Τώρα σε σχέση με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει μια σειρά από δεδομένα που αναλύονται στο σκεπτικό που δεν ακουμπούν μόνο τις σχέσεις ΔΕΗ Αλουμινίου αλλά εκτείνονται σε όλη τη βιομηχανία.
Ποια είναι αυτά;
Καταρχάς η περιγραφή της αγοράς και του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην προμήθεια ή αλλιώς του «μονοψωνίου» στην παραγωγή. Η Επιτροπή απορρίπτει ένα βασικό επιχείρημα που διατυπώνεται κάποιες πλευρές ότι δηλαδή η βιομηχανία μπορεί εάν θέλει να στραφεί αλλού αφού η αγορά έχει απελευθερωθεί στην παραγωγή και υπάρχουν ιδιώτες που ελέγχουν το 30% της παραγωγής. Η Επιτροπή λοιπόν ξεκαθαρίζει ότι πελάτες της Υψηλής Τάσης με μεγάλες καταναλώσεις δεν μπορούν να στραφούν αλλού είτε σε εισαγωγές είτε σε άλλους παραγωγούς λόγω του ιδιαίτερου προφίλ που έχουν. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τις εισαγωγές λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στις διασυνδέσεις αλλά και των αναγκών σε υψηλά φορτία που έχει η βιομηχανία.
Το δεύτερο κομβικό σημείο αφορά στο benchmark της τιμής που αναγνωρίζεται ως εύλογο από την ΕΕ που θεωρεί ότι δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση. Εδώ λοιπόν έχουμε και την εξής λεπτομέρεια: την περίοδο που αποφασιζόταν η διαιτησία η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 110 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αερίου στα 11 ευρώ /mmbtu. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει στα 50 δολάρια και του αερίου στα 7 ευρώ/mmbtu.
Εκτός όμως από την απόφαση που πλέον θέτει νέες βάσεις συνολικά για το θέμα του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του μονοπωλίου της ΔΕΗ, υπάρχουν και οι εξελίξεις στο μέτωπο της διακοψιμότητας. Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής που δημιουργήθηκε για να εξετάσει το ενεργειακό της βιομηχανίας, έγινε μια πρώτη εξέταση και ανάλυση των παραμέτρων του μέτρου της διακοψιμότητας, Η βιομηχανία από την πλευρά της ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος και η ΥΑ που είχε ετοιμαστεί και εγκριθεί από την ΕΕ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα φέρει νέα καθυστέρηση και κίνδυνο απόρριψης του μέτρου. Πάντως το κλίμα που μεταφέρεται από τη σύσκεψη είναι εξαιρετικά θετικό και η βιομηχανία φαίνεται ικανοποιημένη από τον τρόπο που φαίνεται να προσεγγίζουν τα θέματα τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ (τουλάχιστον για το θέμα της διακοψιμότητας). Αγκάθι παραμένει η χρηματοδότηση του μέτρου ενώ χθες συζητήθηκαν και κάποιες εναλλακτικές που θα μπορούσαν να δώσουν λύση. Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή καλείται να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τέλος του μήνα στον υπουργό Π. Λαφαζάνη.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου