Τις θέσεις του για τις δημοπρασίες NOME αλλά και το σύνολο της λειτουργίας της ηλεκτρικής αγοράς κατέθεσε χθες στη διαβούλευση της ΡΑΕ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ).
Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι είναι σύμφωνος με την υλοποίηση διαδικασιών τύπου ΝΟΜΕ που, μέσω της δημιουργίας ρυθμιζόμενης προθεσμιακής αγοράς για πρόσβαση προμηθευτών σε λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, στοχεύουν στην ανάπτυξη ανταγωνισμού στη λιανική αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες αυτές θα σχεδιαστούν κατάλληλα σύμφωνα με τα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΣΑΗ, τα βασικά σημεία που πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να τονισθούν όσον αφορά την υλοποίηση των διαδικασιών τύπου ΝΟΜΕ στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού έχουν ως εξής:
- Η πρόσβαση τρίτων στο προϊόν της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής με διαδικασίες τύπου ΝΟΜΕ δεν συνιστά βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Ο πραγματικός ανταγωνισμός στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργείται μόνο όταν οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν απευθείας πρόσβαση τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά με έλεγχο του κόστους παραγωγής. Ένα ολοκληρωμένο άνοιγμα αγοράς για να πετύχει τους μακροχρόνιους στόχους προϋποθέτει να έχουν και άλλες εταιρείες έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας, άρα και του κόστους παραγωγής, σε λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδας και όχι μόνο την πρόσβαση τους στο παραγόμενο προϊόν (ηλεκτρισμός από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες) σε τιμή που δεν ελέγχεται από τις ίδιες. Συνεπώς πραγματικός ανταγωνισμός μπορεί να υπάρξει μόνο με την υλοποίηση του σχεδιασμού για την διάθεση και σε τρίτες επιχειρήσεις παραγωγικών στοιχείων χαμηλού κόστους που σήμερα ανήκουν μόνο στη ΔΕΗ.
- Η εφαρμογή του μοντέλου τύπου ΝΟΜΕ θα πρέπει να είναι μια μεταβατική διαδικασία για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού. Το τελικό στάδιο της διαδικασίας, το οποίο θα πρέπει χρονικά να σχεδιαστεί έτσι ώστε να συμπίπτει με τον χρονικό προγραμματισμό της κατάργησης των διαδικασιών τύπου ΝΟΜΕ, θα είναι η δημιουργία καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρισμού (δραστηριότητα σε παραγωγή και προμήθεια) με συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια ενέργειας οι οποίες θα ανταγωνίζονται τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλους προμηθευτές για την προμήθεια ηλεκτρισμού στους καταναλωτές.
- Το ΝΟΜΕ δεν αποτελεί δημιουργία όρων υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου δεν υποκαθιστά διαδικασίες και κανονισμούς που υπάρχουν σήμερα στην χονδρεμπορική αγορά και στοχεύουν στην επάρκεια ισχύος ή/και στην προώθηση λειτουργικής ευελιξία και επικουρικών υπηρεσιών, δεδομένων που θεωρούνται απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού της χώρας υπό τις νέες συνθήκες που επικρατούν με την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.
- Η τελική διάθεση των προϊόντων ΝΟΜΕ θα πρέπει να γίνει μόνο προς τους εγχώριους τελικούς καταναλωτές και να μην χρησιμοποιείται για εξασφάλιση βραχυχρόνιου κέρδους στον ΗΕΠ ή για εξαγωγές.
- Η τιμή διάθεσης των προϊόντων ΝΟΜΕ θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη και κοστοστρεφής καθότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού συγκρίσιμων από πλευράς κόστους χαρτοφυλακίων ενέργειας από τρίτους προμηθευτές που θα αποκτήσουν τα προϊόντα ΝΟΜΕ.
- Για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του ΗΕΠ, από τη μείωση του βάθους ενέργειας, οι ποσότητες ενέργειας από τα προϊόντα ΝΟΜΕ θα πρέπει να εισέρχονται στον ΗΕΠ ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η οικονομική εκκαθάριση αυτών των ποσοτήτων μπορεί να γίνεται κι εκτός ΗΕΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου