Το μύθο με το βοσκό και το λύκο θυμίζουν οι εξελίξεις γύρω από τημικρή ΔΕΗ. Και αυτό διότι η ΔΕΗ έχει … «αποκρατικοποιηθεί» τόσες πολλές φορές στο παρελθόν, που ακόμη και εάν σήμερα στις προθέσεις της κυβέρνησης -και της τρόικας- είναι να προχωρήσει το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, οι επίδοξοι μνηστήρες δεν πείθονται ότι τελικά η αποκρατικοποίηση θα προχωρήσει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Αυτό τουλάχιστον δείχνει και η στάση εταιρειών που εκτιμάται ότι εάν όλα προχωρήσουν ομαλά θα δώσουν το παρόν στην αποκρατικοποίηση και οι οποίες αρνούνται να τοποθετηθούν ακόμη και να απαντήσουν στο ερώτημα εάν
θα ενδιαφερθούν για την απόκτηση της μικρής ΔΕΗ.
θα ενδιαφερθούν για την απόκτηση της μικρής ΔΕΗ.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επικεφαλής εγχώριου εισηγμένου ενεργειακού ομίλου, ο οποίος ρωτήθηκε στη γενική συνέλευση της εταιρείας από μετόχους εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη μικρή ΔΕΗ και η απάντηση που έδωσε ήταν «δεν κάνουμε σχόλιο για πιθανές ιδιωτικοποιήσεις, δεν έχει νόημα κάθε τρεις και λίγο να απαντάμε εάν ενδιαφερόμαστε».
Αλλά και οι ξένοι μεγάλοι παίκτες που εκτιμάται ότι θα ενδιαφερθούν είτε αυτόνομα είτε σε συμμαχία με ελληνικές εταιρείες του κλάδου του ηλεκτρισμού για τη μικρή ΔΕΗ κρατούν «μικρό καλάθι». Έχουμε στείλει τόσες φορές έκθεση για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ στα κεντρικά, που εάν το κάνουμε και τώρα με το νομοσχέδιο, το πιθανότερο είναι να προκαλέσουμε γέλια, αναφέρει εκπρόσωπος μεγάλης ευρωπαϊκής ενεργειακής εταιρείας, από εκείνες που θεωρούνται μεταξύ των φαβορί όχι μόνο για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αλλά και για να αποκτήσουν τελικά την εταιρεία που θα προκύψει από το 30% των παγίων της ΔΕΗ.
Αλλάζει κάτι στην αντιμετώπιση αυτή με την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου; Η απάντηση που δίνουν αρμόδιες πηγές είναι απολύτως τίποτα. Ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να ακολουθήσει μια πολύμηνη διαδικασία για την απόσχιση των παγίων, το διαχωρισμό των καταστάσεων, τη δημιουργία της νέας εταιρείας,τη μεταφορά του προσωπικού και την διενέργεια του διαγωνισμού.Πρόκειται για έναν Γολγοθά, που στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ κράτησε πάνω από έναν χρόνο. Επομένως πρέπει να συντρέξουν μια σειρά απόπροϋποθέσεις, όπως πολιτική σταθερότητα, επίσπευση των διαδικασιών, προκήρυξη του διαγωνισμού, ώστε στη συνέχεια να κληθούν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να τοποθετηθούν όχι σε σχέδια επί χάρτου αλλά σε πραγματικά δεδομένα. Και βέβαια όλοι συνυπολογίζουν το ενδεχόμενο όταν οι συνθήκες θα είναι ώριμες για την προκήρυξη του διαγωνισμού, να υπάρχει άλλη κυβέρνηση.
Πόσες είναι λοιπόν οι ρεαλιστικές πιθανότητες να προχωρήσει η πώληση της μικρής ΔΕΗ σύμφωνα με την εκτίμηση στελεχών της αγοράς ηλεκτρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό; Όχι πολλές.
Αντίθετα, εάν ακολουθείτο η αντίστροφη πορεία, δηλαδή να προηγηθεί ηπώληση του 17% με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες και με υποχρέωση να προχωρήσει ο νέος συνιδιοκτήτης -που θα έχει και το μάνατζμεντ- την πώληση της μικρής ΔΕΗ τότε ίσως οι πιθανότητες να αύξαναν. Ωστόσο από πλευράς κυβέρνησης διαψεύδονται κατηγορηματικά τα σενάρια ότι μπορεί να αλλάξει κάτι. «Προχωράμε 100% τη μικρή ΔΕΗ και ακολουθεί το 17%» είναι η κατηγορηματική απάντηση που δίνεται αρμοδίως.
Σημειώνεται τέλος ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ξεκινάει στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, με εισηγητές από τη Νέα Δημοκρατία τον Κωσταντίνο Σκρέκα και το ΣΥΡΙΖΑ τον Αθανάσιο Πετράκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου