Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ για την ενέργεια & το κλίμα το "τυράκι στη φάκα" έχει ήδη στηθεί ...

το τυράκι στη φάκα" έχει ήδη στηθεί ...
Οι δυο επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης για πολλά-πολλά χρόνια, καθώς γίνεται στις Βρυξέλλες η ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα, που θα καθορίσει τους στόχους για το 2030 και τη στάση των χωρών της ΕΕ στην 21η Σύνοδο του ΟΗΕ στις 30 Νοεμβρίου-11 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.
 
Γράψαμε στις 18/10 για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται κάθε χώρα στο τραπέζι των "διαπραγματεύσεων" κι από το σχετικό πίνακα φαίνεται ότι υπάρχει μια ομάδα χωρών της ΚεντροΑνατολικής Ευρώπης, η λεγόμενη Ομάδα Visegrad, (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, γνωστές και ως "Visegrad Four" ή απλά "V4"), που καταρχήν δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να ακολουθήσει τις επιταγές των Γερμανών για ηλεκτροπαραγωγή "σώνει και καλά" από ΑΠΕ.
 
Στις 30/9 οι "V4" έγιναν "V4+" με τη συνεργασία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, εκδίδοντας κοινό ανακοινωθέν για την προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Στην κοινή δήλωση οι έξι χώρες διατυπώνουν την έντονη απογοήτευσή τους για την Κομισιόν, που δεν προετοίμασε μελέτη επιπτώσεων των ενεργειακών &κλιματικών στόχων χωριστά για κάθε χώρα, όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Τονίζουν ότι δεν είναι επιθυμητή η εισαγωγή, είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε σε εθνικό επίπεδο, οποιωνδήποτε νομικά δεσμευτικών στόχων για την εισαγωγή των ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την πρόταση για νέο σύστημα διακυβέρνησης της ΕΕ.  Η τελική συμφωνία πρέπει να προβλέπει δίκαιη κατανομή των βαρών και μηχανισμούς αλληλεγγύης των χωρών-μελών τόσο στον τομέα ETS-Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών CO2, όσο και κυρίως στους τομείς εκτός ETS, όπως έγινε και κατά τον καθορισμό των στόχων για το 2020.
Έχουμε πει κι άλλες φορές ότι οι Γερμανοί είναι μεθοδικοί και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, όταν πρόκειται να προστατέψουν τη βιομηχανία τους και να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί και να εξάγει απρόσκοπτα, συσσωρεύοντας εμπορικά πλεονάσματα. Πλεονάσματα που μεταφράζονται σε ελλείμματα του χρεοκοπημένου Ευρωπαϊκού Νότου, βεβαίως-βεβαίως. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να υποθέσει κανείς ότι δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για την ειδική Σύνοδο και η πρώτη τους δράση ήταν φυσικά η ανάδειξη του Πολωνού Πρωθυπουργού σε νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επειδή όμως υπάρχουν κι άλλες χώρες στην ομάδα V4+, το "τυράκι" που έχει στηθεί στη φάκα για να κάμψει τις αντιδράσεις λέγεται "μεταφορά ποσοστώσεων εκπομπών CO2" από πλούσιες χώρες, όπως Γερμανία-Γαλλία προς τις χώρες αυτές. 
 
Όπως αναφέρει το EurActiv, oι χώρες-λήπτριες των ποσοστώσεων θα μπορούν στη συνέχεια να πουλήσουν τα δωρεάν δικαιώματα που θα έχουν λάβει από τη μεταφορά ποσοστώσεων και "να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για την επένδυση σε τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα". Σύμφωνα με ένα Προσχέδιο Συμφωνίας που έχει κυκλοφορήσει πριν τη Σύνοδο, οι χώρες V4 θα πάρουν δωρεάν ποσοστώσεις το 10% των Ευρωπαϊκών εκπομπών το 2020, ποσοστό που σταδιακά θα μειωθεί στο 2,2% το 2030. Ανάλογα με την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, οι ποσοστώσεις αυτές θα μεταφράζονται σε κάποια δισ. ευρώ, που θα πρέπει να επενδυθούν στις ΑΠΕ, επομένως να επιστρέψουν ως επί το πλείστον στη Γερμανία! Κατόπιν αυτού, οι Γάλλοι με τη σειρά τους διέρρευσαν ότι "θα πρέπει να συζητηθεί το σε ποιές τεχνολογίες θα κατευθυνθούν αυτές οι επενδύσεις", καθόσον αυτοί δεν πουλάνε ΑΠΕ, πουλάνε όμως πυρηνικά, "που δεν εκπέμπουν CO2".
Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του σχεδίου ενεργειακής μετάβασης της Γαλλίας για το 2030, φαίνεται να διαμορφώνεται μια ενεργειακή συμμαχία Γερμανίας-Γαλλίας: τα δυο όμορα κράτη θα ενισχύσουν τις διασυνδέσεις τους με δίκτυα υψηλής τάσης προκειμένου η Γαλλία να εισάγει περισσότερη αιολική ενέργεια απ' τη Γερμανία και η Γερμανία πυρηνική απ' τη Γαλλία. Το είπαμε άλλωστε, πριν λίγες μέρες: ο ηλεκτρισμός θα κάνει βόλτες ανά την Ευρώπη, προκειμένου οι πολιτικοί να μην αναγνωρίσουν την αποτυχία τους και, φυσικά, οι πολίτες θα πληρώνουν για να δουλεύει η Γερμανική βιομηχανία. Μέχρι να γεμίσουν όλη την Ευρώπη ανεμογεννήτριες και δίκτυα, θα έχουν περάσει αρκετά χρόνια ώστε να χρειάζονται αντικατάσταση οι πρώτες εγκαταστάσεις και θα διαμορφωθεί ένας αέναος κύκλος στήριξης της Γερμανικής οικονομίας, που εσχάτως "δεν αισθάνεται και πολύ καλά", καθώς τον προηγούμενο μήνα οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2015  μειώθηκαν απ' το 2% στο 1,3%.
 
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
 
Οι Νορβηγοί το είχαν πει μάλλον καλύτερα: "Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να ανακατεύονται με την ενέργεια. Όλα τα προβλήματα, που βλέπουμε στην αγορά, εξηγούνται πάρα πολύ καλά από την αυξανόμενη παρέμβαση των πολιτικών. Παράδειγμα τέτοιας παρέμβασης αποτελούν οι μετασχηματισμοί της ενεργειακής αγοράς στη Γερμανία και τη Βρετανία.
Η Energiewende στη Γερμανία έχει δημιουργήσει ένα πολύ ακριβό σύστημα, το οποίο, μακροπρόθεσμα, μπορεί να εκτροχιάσει την ασφάλεια εφοδιασμού. Στη Βρετανία, κάθε διαφορετική τεχνολογία στην αγορά της ενέργειας φαίνεται να κουβαλάει μαζί της και τη δική της επιδότηση. Οι επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς επειδή συμπιέζουν την κερδοφορία των συμβατικών εργοστασίων.
 
Δυστυχώς, τα χρήματα στην ενέργεια είναι πολλά, πάρα πολλά και οι πολιτικοί δεν πρόκειται να σταματήσουν ν' ανακατεύονται. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, δυο πρώην Γερμανοί Υπουργοί Περιβάλλοντος, που πλέον δραστηριοποιούνται στο European Climate Foundation (έναν απ' τους πολλούς αδιαφανείς κλιματικούς οργανισμούς, που έχουν στηθεί για το κλιματικό lobbying), έσπευσαν να στηρίξουν τις Γερμανικές θέσεις, προειδοποιώντας ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγει η βιομηχανία απ' την Ευρώπη, αντίθετα υπάρχει κίνδυνος να φύγει η βιομηχανία κατασκευής αιολικών, Φ/Β & βιοακυσίμων, που απασχολεί πάνω από 600 χιλ. άτομα".
 
Οι Γερμανοί τρέμουν τους Κινέζους, που έχουν σαρώσει την αγορά στα Φ/Β, αλλά καλά θα κάνουν να σκεφτούν ότι οι καταναλωτές ούτε είναι διατεθημένοι να πληρώνουν επ' άπειρο, ούτε θα αγοράζουν μόνιμα Γερμανικά προϊόντα. Αν η ενέργεια απ' το δίκτυο γίνει πανάκριβη, όλο και περισσότεροι θα σκεφτούν την αποσύνδεση, προκειμένου να εγκαταστήσουν Φ/Β με μπαταρίες. Εκτός κι αν τελικά εκεί θέλουν να οδηγήσουν την ενέργεια, για να πουλάνε στον κάθε μεμονωμένο καταναλωτή συστήματα ατομικής ηλεκτροπαραγωγής. Αν ωστόσο το δίκτυο θα μείνει μόνο για τη βιομηχανία, τότε είναι που θα μετακομίσει στις ΗΠΑ και την Ασία και η τελευταία μικροβιοτεχνία της Ευρώπης ...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου