Πορευθείτε με όριο τα 10 kw και αργότερα καλύπτουμε και τις άλλες απαιτήσεις, ανεβάζοντας τον πήχυ στα 80 kw, φαίνεται να είναι η κατεύθυνση που δίνουν οι σύμβουλοι τεχνοκράτες του ΥΠΕΚΑ για το θέμα προώθησης της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με εργαλείο το net-metering.
Ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας, όπως σημαίνει ο όρος net-metering, δεν έχει προχωρήσει σε χώρες που «η λιανική τιμή του ρεύματος είναι συνήθως χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής της ηλιακής κιλοβατώρας». Και συνεπώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον πολίτη (καταναλωτή). Εχει όμως ενδιαφέρον για χώρες όπως η Ελλάδα, που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί, ενώ το κόστος της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας έχει μειωθεί.
(Ελευθεροτυπία, 21/8/2014) Φ.Καϊτατζής
Το λόμπι όμως των μεγάλων πιέζει, όπως λέγεται, ώστε να μη σπάσει η πίτα σε πολλά μικρά κομμάτια, καθώς η ιστορία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες έχει πολύ ψωμί. Εκτιμάται ότι το δίκτυο «σηκώνει» ακόμα 4 GW.
Η εφαρμογή του net-metering έχει αναπτυχθεί κυρίως σε κράτη όπως η Δανία και η Ολλανδία, που η τιμή του ρεύματος είναι ακόμα αρκετά υψηλή.
Τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Φωτοβολταϊκών όσο και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών - Εγκαταστατών οικιακών και κτηριακών φωτοβολταϊκών «Ηλιος» προσπαθούν να περάσουν καλύτερες προοπτικές για το net-metering προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων: «Στην Ελλάδα η εφαρμογή του μέτρου (συμφωνία μέτρησης και χρέωσης μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και του καταναλωτή) είναι συμφέρουσα για τις μεγάλες οικιακές καταναλώσεις, αλλά και για τη μεγάλη πλειονότητα των εμπορικών και βιοτεχνικών καταναλώσεων. Ωστόσο, για την πλειονότητα των μικρών οικιακών καταναλωτών απαιτείται μακρόχρονη απόσβεση».
Επί της ουσίας, «στην πράξη το net-metering επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό δίκτυο σαν μια μεγάλη μπαταρία, μηδενίζοντας έτσι το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος».
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Φωτοβολταϊκών σημειώνει: «Το γεγονός ότι οι νέες εγγυημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας είναι πλέον χαμηλότερες από τη λιανική τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικώς στη χαμηλή τάση, δημιουργεί (υπό συνθήκες) την προσδοκία πως η δυνατότητα net-metering από καταναλωτές που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά μπορεί να προxωρήσει».
Ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας εφαρμόζεται στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, το Μεξικό, την Τουρκία, και φυσικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, απ' όπου ξεκίνησε το 1980.
Παγκοσμίως όμως το net-metering ως θεσμικό εργαλείο ενίσχυσης της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων αφορά μόνο περίπου το 2% των Φ/Β που έχουν εγκατασταθεί διεθνώς. Αυτό εξηγήσαμε πως οφείλεται στο ότι η λιανική τιμή είναι χαμηλότερη από την ηλιακή κιλοβατώρα, γεγονός που ισχύει στις περισσότερες χώρες. Για να επιστρέψουμε στο καθ' ημάς, η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου, που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 29 Αυγούστου, εξαρτάται και από το κόστος των φωτοβολταϊκών ή άλλων ΑΠΕ, καθώς και από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, συνιστώσες που ευνοούν την επέκταση και ανάπτυξη του συμψηφισμού στην κατανάλωση ενέργειας.
(Ελευθεροτυπία, 21/8/2014) Φ.Καϊτατζής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου