Στο τέλος της πλησιάζει, σε ρυθμιστικό επίπεδο, η οργάνωση των δημοπρασιών ρεύματος τύπου NOME στη χονδρεμπορική αγορά, και σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις θα έχει υποβληθεί από τη ΡΑΕ στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του μήνα, ένα ενιαίο σχέδιο, τόσο για το τεχνικό κομμάτι όσο και για την αρχική τιμή αναφοράς. Εκεί τελειώνει η δουλειά και ο ρόλος της Αρχής και ξεκινάει η περίοδος που το λόγο θα έχουν οι πολιτικοί.
Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να ενημερώσει και να λάβει το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και βέβαια να φέρει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, πράγμα που αποτελεί, με βάση τα σημερινά πολιτικά δεδομένα, «άσκηση σε ναρκοπέδιο».
Αυτή τη στιγμή γίνονται οι τελικές επεξεργασίες σε δύο επίπεδα: Σε τεχνικό επίπεδο, μετά τα όσα κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς στη δεύτερη δημόσια διαβούλευση και μετά τις παρατηρήσεις της τρόικας (αφορούσαν κυρίως το κατά πόσον οι δημοπρασίες θα αποτελέσουν υπερβολική στήριξη των βιομηχανιών) γίνονται κάποιες αλλαγές για τις οποίες δουλεύουν στελέχη της ΡΑΕ έχοντας υποστήριξη τόσο από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ όσο και από την ΕΒΙΚΕΝ.
Στο δεύτερο επίπεδο που αφορά τον καθορισμό της αρχικής τιμής αναφοράς, η οποία είναι στην πραγματικότητα η «καυτή πατάτα» και ταυτόχρονα το κριτήριο με βάση το οποίο θα κριθεί ως αποδοτικός ή μη ο νέος θεσμός, τα πράγματα φαίνεται ότι ξεκαθαρίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες τους energypress, η σχετική μελέτη έχει ετοιμαστεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή έναρξης θα είναι στα επίπεδα που πρότεινε ο μέτοχος (υπουργείο Οικονομικών) στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου για τα βιομηχανικά τιμολόγια.
Συνεπώς οι βιομηχανίες φαίνεται ότι θα πάρουν αυτό που θέλουν. Θα ικανοποιεί όμως μια τέτοια τιμή τη ΔΕΗ, η οποία δηλώνει ότι το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων της είναι κατά πολύ υψηλότερο; Σαφώς όχι, ωστόσο η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να στηρίξει τις βιομηχανίες με ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές και -ως βασικός μέτοχος- να δώσει σχετική κατεύθυνση και στη ΔΕΗ.
Όσον αφορά τους προμηθευτές, βλέπουν το δρόμο της απελευθέρωσης να ανοίγει. Υπολογίζουν ότι από τα 1200 MW που θα βγούν σε δημοπρασία τα 900 περίπου θα τα απορροφήσει η βιομηχανία και θα μείνουν περί τα 300 MW για να τα αξιοποιήσουν οι εταιρείες προμήθειας ώστε να μειώσουν το κόστος αγοράς της ενέργειας και να μπορέσουν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικότερα τη ΔΕΗ, τουλάχιστον σε εκείνα τα τιμολόγια που και σήμερα δραστηριοποιούνται. «Η κατάσταση δεν αλλάζει θεαματικά αλλά βελτιώνεται και μας δίνει τη δυνατότητα για όσο χρόνο ισχύσουν οι δημοπρασίες να μεγαλώσουμε τα μεγέθη και τα μερίδιά μας» αναφέρει στο energypress στέλεχος μεγάλης εταιρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου