να περιορίσει την «αιματηρή» διαρροή ρευστού που περιορίζει σημαντικά τις χρηματορροές και πλήττει το ταμείο της σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Θυμίζουμε ότι με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις οι ανεξόφλητες οφειλές των λογαριασμών ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ από το συνολικό ποσό, οι καθαρές οφειλές προς τη ΔΕΗ υπολογίζονται (εάν αφαιρεθούν και οι οφειλές που αφορούν σε ληγμένους λογαριασμούς λίγων ημερών που συνήθως εξοφλούνται σε μικρό χρονικό διάστημα) σε ένα ποσό της τάξης του 1,3 έως 1,4 δισ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου