Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

«Ποιος αποφασίζει τη βιομηχανική πολιτική -η κυβέρνηση ή η ΔΕΗ;»

Ερωτήματα για το ποιος χαράσσει τη βιομηχανική πολιτική, θέτει ο εκπρόσωπος της ενεργοβόρου βιομηχανίας Αντώνης Κοντολέων, μετά τις αποκαλύψεις του Euro2day.gr αναφορικά με τις αντιρρήσεις της ΔΕΗ στο σχέδιο της ΡΑΕ για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας.
Βιομηχανία: «Ποιος αποφασίζει τη βιομηχανική πολιτική -η κυβέρνηση ή η ΔΕΗ;»
 Τις αντιδράσεις της βιομηχανίας προκάλεσε το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, αναφορικά με τις αντιρρήσεις της ΔΕΗ ΔΕΗ +1,13% στον τρόπο που θα πραγματοποιούνται οι δημοπρασίες πακέτων ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Ο Αντώνης Κοντολέων που εκπροσωπεί ηλεκτροβόρες βιομηχανίες στα θέματα τιμολόγησης ενέργειας, επισημαίνει στο Euro2day.gr ότι η βιομηχανία δια του συλλογικού της οργάνου στα ενεργειακά θέματα, θα σχολιάσει επίσημα την τοποθέτηση της ΔΕΗ ΔΕΗ +1,13% στην διαβούλευση, εφόσον όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, υπάρχει επίθεση εναντίον του προτεινόμενου μηχανισμού με σχόλια του τύπου ότι πρόκειται περί κρατικής ενίσχυσης υπέρ της βιομηχανίας.
Ωστόσο ο ίδιος τονίζει ότι δεν θα τον ξάφνιαζε μια παρόμοια αρνητική τοποθέτηση της ΔEΗ, καθώς πολύ πρόσφατα υπήρξαν καταγγελίες περί κρατικής ενίσχυσης, από τον Διευθυντή Εμπορίας της ΔEΗ, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν εναντίον των βιομηχανικών τιμολογίων.
Επίσης, υπενθυμίζονται δημόσιες παρεμβάσεις του σωματείου «Σπάρτακος» που είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία στα Ευρωπαϊκά όργανα για την απόφαση της ΓΣ της ΔEΗ που έδινε μειωμένα βιομηχανικά τιμολόγια. Ενώ δεν πρέπει να αγνοείται ότι η ΔEΗ έχει προσφύγει εναντίον όλων των αποφάσεων της ΡΑΕ που έχουν βγει μετά από καταγγελίες της βιομηχανίας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Αναφορικά με την εμπλοκή της τρόικας ο κ. Καντολέων την χαρακτηρίζει εξωθεσμική. Όπως τονίζει, η προτεραιότητα της τρόικας είναι να πουλήσει τη ΔEΗ σε υψηλή αξία. Από την άλλη, η προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως εξαγγέλθηκε στη ΓΣ της ΔEΗ, είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας που όπως αναφερόταν στη δήλωση είναι και προς το μακροχρόνιο συμφέρον της ΔEΗ.
Σε κάθε περίπτωση τονίζει, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες, θεωρούμε τη στάση της ΔEΗ ως απροκάλυπτη επίθεση στη βιομηχανία, στη ΡΑΕ και στην ίδια την κυβέρνηση και την εκπεφρασμένη εντολή του βασικού μετόχου. «Τι άλλο και πόσες φορές θέλουν να τους πει η κυβέρνηση την απόφαση της. Το θέμα για μια ακόμη φορά είναι ποιος αποφασίζει την βιομηχανική πολιτική η κυβέρνηση ή η ΔEΗ.» «Την απάντηση θα την δώσει στη ΔEΗ η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά» καταλήγουν τα γενικά σχόλια του κ. Κοντολέων.

Τι ισχύει στη Γαλλία

Επί της ουσίας των αντιρρήσεων της ΔEΗ ο Κοντολέων παρατηρεί τα εξής:
«Η πρόταση της ΡΑΕ βασίζεται στο Γαλλικό ΝΟΜΕ, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με το εκεί μονοπώλιο της EDF. Σημειώνουμε ότι στη Γαλλία το 90% των δημοπρασιών πάει στη Γαλλική βιομηχανία, γιατί έτσι σχεδιάστηκε. Που το μεμπτόν;
Οι αντιρρήσεις της ΔEΗ και τα σημεία που χαρακτηρίζει ως κρατική ενίσχυση και σταυροειδή επιδότηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ο καθορισμός των δικαιωμάτων βάσει της ισχύος στη ζώνη ελάχιστης ζήτησης (ζώνη ελαχίστου) και η επιστροφή της μη χρησιμοποιούμενης ενέργειας για εκείνες τις βιομηχανίες που λειτουργούν νύχτα. Και οι δύο ρυθμίσεις είναι αντιγραφή από το γαλλικό ΝΟΜΕ
Η ΔEΗ στη προηγούμενη διαβούλευση κατέθεσε μελέτη της FTI-CL, στην οποία περιγράφεται το γαλλικό ΝΟΜΕ, (Β4 σελίδα 50/52) και όπου αναφέρεται η επιστροφή του προϊόντος για εκείνους τους καταναλωτές που λειτουργούν νύχτα. Επίσης (σελίδα 49(Β1-Β3) εξηγεί γιατί τα δικαιώματα υπολογίζονται όπως προτείνει και η ΡΑΕ.
Δυστυχώς δεν έχουν διαβάσει ούτε τις μελέτες που έχουν καταθέσει.
Τελικό σχόλιο. Εάν η θέση της ΔEΗ δεν αποδεικνύει την εμμονή της εναντίον της βιομηχανίας, η ΔEΗ απλά επιχειρεί χτυπώντας τα δύο σημεία που η πρόταση περιέχει, ευνοϊκά για τη βιομηχανία, εκμεταλλευόμενη την εκπεφρασμένη αντίθεση της Τρόικα σε κάθε μέτρο υπέρ της βιομηχανίας, μια και τα πολλά χρήματα που θα χάσει η ΔEΗ εάν εφαρμοστεί το ΝΟΜΕ είναι στη λιανική, που όμως η Τρόικα επιδιώκει. Άρα για τη βιομηχανία είναι μονόδρομος να προωθηθεί ως έχει η πρόταση και να συζητηθεί με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού που είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο και όχι την τρόικα.»
 
Μιχάλης Καϊταντζίδης      http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου