Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Χάρης Φλουδόπουλος: Γιατί τρέχει το χαρτί της ΔΕΗ;

Η χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε για τη ΔΕΗ στο +6,71% στα 7 ευρώ. Μέσα σε ένα μήνα από τα χαμηλά των 5,75 ευρώ στις 12 Νοεμβρίου, η μετοχή της ΔΕΚΟ ξεπέρασε σε ποσοστιαία άνοδο το 21%, ενώ την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου η μετοχή υποχώρησε 4,33%.
Η άνοδος τον τελευταίο μήνα θα μπορούσε να αποδοθεί στα μεγέθη αλλά και τις προοπτικές της εταιρείας, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ είναι από τις επιχειρήσεις που επηρεάζεται περισσότερο στο ελληνικό χρηματιστήριο από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί πετρέλαιο για τις μονάδες της στα νησιά ξοδεύοντας μάλιστα ένα σημαντικό ποσοστό του τζίρου της που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ ετησίως για την αγορά καυσίμων που προορίζονται για τις νησιωτικές μονάδες. Επιπλέον τα συμβόλαια του φυσικού αερίου είναι επίσης συνδεδεμένα με ρήτρες με πετρελαϊκά προϊόντα, άρα ένα σημαντικό κομμάτι του παραγωγικού της δυναμικού θα εμφανίσει καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας.
Πέρα από το πετρέλαιο, πάντως η εταιρεία είναι συνυφασμένη με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη άνοιξη, μόλις δανείστηκε το Δημόσιο από τις αγορές, βγήκε ταυτόχρονα και η ΔΕΗ μαζεύοντας συνολικά 700 εκατ. με επιτόκια που έφτασαν ακόμη και κάτω από το 5%. Σήμερα εάν η εταιρεία αναζητούσε να βγει με νέο ομόλογο το επιτόκιο θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο.
Αλλά ακόμη και σε επίπεδο ισολογισμού, είναι χαρακτηριστικό ότι στα ιστορικά χαμηλά της μετοχής της εταιρείας το καλοκαίρι του 2012, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ήταν περίπου στο μισό από τα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα (1,7 δισ.) που η μετοχή βρίσκεται στα 7 ευρώ. Και ακριβώς το θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών αποτελεί μια διαρκή απειλή για την εταιρεία η οποία καλείται να διαχειριστεί την αδυναμία μεγάλου μέρους του πληθυσμού να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος αλλά και ένα υπαρκτό κομμάτι πελατών που πιθανόν να εκμεταλλεύεται την περιρρέουσα ατμόσφαιρά του «δεν πληρώνω».
Θυμίζουμε τέλος ότι η εταιρεία υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο κορυφώνεται με τη νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα της αποκρατικοποίησης, που κατά τα δύο τρίτα αφορά πωλήσεις από την ίδια τη ΔΕΗ, υφιστάμενων ή νέων θυγατρικών (ΑΔΜΗΕ και μικρή ΔΕΗ) ενώ στο τέλος προβλέπεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, με ποσοστό 17%. Όλα αυτά βεβαίως με την αίρεση των ευρύτερων εξελίξεων.

(capital.gr, 4/12/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου