Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Επιτέλους, έγινε το πρώτο βήμα

Επιτέλους, έγινε το πρώτο βήμαΟλοκληρώθηκε το «πακέτο» μέτρων μείωσης του κόστους ενέργειας για τις βιομηχανίες και τη ΔΕΗ, εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις αλλά και για τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Με αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα πιεστικά αιτήματα των βιομηχανιών εν πολλοίς ικανοποιήθηκαν, όπως φυσικά και της κραταιάς εταιρείας, που δεσπόζει στην αγορά του ηλεκτρισμού.
Το κατάφερε
Η τελευταία απόφαση, που ελήφθη, ήταν αυτή για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού, βάσει του οποίου θα αμείβονται οι ευέλικτες μονάδες παραγωγής ρεύματος (αυτές που μπορούν γρήγορα να... ανάψουν και γρήγορα να σβήσουν τις μηχανές τους) και ανήκουν στους ανεξάρτητους παραγωγούς αλλά και στη ΔΕΗ. Μονάδες απαραίτητες για την αποφυγή μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση υπάγονται σε αυτόν τον μηχανισμό, για τον οποίο η ΡΑΕ μέσα σε ασφυκτικό πλαίσιο και υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατάφερε να τον θεσπίσει.
Η Κομισιόν
Η απόφαση για τον μηχανισμό αυτό ουσιαστικά υπαγορεύτηκε από την Κομισιόν και τα περιθώρια ευελιξίας της ΡΑΕ ήταν δύσκολα. Εντούτοις, με την καθιέρωσή του οι καταναλωτές δεν θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μπλακ άουτ, αφού οι συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής ρεύματος θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να προσφέρουν τα αναγκαία μεγαβάτ. Αν και με μεγάλο κόστος γι' αυτές, αφού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ, μέσα σε μία κλειστή αγορά.
Μείωση κόστους
Ετσι, με αυτό το νέο σύστημα, που η αλήθεια είναι ότι ζημίωσε τους ανεξάρτητους παραγωγούς -αφού η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα δεν είναι απελευθερωμένη, με τη ΔΕΗ να κρατά δεσπόζουσα θέση-, ολοκληρώθηκε το πλέγμα παρεμβάσεων για τη μείωση του κόστους ενέργειας. Μέτρα όπως οι συμβάσεις διακοψιμότητας, η αντιστάθμιση ρύπων, οι ευνοϊκές παρεμβάσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου των επιχειρήσεων δίνουν τεράστια «ανάσα» στην πληγωμένη ελληνική βιομηχανία.
500 εκατ. ευρώ
Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ -υπολογίζονται σε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ- σε συνδυασμό και με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, εκτός από τη ΔΕΗ και την ενεργοβόρα βιομηχανία, θα τα... απολαύσουν και οι καταναλωτές. Για την ακρίβεια θα υπάρξουν μειώσεις σε τιμές ρεύματος, αλλά και των προϊόντων που παράγουν οι επιχειρήσεις;
Το ερώτημα
Και το κυριότερο ερώτημα είναι αν τελικά όλοι οι «παίκτες» της ενέργειας και της βιομηχανίας επιθυμούν την απελευθέρωση της αγοράς ή τελικά βολεύονται σε μια κατάσταση που οδηγεί στο γνωστό «πάρε τώρα ό,τι μπορείς και τρέξε...».
KOΛ.
Κάνει καλό
Η εξασθένηση του ευρώ, έναντι κυρίως του δολαρίου και η κάθετη πτώση των πετρελαϊκών τιμών δημιουργούν θετικές επιδράσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank, οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του ΑΕΠ (+1,9%) στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, ανεβάζοντας τις προσδοκίες για το σύνολο της χρονιάς γύρω στο 1%.
M.A.
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ» ΑΠΟ ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ
Το πρόβλημα είναι η Ρωσία και όχι η Ελλάδα
«Πυρά» στους ηγέτες της Δύσης εξαπέλυσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, υποστηρίζοντας ότι κάνουν επικίνδυνα λανθασμένους υπολογισμούς στη στρατηγική τους έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Σε συνέντευξή του στους «Financial Times», ο κ. Σόρος κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι συμπεριφέρονται στην Ουκρανία σαν να είναι απλώς ακόμα μία χώρα που χρειάζεται οικονομική βοήθεια, αντί να αντιλαμβάνονται πως η κρίση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμα και για την επιβίωση του ευρώ, απ' ό,τι οι εκλογές στην Ελλάδα! Ανέφερε ότι η οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας συνιστά στρατηγική και οικονομική απειλή για την Ευρώπη, με την πολιτική της Μόσχας πιθανότατα να γίνεται πιο επιθετικά εθνικιστική, καθώς θα επιδεινώνεται η οικονομία της χώρας. Κ.Κ.
  • Ο Τζορτζ Σόρος καλεί ΗΠΑ και Ευρώπη να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους έναντι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μιας και η κρίση στην περιοχή θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο την Ευρωζώνη.
Σπέρνει καλά νέα και θερίζει... selfie
Με αισιοδοξία ατενίζει το 2015, τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο, το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα. Οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων και η BlackRock, εκτιμούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα βρίσκεται σε ηγετική θέση καθ' όλη τη διάρκεια του 2015. Την εμπιστοσύνη σε μια δυναμική ανάκαμψη εκφράζει και η Fed, παραμερίζοντας τις ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό και την ενδεχόμενη κατάρρευση των ομολόγων των ενεργειακών ομίλων. Διαμορφώνεται έτσι ένα ευνοϊκό πλαίσιο για αύξηση των επιτοκίων, πιθανώς τον Απρίλιο. Στη φωτογραφία, μία κοπέλα βγάζει... selfie με τον Αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια εκδήλωσης, όπου ανακοινώθηκαν θετικά για την κτηματαγορά μέτρα με στόχο την προσέλκυση νέων αγοραστών. Κ.Κ.
  • Εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και τον κόσμο θα δώσουν το «παρών» στο 1ο Ναυτιλιακό Forum με θέμα «Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας στο παγκόσμιο εμπόριο και η προσφορά της στην ελληνική οικονομία», το οποίο διοργανώνεται στις 22 Ιανουαρίου 2015 στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso στη Βουλιαγμένη. Κ.Ν.
  • Μεταξύ των μέχρι τώρα επιβεβαιωμένων ομιλητών είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, ο αντιπρόεδρος του NASDAD Meyer «Sandy» Frucher, ο διευθύνων σύμβουλος της Clarkson PLC Martin Stopford, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της European Com­muni­ty Shipowners' Association (ECSA) Thomas Rehder. Κ.Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου