Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Οι δημοπρασίες NOME «κλειδώνουν» τις χαμηλές τιμές ρεύματος για τη βιομηχανία

Να εξασφαλίζει για όλες τις κατηγορίες βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας τιμές ίδιες ή χαμηλότερες από αυτές που έχουν πάρει από τη ΔΕΗ στην αρχή του χρόνου, μετά την παρέμβαση του βασικού μετόχου της ΔΕΗ, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό φαίνεται ότι είναι το βασικό κριτήριο που ελήφθη υπόψη για να καθοριστούν οι τελευταίες κρίσιμες λεπτομέρειες του σχεδίου δημοπρασιών, τύπου NOME, που πρόκειται να δώσει σε δεύτερη διαβούλευση, πιθανότατα σήμερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Παρότι δεν είναι γνωστό το τελικό κείμενο, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι, με το νέο σχέδιο θα μπορεί να επιστραφεί από τις βιομηχανίες στο σύστημα ένα (μικρό) ποσοστό από τη συμβολαιοποιημένη ενέργεια που δεν καταναλώνεται, ενώ θα υπολογίζονται τα δικαιώματα που παίρνει ο κάθε πελάτης με βάση το καταναλωτικό του προφίλ και ειδικότερα με βάση τη μέγιστη ισχύ της νύχτας. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει μια ειδική κατηγορία καταναλωτών που αφορά τη δεκάδα των βιομηχανιών με την πολύ υψηλή κατανάλωση, οι οποίες θα μπορούν να πάρουν τιμή χαμηλότερη από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα με τα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ.
Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το νέο σχέδιο δημοπρασιών βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοίχιση με τις κυβερνητικές επιλογές για μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, φαίνεται, δε, ότι έχει και το ίδιο λάβει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα «προστατεύει» και τα βιομηχανικά τιμολόγια που ισχύουν σήμερα από τον κίνδυνο να θεωρηθούν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Πάντως, στο κείμενο που θα δοθεί σε διαβούλευση δεν θα υπάρχει απάντηση για το θέμα της αρχικής τιμής αναφοράς, εκεί όπου πλέον στρέφεται το ενδιαφέρον της αγοράς, αφού από το ύψος της θα καθοριστεί και η επιτυχία του εγχειρήματος. Παρόλα αυτά οι πληροφορίες και oι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η τιμή αναφοράς θα είναι στα επίπεδα που πρότεινε ο μέτοχος στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 28 Φεβρουαρίου. H μεθοδολογική προσέγγιση για τον καθορισμό της τιμής συνοψίζεται στο εξής σχήμα: Λαμβάνεται ως βάση το λογιστικό κόστος που δηλώνει η ΔΕΗ για τη λιγνιτική της παραγωγή (περίπου 60 ευρώ η μεγαβατώρα) και από αυτό θα αφαιρεθεί ένα ποσό που θα αποτελεί το κίνητρο απόδοσης για τη ΔΕΗ. Λαμβάνονται ταυτόχρονα υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν από τον κοστολογικό έλεγχο της Ernst & Young, την απόφαση της διαιτησίας για την υπόθεση Αλουμίνιον – ΔΕΗ και βέβαια την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ το Φεβρουάριο.
Πρακτικά, με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, οι δημοπρασίες θα δώσουν για τις βιομηχανίες τα επίπεδα τιμών που τους είχε εξασφαλίσει ο μέτοχος με την παρέμβασή του στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα: Η δεύτερη δημόσια διαβούλευση αναμένεται να κρατήσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια, προς το τέλος Σεπτεμβρίου, θα δοθούν στο ΥΠΕΚΑ, τόσο το τελικό κείμενο για τις δημοπρασίες όσο και η μεθοδολογική προσέγγιση και τα νούμερα για την τιμή αναφοράς. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο ενημέρωσης και διαπραγμάτευσης του ΥΠΕΚΑ με την τρόικα, ενώ θα πρέπει να υποβληθούν προς έγκριση στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά όλα θα πρέπει στη συνέχεια να νομοθετηθούν από το ΥΠΕΚΑ πράγμα που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι δημοπρασίες δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν παρά μόνον προς το τέλος του χρόνου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου