Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Eνέργεια: Να «περάσει» στα τιμολόγια το μειωμένο κόστος της ΔΕΗ ζητά η βιομηχανία

Αναπροσαρμογή των τιμολογίων με βάση τα νέα δεδομένα που προκαλεί η πτώση τιμών των καυσίμων ζητά η βιομηχανία. Επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ στους αρμόδιους πολιτικούς, αποδέκτης η νέα κυβέρνηση. Διαμαρτύρεται για την άρνηση της ΔΕΗ να προσέλθει σε εξατομικευμένη διαπραγμάτευση.
Eνέργεια: Να «περάσει» στα τιμολόγια το μειωμένο κόστος της ΔΕΗ ζητά η βιομηχανία
 Διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ ΔΕΗ -1,84% για τα τιμολόγια ηλεκτρικού, με βάση τα νέα δεδομένα που προκαλεί η πτώση στις τιμές αερίου και φυσικού αερίου, αλλά και ρυθμιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί (μείωση κόστους ΑΔΙ κ.λπ.) ζητά η ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας.
Με επιστολή της στους αρμόδιους κυβερνητικούς και ρυθμιστικούς παράγοντες, η οποία στην ουσία απευθύνεται στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) επισημαίνει τα προβλήματα που προκαλεί η άρνηση της ΔEΗ να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους μεγάλους καταναλωτές για τον καθορισμό των τιμών στη βάση τωn νέων κοστολογικών δεδομένων που έχει προκαλέσει η μείωση του παραγωγικού κόστους της ΔEΗ.
Οι ενστάσεις των βιομηχανικών καταναλωτών εστιάζουν στο ότι η ΔEΗ μετά την παράταση ισχύος των εκπτώσεων που αποφάσισε η γενική συνέλευση της επιχείρησης δεν δέχεται να διαπραγματευθεί με τους πελάτες της στην υψηλή και μέση τάση εξατομικευμένα τιμολόγια που να αντανακλούν το πραγματικό κόστος προμήθειας. Ας σημειωθεί ότι τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με κάθε πελάτη ξεχωριστά επιβάλλει στους προμηθευτές η ειδική νομοθεσία, και ο νόμος περί ανταγωνισμού, ο Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και σειρά αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Όπως επισημαίνουν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς, αυτή τη στιγμή το κόστος της ΔEΗ έχει ελαφρυνθεί τουλάχιστον κατά 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τη μείωση της επιβάρυνσης για Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), από την κατάργηση μηχανισμών όπως για την ανάκτηση μεταβλητού κόστους κ.λπ. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στα πετρελαιοειδή έχει άμεσες επιδράσεις στο κόστος του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου από το Μάρτιο θα είναι μειωμένη έως και 25% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2014. Αυτοί οι παράγοντες διαμορφώνουν ένα νέο κοστολογικό περιβάλλον από το οποίο είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ωφεληθεί και η ενεργοβόρα βιομηχανία της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,84% να ζητήσει τη συνδρομή ανεξάρτητου φορέα για την εκπόνηση μελέτης με τελικό έλεγχο από τη ΡΑΕ, προκειμένου με αντικειμενικό τρόπο να υπολογιστεί η θετική επίδραση στο κόστος της αφενός των ρυθμιστικών μέτρων που έλαβε η ΡΑΕ (μείωση των ΑΔΙ, κατάργηση του ΜΑΜΚ και του κανόνα του 30%), αφετέρου των συνεχιζόμενων σοβαρών μειώσεων τιμών των εισαγομένων καυσίμων φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών. Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης, να προσέλθει η ΔΕΗ ΔΕΗ -1,84% σε διαπραγματεύσεις με κάθε έναν από τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες στην υψηλή και μέση τάση, κατά τις οποίες θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο ατομικό προφίλ κατανάλωσης κάθε πελάτη.
Τέλος η ΕΒΙΚΕΝ επανέρχεται στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης της ενέργειας, προτείνοντας στη νέα κυβέρνηση να εξασφαλίσει, πέρα από τη θεσμοθέτηση των μηχανισμών διακοψιμότητας και αντιστάθμισης, μειωμένους συντελεστές Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μειωμένες επιβαρύνσεις για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) και ΑΠΕ, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τα ισχύοντα στα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
 
Μιχάλης Καϊταντζίδης          
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1293932/energeia-na-perasei-sta-timologia-to-meiomeno-k.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου