Η έλευση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο νέο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμάται ότι βγάζει από την πρίζα της αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ σηματοδοτεί και την υλοποίηση της δέσμευσης για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, με παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 ευπαθή νοικοκυριά. Σηματοδοτεί επίσης την επαναξιολόγηση του ήδη παγωμένου (από την Κομισιόν) σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Οι τίτλοι τέλους στο τριπλό πείραμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (πώληση του ΑΔΜΗΕ, δημιουργία-παραχώρηση Μικρής ΔΕΗ, και στη συνέχεια πώληση του 17% της ΔΕΗ), θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι. Είχαν άλλωστε προαναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προεξοφληθεί από την αγορά, όπως έδειξε χθες και η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα πρώτα βήματα του Π. Λαφαζάνη εκτιμάται ότι θα είναι η κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιου που θα ακυρώνει τον επίμαχο νόμο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Υπό αυτή όμως την προϋπόθεση ο νέος υπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει και ένα εναλλακτικό σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, θέμα για το οποίο η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο.
Στις άμεσες προτεραιότητές του εκτιμάται ότι θα είναι επίσης η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για νοικοκυριά και βιομηχανία, η μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, η αλλαγή του σημερινού μοντέλου έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (σσ: 6 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία στο διαγωνισμό για τη Δ. Ελλάδα), και η επαναξιολόγηση της πολιτικής της Ελλάδας στο μέτωπο των αγωγών, πόσο μάλλον όταν προεκλογικά είχε διαφανεί μια τάση επαναπροσέγγισης στο θέμα αυτό με τη Ρωσία.
Επιπλέον, και στο πλαίσιο κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ, θα επιστραφούν πίσω στο Δημόσιο όλες οι μετοχές των ενεργειακών επιχειρήσεων που αυτό έχει στην κατοχή του. Στις πρώτες προτεραιότητές του νέου υπουργού εκτιμάται επίσης ότι θα είναι η αναδιοργάνωση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, στο βαθμό που αυτό επιτρέπεται από το κοινοτικό δίκαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου