Μπορεί η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους και οι προεκλογικές κορώνες για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ να δημιούργησαν προσδοκίες για απομάκρυνση του εθνικού ενεργειακού μοντέλου από τον άνθρακα, αλλά η υπαγωγή του Περιβάλλοντος σε ένα υπερυπουργείο- μαμούθ, η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ως επικεφαλής και οι σφιχτοί εναγκαλισμοί του με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποδεικνύουν ότι η ελπίδα μερικών για μετάβαση σε μια καθαρή οικονομία είναι φρούδα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κ. Λαφαζάνης και το επιτελείο του εξετάζουν το σενάριο παραχώρησης δύο τοπικών κοιτασμάτων λιγνίτη σε ιδιώτες, προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τηνκοινοτική -και καθόλου μνημονιακή- υποχρέωση για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας (και την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης μέσω της Μικρής ΔΕΗ), αλλά και να σεβαστεί τις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μονοπώλιο της Επιχείρησης.
Τα δύο αναξιοποίητα κοιτάσματα βρίσκονται στην Ελασσόνα το πρώτο και στη Δράμα το δεύτερο.
Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Ελασσόνας, Νίκου Ευαγγέλου ο οποίος σχολίασε σχετικά: «Με έκπληξη και απορία διάβασα σενάρια τα οποία επαναφέρουν στο προσκήνιο τις προτάσεις οι οποίες υποστηρίζουν πως πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα αναξιοποίητα κοιτάσματα λιγνίτη σε Δράμα και Ελασσόνα.
Με δεδομένη την αντίθεσή μας σε κάθε σχετική ενέργεια και κουβέντα, καλώ τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να βάλει μια και καλή τέλος σε κάθε σχετική συζήτηση, κόβοντας την όρεξη στα συγκεκριμένα συμφέροντα που επιδιώκουν την καταστροφή της περιοχής. Απλά υπενθυμίζω πως κάτι τέτοιο θα μας βρει όλους καθολικά απέναντι».
—”Παρθένες” περιοχές
Σύμφωνα με αποτελέσματα γεωλογικών ερευνών, το λιγνιτωρυχείο της Ελασσόνας έχει απόθεμα 150 εκατ. τόνων και της Δράμας περίπου 800-900 εκατ. Από μελέτες που είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα η ΔΕΗ προκύπτει ότι ο λιγνίτης της Ελασσόνας επαρκεί για τη λειτουργία έως δύο μονάδων των 300 Μεγαβάτ, ενώ της Δράμας για τη λειτουργία πέντε έως έξι μονάδων των 300 Μεγαβάτ.
Το σενάριο που διακινήθηκε για παραχώρηση των εν λόγω κοιτασμάτων σε ιδιώτες ώστε η Ελλάδα να καλύψει τις κοινοτικές της υποχρεώσεις δεν είναι καινούργιο.
Είχε εμφανιστεί τον Ιανουάριο του 2011 όταν και τότε εξετάζονταν διάφορες λύσεις ανοίγματος της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να προκριθεί τελικά αυτή της μικρής ΔΕΗ (με παραχώρηση σε ιδιώτες των ενεργών λιγνιτικών σταθμών σε Μελίτη και Φλώρινα).
—Σενάρια για λιγνιτωρυχείο στην Κυπαρισσία
Εντωμεταξύ, αναταραχή επικρατεί και στην Κυπαρισσία λόγω των σχεδίων εκμετάλλευσης κοιτάσματος λιγνίτη κοντά στην περιοχή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα της Καλαμάτας“Ελευθερία”, έχει υποβληθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφορικά με την εκμετάλλευση λιγνιτοφόρου κοιτάσματος στη θέση «Μεταλλείο – Καρτελάς – Αγιος Κωνσταντίνος – αύρη Λίμνα – Αγιος Γεώργιος».
Σύμφωνα με τη μελέτη, «η ετήσια παραγωγή στο λιγνιτωρυχείο Κυπαρισσίας ανέρχεται στους 40.000 τόνους λιγνίτη. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα κατευθύνεται στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μεγαλόπολης της ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο προορίζεται για ιδιώτες».
Στη μελέτη αναφέρεται ότι «θα αναπτυχθούν επιφανειακά έργα εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Στους υπό μελέτη χώρους επέμβασης έκτασης 268.500 τ.μ. δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει εξόρυξη λιγνίτη. Η υπό μελέτη έκταση απαρτίζεται από ιδιωτικές κυρίως εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για γεωργικές καλλιέργειες και δημόσιες δασικές εκτάσεις».
Στα σχέδια αυτά έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας όσο και συλλογικότητες κατοίκων της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο ΠΑΠΕΝ οφείλει να λάβει θέση στο ζήτημα και να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
—Δωρεάν ρεύμα
Η αλήθεια είναι ότι κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Λαφαζάνης δεν αναφέρθηκε στον λιγνίτη. Από την άλλη πλευρά, όπως αποδείκνυαν δηλώσεις στελεχών της Κουμουνδούρου στον Guardian, ο λιγνίτης κατέχει πρωταρχική θέση στον ενεργειακό σχεδιασμό της νέας κυβέρνησης.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά το επονομαζόμενο από ορισμένους και ως “εθνικό καύσιμο” της Ελλάδας θα γνωρίσει νέα περίοδο “δόξας” σε περίπτωση που η χώρα μας περιέλθει σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας.
“Εάν αντιμετωπίσουμε δυσκολίες από το εξωτερικό στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, η κατανάλωση λιγνίτη αντί για εισαγωγές ενέργειας θα είναι η ορθή επιλογή. Εάν δεν έχουμε χρήματα για να εισάγουμε πετρέλαιο τότε θα ‘κάψουμε’ λιγνίτη ο οποίος έρχεται δωρεάν -όχι ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα-, αλλά ως προς το ότι είναι σημαντικά φθηνότερος. Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο θα εκμεταλλευτούμε τον ελληνικό λιγνίτη” ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου που επικαλείτο το εν λόγω δημοσίευμα του Guardian.
econews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου