Ο ΑΔΜΗΕ δημοσίευσε το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας για το Μάιο 2014 και βλέπουμε ενδιαφέροντα πράγματα. Στο 5μηνο Ιανουάριος-Μάιος η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή στο διασυνδεμένο σύστημα (εκτίμηση παραγωγής & ισοζύγιο διασυνδέσεων) είναι στο 48%, σταθερά κάτω απ' το 50% και πολύ μακριά από νούμερα παλαιότερων ετών. Πάντως σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 η λιγνιτική παραγωγή είναι αυξημένη κατά 10%, ενώ η παραγωγή από νερά είναι μειωμένη κατά 60%, από φυσικό αέριο μειωμένη κατά 31%, από πετρέλαιο μειωμένη κατά 72% και η παραγωγή από ΑΠΕ είναι αυξημένη κατά 4%. Η συνολική παραγωγή είναι μειωμένη κατά 11%, καθώς η συμμετοχή των εισαγωγών στο 5μηνο ήταν 13%.
Οι πελάτες υψηλής τάσης παρουσιάζουν στο 5μηνο αυξημένη ζήτηση ως προς το 5μηνο 2013 κατά 1,5%. Η κατηγορία αυτή από το Φεβρουάριο φαίνεται να αυξάνει τη ζήτηση με σταθερό ρυθμό (θυμίζουμε ότι το 2013 το Πάσχα ήταν το Μάιο), ίσως λοιπόν κάποιο κομμάτι της ενεργοβόρας βιομηχανίας να βλέπει σταδιακά καλύτερες μέρες μέσα στην κρίση (και προφανώς αυτό το κομμάτι δεν είναι η Χαλυβουργία Ελλάδος).
Αντίθετα, η ζήτηση των ορυχείων, που είναι μεγάλος καταναλωτής και μετριέται χωριστά, είναι σταθερά ...
μειούμενη, κάθε μήνα του 5μήνου (συνολικά -11,2% στο 5μηνο Ιανουάριος-Μάιος 2014). Αυξημένη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή με αντίστοιχα μειούμενη ζήτηση ενέργειας στα ορυχεία σημαίνει συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των εργολάβων στην παραγωγή των ορυχείων. Το αναμενόμενο επακόλουθο, όπως είχε επισημάνει η ΕΒΙΚΕΝ, είναι ότι φυσιολογικά θα αυξηθεί το κόστος και, όπως είχαν επισημάνει μηχανικοί, θα επηρεαστεί η ποιότητα του λιγνίτη.
Η ζήτηση στο δίκτυο, που αντιπροσωπεύει τα νοικοκυριά, το εμπόριο και τη μικρή βιοτεχνία, συνεχίζει να είναι μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αν για το πρώτο τρίμηνο υπήρχε το ελαφρυντικό του ήπιου χειμώνα, που μείωσε την ανάγκη για λειτουργία των κλιματιστικών & θερμαντικών σε πολλές περιοχές της χώρας, τον Απρίλιο και το Μάιο παραδοσιακά η επίδραση του χειμώνα περιορίζεται κι εμφανίζεται η αμείλικτη πραγματικότητα του success story: η οικονομία εξακολουθεί να μη ζητά ενέργεια.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Ο ετήσιος ρυθμός ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, στο 12μηνο Ιούνιος 2013 έως και Μάιος 2014, βρίσκεται στις 24,15GWh και απέχει αρκετά απ' τις 25,5GWh που εκτίμησε τον Απρίλιο ο Ζερβός για το σύνολο του 2014. Πάντως, μετά το πρώτο τρίμηνο (Ιαν-Μαρ), συνεχίζει να διατηρείται και στο 5μηνο το ποσοστό αύξησης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής 10% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Αν επιτευχθεί σε ετήσια βάση, +10% στο σύνολο του 2014, τότε θα πιαστεί ο στόχος που έθεσε ο Ζερβός. Μένει να το δούμε.
Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με τα νούμερα του 2014, αφού οι πολιτικές που υλοποιούνται και τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί, λένε ότι από το 2016 αρκετές λιγνιτικές μονάδες, πολύ σημαντικές για το σύστημα, μπαίνουν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, λόγω της Κοινοτικής Ντιρεκτίβας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (IED), ενώ άλλες κλείνουν. Το 2016 είναι κυριολεκτικά "αύριο το πρωί": με τι θα παράγεται το ρεύμα και ποιος κερδίζει; Πάντως όχι ο Έλληνας καταναλωτής ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου