Τις πρώτες επαφές τους ξεκινήσαν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ διαμέσου "αλληλογραφίας" με τους επικεφαλής της εταιρείας για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Στόχος των συνδικαλιστών είναι η νέα σύμβαση να υπογραφεί προλαβαίνοντας τις εξελίξεις στο τριπλό μέτωπο της αποκρατικοποίησης της εταιρείας που περιλαμβάνει την πώληση του ΑΔΜΗΕ, της μικρής ΔΕΗ αλλά και μεριδίου της μητρικής. Οι συνδικαλιστές επιδιώκουν η νέα σύμβαση να προβλέπει ακόμα και αύξηση των προσλήψεων και των μισθών, μιας και δεν μπορούν να ισχύουν οι μνημονιακές ρήτρες σε μία εταιρεία που δεν θα είναι πλέον
κατά βάση κρατική.
κατά βάση κρατική.
Η προηγούμενη συλλογική σύμβαση είχε υπογραφεί το 2012 και λήγει το Μάιο του 2015. Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της ΓΕΝΟΠ με το οποίο συνομίλησε το Capital.gr, επιθυμία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων είναι να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας το αργότερο ως τις 15 - 20 Οκτωβρίου του 2014, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα.
Γιατί "βιάζονται΄ τόσο πολύ οι συνδικαλιστές; Οι ίδιες πηγές από τη ΓΕΝΟΠ αναφέρουν πως γύρω στα μέσα του προσεχούς Οκτωβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο δεύτερο διαγωνισμός (μετά τον ΑΔΜΗΕ) για την πώληση της μικρής ΔΕΗ με βάση το νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο. Στόχος, λοιπόν, της ΓΕΝΟΠ,, η οποία εκπροσωπεί περίπου 17500 εργαζομένους της ΔΕΗ, είναι να "πέσουν" οι υπογραφές για τη νέα συλλογική σύμβαση πριν αναλάβουν οι νέοι ιδιώτες επενδυτές το μερίδιο που προβλέπει ο νόμος, βάζοντας τους δικούς τους όρους.
Ωστόσο, η ΓΕΝΟΠ δεν θέλει να προλάβει μόνο τις επιχειρηματικές εξελίξεις στη ΔΕΗ, αλλά και τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα που, προφανώς, σχετίζονται με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο, δηλαδή δύο μήνες πριν λήξει η παρούσα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Τι θέλουν να περιλαμβάνει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ; Πρώτα απ΄ όλα να καλύπτει όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πχ να ισχύει για τρία χρόνια, όπως η τρέχουσα. Το δεύτερο το οποίο επιδιώκει η ΓΕΝΟΠ είναι όχι μόνο να μη γίνει καμία απόλυση προσωπικού και καμία νέα μείωση μισθών, αλλά και να υπάρχει μία "ρήτρα", σύμφωνα με την οποία να αναφέρεται πως δεδομένου πως η ΔΕΗ δεν ανήκει δεν ανήκει κατά πλειοψηφία στο ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να αρθούν οι Μνημονιακές περικοπές στους μισθούς που εφαρμόστηκαν σε όλες τις ΔΕΚΟ (όπως και σ΄ όλο το Δημόσιο) ου μην αλλά και ο κανόνας της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις.
Συνεπώς, η ΓΕΝΟΠ, διεκδικεί μαζί με την έξοδο της ΔΕΗ από τον έλεγχο του Δημοσίου, την έξοδο της εταιρείας και από το "καθεστώς" που έφερε στους μισθούς και τις προσλήψεις το Μνημόνιο, πολλώ δε μάλλον που αυτό -σύμφωνα με την κυβέρνηση - φτάνει στο τέλος του. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη και όχι το "λουκέτο" της ΔΕΗ, επισημαίνουν από τη ΓΕΝΟΠ. Η "γραμμή" αυτή έχει συμφωνηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2014.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Capital.gr από τη ΓΕΝΟΠ, το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το οποίο εποπτεύει τη ΔΕΗ, τη ΔΕΔΔΗΕ και τη ΑΔΜΗΕ, έχει δώσει το "πράσινο" φως για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Να σημειωθεί πως επίκειται να υπογραφούν για την ακρίβεια τρεις ξεχωριστές συλλογικές συμβάσεις για κάθε μία από τις παραπάνω επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου