DEH

DEH

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Δημόσιο προς ΔΕΗ: Μετακυλήστε τα οφέλη από τα ΑΔΙ στην κατανάλωση

Οι χθεσινές αποφάσεις της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ έκρυβαν αρκετές ειδήσεις, ιδιαίτερα στο κομμάτι της εισήγησης που έκανε ο βασικός μέτοχος και η οποία υιοθετήθηκε από το σώμα.
Καταρχάς, το κυριότερο είναι ότι αποφασίστηκε να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις και να αναλυθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται ενόψει των αλλαγών που έρχονται στην αγορά ηλεκτρισμού. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουν κλειδώσει ως τελικό κόστος για τους βιομηχανικούς πελάτες υψηλής τάσης, οι τιμές της Γενικής Συνέλευσης του περασμένου Φεβρουαρίου, αλλά θα υπάρξει ένα «κόψε –ράψε» ανάλογα με τις αλλαγές και τα οφέλη των μεγάλων καταναλωτών αλλά και της ΔΕΗ. Δηλαδή εάν υπάρξει ένα όφελος από τη διακοψιμότητα και την αντιστάθμιση των ρύπων που θα καρπωθούν οι βιομηχανίες, αυτό θα αφαιρεθεί από τα τιμολόγια.
Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα και εδώ είχαμε μία ακόμη είδηση. Δηλαδή η ΔΕΗ καλείται να υπολογίσει το όφελος που θα έχει από τις αλλαγές που θα επέλθουν στα ΑΔΙ και αυτό το όφελος, βάσει της εισήγησης του βασικού μετόχου που υιοθετήθηκε από τη ΓΣ, θα πρέπει να μετακυληθεί στη βιομηχανία.
Δηλαδή επί της ουσίας, η απόφαση επαναβεβαιώνει τα όσα είχε πει πρόσφατα ο υφυπουργός ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η βιομηχανία θα συνεχίσει να έχει για ένα ακόμη χρόνο τα σημερινά τιμολόγια. Και όχι μόνο, αφού εφόσον εφαρμοστεί η χθεσινή απόφαση, η βιομηχανία θα κλειδώσει το τρέχον κόστος του ρεύματος, το οποίο πλέον δε θα παρέχεται ως έκπτωση από τη ΔΕΗ αλλά θα έρχεται ως αποτέλεσμα του μειωμένου κόστους της ΔΕΗ (ΑΔΙ) αλλά και των λοιπών ρυθμίσεων (διακοψιμότητα, αντιστάθμιση, κλπ).
Αυτή η παράμετρος εξηγεί και το γεγονός ότι κύκλοι των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις χθεσινές αποφάσεις.
Η απόφαση του Φεβρουαρίου
Ποια είναι όμως τα τιμολόγια που ισχύουν σήμερα και παρατείνονται μέχρις ότου υπάρξει μια αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί από τις αλλαγές στην αγορά;
Θυμίζουμε λοιπόν ότι η απόφαση του περασμένου Φεβρουαρίου προέβλεπε ότι από 1η/1/2014 παρέχεται έκπτωση 10% στα εγκεκριμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης, απόφαση διάρκειας για 1+1 χρόνο. Άρα με ισχύ μέχρι και τις 31/12/2015.
Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης με ετήσια κατανάλωση άνω των 1.000 GWH παρέχεται έκπτωση όγκου 10%, επιπλέον της ανωτέρω έκπτωσης. Και ως κίνητρο για αύξηση της κατανάλωσης στη ζώνη ελαχίστου (νύχτα και Σαββατοκύριακα), χορηγείται πρόσθετη έκπτωση 25% επί του τιμολογίου Α4 σε όλες τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης, εκτός αυτών με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 GWH, και για τις ώρες λειτουργίας τους στην παραπάνω ζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: