Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Επαναφορά συνδικαλιστικών προνομίων με τη νέα ΣΣΕ της ΔΕΗ

Το σχέδιο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει εγκριθεί από τη διοίκηση της εταιρείας και την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ.
Την επαναφορά συνδικαλιστικών κεκτημένων καθώς και της χρηματοδότησης της ΓΕΝΟΠ από τους εργαζομένους μέσω ενός «τρίτου δρόμου» προβλέπει το σχέδιο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που έχει εγκριθεί από τη διοίκηση της εταιρείας και την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε προχωρήσει με την προηγούμενη ΕΣΣΕ (2012) στην κατάργηση της βάρδιας για όσους εργαζομένους δεν έχουν φυσική παρουσία, βάζοντας τέλος
με τον τρόπο αυτό στο πανηγύρι που είχαν στήσει συνδικαλιστές των περίπου 30 σωματείων της Επιχείρησης για να αυξάνουν τις αμοιβές τους. Σε ημέρες, όπως 25η Μαρτίου, Πάσχα και άλλες αργίες, όπως και σε μεταμεσονύκτιες ώρες, συνδικαλιστές είχαν βάρδια από την οποία έπρεπε να απουσιάσουν λόγω... συνδικαλιστικών υποχρεώσεων. Με τη νέα συλλογική σύμβαση αποκαθίσταται το κεκτημένο της βάρδιας, μόνο όμως για τους εργαζομένους που εκλέγονται στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και έχουν πλήρη απαλλαγή από τα εργασιακά τους καθήκοντα. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων - συνδικαλιστών, σύμφωνα με τη νέα ΕΣΣΕ, θα τίθενται εκτός προγράμματος βάρδιας και θα τους καταβάλλεται το ποσό που θα λάμβαναν εάν εργάζονταν κανονικά στη βάρδια. Οσοι εργαζόμενοι πληρούσαν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα τους καταβληθούν αναδρομικά οι προσαυξήσεις βάρδιας από την ημερομηνία διακοπής τους (7/6/2012). Το μέτρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων «Σπάρτακος» Γιώργο Αδαμίδη, αφορά αυτή τη στιγμή 6 συνδικαλιστές, μεταξύ των οποίων και του ιδίου, που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν σε δευτεροβάθμιο βαθμό. Ο ίδιος αποδέχεται ότι το προηγούμενο καθεστώς είχε «ξεχειλώσει», επισημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να περιορίσεις τον μισθό ενός εργαζομένου επειδή εκλέχθηκε συνδικαλιστής. Το δικαίωμα αυτό –τονίζει– καλύπτεται από τον νόμο 2024/84 βάσει του οποίου και δικαιώθηκαν οι συνδικαλιστές από τα δικαστήρια.

Η νέα ΕΣΣΕ διασφαλίζει και τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ, η οποία καταργήθηκε το 2008 καθώς το πόρισμα Ρακιντζή έκρινε ότι δεν μπορεί μια δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση να βάζει απευθείας εισφορά σε φυσικό πρόσωπο - εργαζόμενο. Ο «τρίτος δρόμος» για τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ που αποτυπώνεται στη νέα ΕΣΣΕ, προβλέπει την παρακράτηση από τη μισθοδοσία κάθε εργαζομένου των συμβαλλόμενων πρωτοβάθμιων σωματείων και υπέρ αυτών 2 ευρώ μηνιαίως για διάστημα μέχρι τη λήξη της νέας σύμβασης (τριετής), το οποίο θα αποδίδεται στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. «Πρέπει να κλείσουμε την ιστορία των χρεών που φτάνουν κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 285.000 ευρώ στην εφορία», τονίζει ο κ. Αδαμίδης, παραδεχόμενος εμμέσως ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αποπληρώσουν τις συνδικαλιστικές ατασθαλίες.

Η νέα σύμβαση της ΓΕΝΟΠ καθιερώνει, τέλος, για πρώτη φορά τη χορήγηση στο προσωπικό της ΔΕΗ παροχής τροφής στον χώρο εργασίας ή διατακτικών σίτισης μέχρι ποσού έξι ευρώ για κάθε ημέρα φυσικής παρουσίας.

Η ΕΣΣΕ της ΓΕΝΟΠ είναι τριετούς διάρκειας και για πρώτη φορά θα υπογραφεί και από σωματεία εργαζομένων στις θυγατρικές της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.


ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου