DEH

DEH

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ και… Κομισιόν θέλουν να «ξαναδούν» και την παραχώρηση της Βεύης

Στο μικροσκόπιο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με τα ενεργειακά θέματα έχει μπεί, πέραν των άλλων, και η υπόθεση της μίσθωσης των δικαιωμάτων του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Και τούτο διότι, παρότι έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με την οποία τα δικαιώματα παραχωρούνται στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ, εκκρεμεί η κύρωσή της από τη Βουλή. Το ερώτημα στο οποίο αναζητούν λύση, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στο energypress, είναι αν υπάρχουν νομικά ερείσματα που να επιτρέπουν την επανεξέταση του θέματος και την αναίρεση της παραχώρησης.
Ενεργειακοί παράγοντες υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι οι προθέσεις επανεξέτασης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται, ερήμην τους, να ταιριάζουν «γάντι» σε αντίστοιχες επιδιώξεις της ίδιας της Κομισιόν, για λόγους όμως ακριβώς αντίθετους από τις προγραμματικές επιδιώξεις των κομματικών στελεχών. Τι εννοούν; Ότι οι κοινοτικοί και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα κ. Βιδιάνι, κατά τις τελευταίες επαφές που είχε με το ΥΠΕΚΑ, εξέφρασε την άποψη ότι η παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης πριν από την απόσχιση και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» πιθανόν να δυσχεράνει το συγκεκριμένο project. Το γιατί είναι ευνόητο, αφού στη «μικρή ΔΕΗ» πρόκειται να ενταχθεί η μονάδα της Μελίτης, της οποίας βασικός τροφοδότης σε λιγνίτη είναι το ορυχείο της Βεύης. Έτσι ο πιθανός ενδιαφερόμενος για τη «μικρή ΔΕΗ» θα εξαρτάται ως ένα βαθμό από τον ιδιοκτήτη της Βεύης. Εκείνο που είπε δηλαδή ο κ. Βιδιάνι είναι ότι πιθανόν θα ήταν πιο δόκιμο να δοθεί το λιγνιτωρυχείο «πακέτο» με τη μονάδα της Μελίτης στον αγοραστή της «μικρής ΔΕΗ», ώστε να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της προς πώληση εταιρείας.
Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι, παρά το κοινώς νομιζόμενο, η απόσχιση και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν αποτέλεσε μόνον τρόπο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά ταυτόχρονα (και κυρίως) ήρθε να απαντήσει σε δύο υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Κομισιόν που απορρέουν από την κοινή ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και όχι από το μνημόνιο. Οι δύο υποχρεώσεις αφορούν, αφενός μεν την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη και την πρόσβαση τρίτων, πέραν της ΔΕΗ, στα λιγνιτικά αποθέματα, αφετέρου, δε, την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ρεύματος μέσω της πρόσβασης ιδιωτών σε μίγμα καυσίμων αντίστοιχο με εκείνο που αξιοποιεί η ΔΕΗ. Το σχέδιο μάλιστα της «μικρής ΔΕΗ» υπήρξε ελληνική πρόταση την οποία αποδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, εάν η νέα κυβέρνηση επιμείνει στις διακηρύξεις της για κατάργηση της απόφασης αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ (βλέπε σχετικό θέμα) θα πρέπει να εφεύρει νέα φόρμουλα για την απελευθέρωση των αγορών λιγνίτη και ρεύματος. «Και ίσως τότε θεωρήσει ότι η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Βεύης, που στο κάτω – κάτω είναι απόφαση άλλης κυβέρνησης, της λύνει ένα βασικό πρόβλημα», όπως σχολιάζει, μιλώντας στο energypress παράγοντας που γνωρίζει καλά τα επεισόδια του συνεχιζόμενου σήριαλ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: