Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Γ. Ζεμπιλιάδου (στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ): Θα υπερασπιστούμε τη ΔΕΗ με κάθε τρόπο

zebiliadouΣτους εργαζόμενους στα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ μίλησε σήμερα η επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ και υποψήφια Περιφερειάρχης Δυτικής   Μακεδονίας Γεωργία Ζεμπιλιάδου, παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις δεσμεύσεις της για τη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους της.

            Στην ομιλία της η κ. Ζεμπιλιάδου ανέφερε τα εξής:  
«Με πολύ συγκίνηση πραγματικά ήρθα σήμερα εδώ. Γιατί η
μνήμη με γύρισε 25 χρόνια πίσω.
Σ ΄ αυτό το χώρο βρέθηκα ξανά και μίλησα 25 χρόνια πριν. Ως εργαζόμενη και συνδικαλιστικό στέλεχος της ΑΕΒΑΛ.
Τότε έκλεινε η ΑΕΒΑΛ. Σήμερα κινδυνεύει η ΔΕΗ
Τότε αγωνιστήκαμε και ο αγώνας εκείνος ακόμη είναι χαραγμένος στη μνήμη όλων όσων πήραν μέρος αλλά και στη μνήμη της κοινωνίας που με αγωνία μας συμπαραστάθηκε.
Τον αγώνα εκείνο μαζί με τα σωματεία και τους συναδέλφους μας της ΔΕΗ τον είχαμε δώσει. Με τα εργατικά κέντρα που και πάλι συνδικαλιστές της ΔΕΗ είχαν προέδρους.
Μπορεί η ΑΕΒΑΛ να έκλεισε, αλλά η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ που άφησε ο ΑΓΩΝΑΣ εκείνος ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.
ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗΣ, ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΥΜΑ
Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να συμβεί γιατί στον τόπο μας, στη ΔΜ η πραγματική οικονομία ξεκινάει από την ΕΝΕΡΓΕΙΑ. 
Η ΔΕΗ  και τα λιγνιτωρυχεία κατά κύριο λόγο στηρίζουν σήμερα  την τοπική οικονομία ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ το οικονομικό μέγεθος αυτής της λειτουργίας.
Γιατί απλά η ενέργεια και το μέλλον της ΔΕΗ είναι η προτεραιότητά μας, αφού η επιχείρηση είναι στο πιο κρίσιμο σημείο της προσπάθειας για τη βιωσιμότητά της, αλλά ταυτόχρονα και η Περιφέρεια βρίσκεται σε ένα τέλμα ύφεσης με την ανεργία να έχει κτυπήσει κυριολεκτικά κόκκινο.
Η τοπική οικονομία πρέπει να διατηρήσει τα έσοδα και τις θέσεις εργασίας, στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει η πίστωση χρόνου για να δημιουργήσουμε τα επόμενα 5 χρόνια, σταθερούς οικονομικούς πόρους με το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με την εκλογή μας στην Περιφέρεια.
Ταυτόχρονα όμως γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να παραμείνει όπως έχει γιατί ήδη οδηγείται σε απαξίωση και κατάρρευση.
ΓΙ ΑΥΤΟΝ Ακριβώς το λόγο η πρώτη κίνηση που έκανα ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ, ήταν να συναντηθώ με τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ, την ΕΝΩΣΗ και όλα ανεξαιρέτως τα σωματεία που έχουν αναφορά στη ΔΕΗ.
Η πρότασή μας ως υποψήφια Περιφερειακή Αρχή είναι συγκεκριμένη και τη συνδιαμορφώσαμε μιλώντας με τους εκπροσώπους σας και όλους εσάς:
1ον Να αρθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη ΔΕΗ:
-          τα ειδικά τιμολόγια προς ιδιώτες
-          η μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό που την οδηγεί σε εκ απλήρωτους λογαριασμούς και σε στραγγαλισμό της ρευστότητας της
2ον Να αρθεί, άμεσα, η γενική επιβολή του 5:1 στις προσλήψεις που ισχύει σε όλο τον δημόσιο τομέα. Είναι επικίνδυνο και για λόγους παραγωγής και για λόγους ασφάλειας, γιατί έφτασε την επιχείρηση να δουλεύει με μόλις 2.700 μόνιμους εργαζόμενους και 3.500 μέσω εργολάβων
 
3ον  Η επιχείρηση χρειάζεται ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η 5Η μονάδα από μόνη της είναι μεν σημαντική αλλά δεν αρκεί. Η διασύνδεση της Κρήτης, το υποθαλάσσιο καλώδιο για τις Κυκλάδες, η αναβάθμιση όλων των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.
Κατοχύρωση της θέσης της ΔΕΗ.
Η αναδιοργάνωση του ενεργειακού συστήματος είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα.
Στην πατρίδα μας στον ενεργειακό σχεδιασμό τα τελευταία 10 χρόνια έγιναν στρατηγικά λάθη.
Η άναρχη και χωρίς σχεδιασμό ανεξέλεγκτη εισαγωγή ΑΠΕ, η αλόγιστη ανάπτυξη μονάδων φυσικού αερίου, με παράλληλο ασφυκτικό περιορισμό στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ δημιούργησαν μια δυσάρεστη κατάσταση σε δύο κρίσιμους τομείς.
Στην τιμή της κιλοβατώρας που ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες και πολύ περισσότερο σήμερα λόγω της κρίσης που ζούμε και,
 στη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, τη ΔΕΗ, στην οποία δημιουργήθηκαν σταδιακά συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.
Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δούμε προσεκτικά την εξέλιξη για στρατηγικό επενδυτή, εξετάζοντας, όμως, όλα τα δεδομένα.
Οποιαδήποτε εξέλιξη πρέπει να κατοχυρώνει:
·         τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ενέργεια
·         την κυρίαρχη θέση του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη σταδιακή αντικατάσταση των σημερινών μονάδων, με μονάδες σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης.     
·         τη μετεξέλιξη της ΔΕΗ σ΄  ένα μεγάλο ενεργειακό παίκτη που θα πρωταγωνιστήσει με την τεχνογνωσία και στο κοίτασμα του γειτονικού Κοσόβου.
Θεωρώ αυτονόητο ότι με τον λιγνίτη στην κυρίαρχη θέση πρέπει να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών της περιοχής, Ποντοκώμης, Μαυροπηγής, Ακρίνης, Αγίων Αναργύρων.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα. 
Η ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ και των νερών μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων.
Η περιοχή μας δεν πρέπει να βρεθεί με τσιφλικάδες σε 20 – 30 χρόνια από τώρα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που δεν είναι άμεσο αλλά αν το αφήσουμε στη τύχη του θα μας δημιουργήσει τεράστιο θέμα.
Δυστυχώς όμως  η Περιφερειακή Αρχή γι αυτό το μείζον θέμα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Δεν άνοιξε το θέμα ως όφειλε. Ένα θέμα  που θα χρειασθεί εξειδικευμένη νομική υποστήριξη και σοβαρό πολύχρονο αγώνα για να βρει θετική λύση προς όφελος της περιοχής.
Μια λύση, όπως αυτή του στρατηγικού επενδυτή δεν πρέπει να διασφαλίζει μόνο την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλίζει την κυριότητα της γης και των νερών, τις τέσσερις Μετεγκαταστάσεις, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Και έρχομαι στο  ΜΕΙΖΟΝ θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ.
Εμείς ΔΕ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ.
ΕΜΕΙΣ  ΠΗΡΑΜΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: ότι ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ ΑΥΤΟ ΨΗΦΙΣΘΕΙ ΕΜΕΙΣ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤOYΜΕ .
Μπροστά σε αυτήν την ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ του συνδυασμού μας, οι συνυποψήφιοί μου  αντίστοιχα, είτε δηλώνουν ότι διαφωνούν, άρα θα στείλουν ένα ακόμη έγγραφο διαμαρτυρίας στον υπουργό και τον πρωθυπουργό, είτε λένε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης και ξεμπερδεύουν.
Δυστυχώς όμως μ΄ αυτό τον τρόπο δεν μιλούν ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ και είναι πάντα πιο εύκολο να μιλάς για τις ευθύνες των άλλων.
Έχω εκπλαγεί από την αδιαφορία των συνυποψήφιων μου για αυτό το μείζον θέμα.
Λένε τι θέλουν, δεν λένε όμως πως θα αντιδράσουν αν το θέμα προχωρήσει προς ψήφιση.
Εμείς είμαστε λοιπόν κατηγορηματικά αντίθετοι με τον τεμαχισμό την απαξίωση και τη πώληση του 30% της μικρής ΔΕΗ.  Η μικρή ΔΕΗ προέκυψε ως πρόβλημα για να λύσει το θέμα της ρευστότητας της Επιχείρησης. Αυτό έχει ήδη λυθεί με τις τελευταίες εξελίξεις, την έξοδο της επιχείρησης στις αγορές και το ομολογιακό δάνειο που εξασφάλισε. Άρα προς τι η επιμονή;
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχω πρόκειται ως θέμα να έρθει προς ψήφιση το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε 4 εβδομάδες, μετά τις εκλογές το θέμα θα εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή.
Αν εμείς είμαστε η Περιφερειακή Αρχή, η πρώτη κίνησή μας ξεκινώντας από τον Υπουργό Εσωτερικών, είναι να δούμε τους αρχηγούς των κομμάτων, τους τοπικούς βουλευτές και τον Πρωθυπουργό. Από τις 26 Μαΐου μέχρι της αρχές Ιουνίου το εκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο θα βρίσκεται στην Αθήνα. Και θα κάνει σαφές στον Πρωθυπουργό ότι αν το νομοσχέδιο για την πώληση της μικρής ΔΕΗ ψηφισθεί, τότε καλά θα κάνει να έχει έτοιμο και ένα άλλο άρθρο προς ψήφιση. Αυτό που θα διορίζει Περιφερειάρχη.
Γιατί εμείς θα παραιτηθούμε. Εμείς έτσι ξέρουμε να αγωνιζόμαστε. Έτσι θα παλέψουμε.
Δώστε μας τη δύναμη στις 18 του Μάη με την ψήφο σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου