DEH

DEH

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην παραίτηση Αρ. Ζερβού

Πέντε χρόνια και 4 μήνες στην ηλεκτρική καρέκλα του διοικητή της ΔΕΗ δεν ήταν και λίγο για τον καθηγητή του ΕΜΠ και διεθνώς γνωστή φυσιογνωμία της αγοράς ενέργειας και δη της «πράσινης» Αρθούρο Ζερβό, η θητεία του οποίου έληξε χθες το βράδυ με την υποβολή της παραίτησής του.

Ο ίδιος αμέσως μόλις έγινε γνωστή η παραπομπή του σε δίκη για μια παλαιότερη υπόθεση που είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2012, επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον
αρμόδιο υπουργό Π. Λαφαζάνη προκειμένου να του θέσει στη διάθεσή του την παραίτησή του. Εκείνη την ώρα ωστόσο ο υπουργός βρισκόταν εν πτήσει προς Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για λίγη ώρα η επικοινωνία.

Επισήμως η παραίτηση έγινε δεκτή σήμερα το απόγευμα.

Ο από το Νοέμβριο του 2009 επικεφαλής της ΔΕΚΟ πάντως, ήταν πολύ κοντά σε ένα ρεκόρ καθώς οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Λαφαζάνη να μην έχει κατασταλάξει υπέρ της απόφασης για αλλαγή διοίκησης στη ΔΕΗ. Σε αυτήν την κατεύθυνση είχαν συμβάλει και κάποιες πληροφορίες που είχαν φτάσει μέχρι και το γραφείο του νέου υπουργού ότι ο κ. Ζερβός έχει επιτύχει εργασιακή ηρεμία και έχει βρει τους κατάλληλους κώδικες επικοινωνίας τόσο με το στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας όσο και με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις με την υπογραφή της ΕΣΣΕ και τη γνωστή υπόθεση για τα τροφεία, ο κύβος ερρίφθη. Έστω και εάν τόσο οι συνδικαλιστές όσο και άλλες πηγές επιμένουν ότι ο κ. Λαφαζάνης ήταν σε πλήρη γνώση όλων των χειρισμών της διοίκησης της ΔΕΗ, ο σάλος που ξεσηκώθηκε αλλά και το άδειασμα του Μεγάρου Μαξίμου, έπρεπε να έχει έναν αποδέκτη και αυτός δε θα μπορούσε να είναι ο νέος υπουργός, αλλά ο «διορισμένος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» διοικητής της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή βέβαια θα ήταν δύσκολο για την κυβέρνηση της αριστεράς να αποπέμψει έναν επικεφαλής ΔΕΚΟ επειδή ικανοποίησε ένα αίτημα των εργαζομένων και των συνδικάτων αυξάνοντας εμμέσως τους μισθούς. Έτσι η παραπομπή σε δίκη για μια υπόθεση η οποία αποκαλύφθηκε το 2012 ήρθε σε μια αρκετά βολική συγκυρία. Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2012 στη διάρκεια της ΓΣ της ΔΕΗ ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, δηλαδή του Δημοσίου είχε καταψηφίσει πρόταση του ΔΣ για χορήγηση επιδομάτων σε 250 στελέχη, που κυμαίνονταν από τα 2 έως τα 3,5 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ για τη χορήγηση των συγκεκριμένων επιδομάτων είχε ζητηθεί γνωμοδότηση από δύο εργατολόγους, στην άποψη των οποίων στηρίχθηκε και η απόφαση του Δ.Σ. Επίσης οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι τα επιδόματα χορηγήθηκαν μετά από απόφαση της ΓΣ τα έτη 2010 και 2011.
Μνηστήρες και αλλαγές
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση που κατείχε μέχρι χθες ο καθηγητής του ΕΜΠ, π. πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού ΑΠΕ IRENA Α. Ζερβός.

Ο πρώτος, φέρεται να είναι ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος επί διοίκησης Τάκη Αθανασόπουλου καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Χατζηαργυρίου. Ο δεύτερος, φέρεται να είναι ο νυν γενικός διευθυντής Παραγωγής της εταιρείας Γιάννης Κοπανάκης.

Πάντως η επίσπευση της αλλαγής στη διοίκηση της ΔΕΗ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης και για τις υπόλοιπες αλλαγές που εκκρεμούν γύρω από το ΥΠΑΠΕΝ.

Έτσι στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι δύο γενικοί γραμματείς βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος και ενέργειας Απόστολος Αλεξόπουλος και οι δύο πρώην βουλευτές που δεν επανεξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές.

Για τον ΑΔΜΗΕ, τέλος, όπου πρώτα βεβαίως θα πρέπει να προηγηθούν κάποιες τυπικές διαδικασίες λόγω των ρητρών ανεξαρτησίας που προβλέπονται για τη θυγατρική της ΔΕΗ, επικρατέστερος θεωρείται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Σπύρος Βάσος.

Δεκτή η παραίτηση Ζερβού από τον Λαφαζάνη

Δεκτή έκανε την παραίτηση του Αρθούρου Ζερβού ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ζητώντας του να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αντικατάστασής του.

Ειδικότερα στην επιστολή του προς τον κ. Α. Ζερβό ο υπουργός Π. Λαφαζάνης αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Έλαβα την επιστολή σας και κατανοώ πλήρως τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκατε σε παραίτηση, την οποία και κάνω αποδεκτή. Παρακαλώ να παραμείνετε στα καθήκοντά σας για ορισμένες μέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί νόμιμα η διαδικασία αντικατάστασής σας.

Σας ευχαριστώ για τη σύντομη συνεργασία μας».

 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: