Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν το στοκάρισμα κάρβουνου στη Βρετανία για το χειμώνα. Εδώ, καλού-κακού, πάρτε κανένα μαγκάλι ...



Γράψαμε πριν λίγες μέρες ότι στη Δυτική Ευρώπη στοκάρουν κάρβουνο καλοκαιριάτικα, επειδή θεωρούν τις τιμές χαμηλές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του PLATTS, με βάση τα επίσημα στοιχεία εισαγωγών του Μαΐου, η Βρετανία σημείωσε την υψηλότερη επίδοση του τελευταίου 18άμηνου στις εισαγωγές λιθάνθρακα, με 3,63 εκατ. τόννους. Η επίδοση αυτή είναι 11% υψηλότερη από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 44% υψηλότερη από τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Οι χώρες προέλευσης των αυξημένων εισαγωγών του λιθάνθρακα ήταν Ρωσία, Κολομβία και ΗΠΑ.
 
Τώρα ένα νέο δημοσίευμα του PLATTS, για τα επίσημα στοιχεία κατανάλωσης του Μαΐου, έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα: οι αυξημένες εισαγωγές κάρβουνου στοκαρίστηκαν κανονικότατα, αφού η κατανάλωση το Μάιο έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας! Η κατανάλωση ήταν μειωμένη 20% σε σχέση με τον Απρίλιο και 30% σε σχέση με τον περυσινό Μάιο.
 
Στο πρώτο πεντάμηνο 2014 ο μηνιαίος ρυθμός κατανάλωσης έπεσε σε 3,88 εκατ. τόνους σε σχέση με μηνιαίο ρυθμό 4,22 εκατ. τόνους το 2013. Τα αποθέματα αυξήθηκαν στο τέλος του Μαΐου 8%, στα 11,7 εκατ. τόνους, που είναι το υψηλότερο επίπεδο του έτους.

Οι Βρετανοί έβαλαν πολλά αιολικά, είναι πρώτοι παγκοσμίως στα υπεράκτια αιολικά, βάζουν και Φ/Β στις στέγες μέχρι και τη Σκωτία, αλλά, για να σιγουρευτούν ότι θα έχουν ρεύμα το χειμώνα, πάνε και στοκάρουν κάρβουνο μήνες νωρίτερα, στοκάροντας κατ' ουσίαν κεφάλαια. Στην Ελλάδα θα καταλάβει επιτέλους κανείς γιατί ο Κάμερον είπε πέρυσι το περίφημο "Get Rid of All the Green Crap" (Ξεφορτωθείτε όλα τα Πράσινα Σκ@@@);

Το κάρβουνο ηλεκτροδοτεί όλο τον πλανήτη. Τα αιολικά δεν ηλεκτροδοτούν απολύτως τίποτα. Απλά εγχέουν ριπές τυχαίας και απρογραμμάτιστης ενέργειας σε ένα ήδη υφιστάμενο ηλεκτρικό σύστημα, δημιουργώντας συνθήκες αστάθειας του συστήματος. Πληρώνονται όμως σταθερά και προγραμματισμένα, ανεβάζοντας το κόστος για τον τελικό καταναλωτή, που δεν είναι κάποιος, κάπου, κάποτε, είμαστε όλοι μας όσοι καταναλώνουμε ρεύμα. 

Ο Κάμερον το κατάλαβε, έχει εκλογές του χρόνου, στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο Φάρατζ και οι Βρετανοί είναι έξαλλοι με τις τιμές του ηλεκτρικού. Πώς θα ικανοποιηθούν οι ψηφοφόροι, για να ξαναγυρίσουν στο μαντρί των Συντηρητικών; Βάζει λοιπόν την Ofgem, τη Βρετανική ΡΑΕ να τρίξει λίγο τα δόντια στους 34 παρόχους και να αυξήσει τις αποζημιώσεις σε περίπτωση διακοπών ηλεκτροδότησης, βάζει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει έρευνα στην αγορά, ρίχνουν μερικά πρόστιμα για το μπάχαλο των πολυήμερων διακοπών ηλεκτροδότησης, που επικράτησε με τις Χριστουγεννιάτικες πλημμύρες, και τελικά φαίνεται ότι σφυρίζουν κρυφά στ' αυτί όλων των παρόχων: "Φέρτε κάρβουνο, μόνο έτσι θα πέσουν οι τιμές του ηλεκτρικού!"

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Στην Ελλάδα οι αιολικοί και οι αεριάδες, σε αγαστή συνεργασία, πριονίζουν σταθερά τη λιγνιτική βιομηχανία της χώρας, τη μόνη που εξασφάλισε σταθερή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση τα τελευταία 60 χρόνια, τη μόνη που στήριξε την ηλεκτροδότηση και του τελευταίου χωριού. Βλέπετε, απ' τη δημόσια ΔΕΗ και τη δημόσια λιγνιτική βιομηχανία τα κέρδη πήγαιναν στο σύνολο της οικονομίας, με τα χαμηλά τιμολόγια, όχι σε συγκεκριμένες τσέπες. Κι αυτό είναι που θέλουν ν' αλλάξουν, διαλύοντας τη ΔΕΗ, διαλύοντας τη λιγνιτική βιομηχανία, αφήνοντας να συνταξιοδοτηθούν οι εργαζόμενοι για να προσλάβουν εποχικούς, που μάλλον τους θεωρούν και αναλώσιμους, αλλάζοντας τον τρόπο εξόρυξης στα λιγνιτωρυχεία, βάζοντας τροχοφόρα φορτηγά εργολάβων αντί για τα ερπυστριοφόρα μηχανήματα και τις μεταφορικές ταινίες της ΔΕΗ, ώστε το σύστημα να μη μπορεί να αντέξει έναν βαρύ χειμώνα. Και να τους είναι πιο εύκολο μετά να δυσφημίσουν το λιγνιτικό σύστημα, που "δεν άντεξε το χειμώνα", άρα να φέρουμε εισαγόμενο λιθάνθρακα, να εξασφαλίσουμε μια σίγουρη πηγή πλουτισμού για συγκεκριμένες τσέπες. Γι' αυτό, καλού-κακού, βάλτε στην άκρη να βρίσκεται κανένα μαγκάλι, ποτέ δεν ξέρετε πόσο βαρύς θα είναι ο επόμενος χειμώνας.

Εκτός κι αν βρεθεί και στην Ελλάδα κάποιος πολιτικός να αναφωνήσει, όπως ο Κάμερον στην Αγγλία, "Επιτέλους, σοβαρευτείτε με τις "πρασινάδες" και τις εισαγωγές, η χώρα είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να παράγει, όχι να εισάγει, έχει ανάγκη από αξιόπιστη και φθηνή ηλεκτροδότηση, να ενισχύσουμε ξανά το λιγνίτη μας!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου