Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Παπαγεωργίου: Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες εταιρίες για τη ΔΕΗ

Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, από ξένες μεγάλες εταιρίες για τη ΔΕΗ, τόνισε σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Future of Greek Gas and Power Markets: Looking Ahead with Optimism and Realism», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, κυρίως από στρατηγικής απόψεως.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, για τις ξένες εταιρίες, η Ελλάδα αποτελεί μία διέξοδο αναφορικά με τις μελλοντικές εξελίξεις που θα υπάρξουν στην Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας.
Οι σχεδιασμοί των μεγάλων διεθνών εταιριών, και ειδικά των ενεργειακών, όπως σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, δεν γίνονται με βάση το σήμερα αλλά βάσει του τι θα συμβεί μέσα στην επόμενη εικοσαετία.
«Αυτό μας δίνει μία τεράστια ευκαιρία, ειδικά στο χώρο της ενέργειας», σημείωσε ο υφυπουργός.
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκδοση εταιρικού ομολόγου της ΔΕΗ προβλέποντας μάλιστα ότι η επιχείρηση θα εξασφαλίσει πολύ καλό επιτόκιο.
Αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι γίνεται μία συστηματική προσπάθεια από πλευράς τόσο της διοίκησης της ΔΕΗ όσο και από την κυβέρνηση, κάτι το οποίο αντανακλάται, μεταξύ άλλων, και στην πρόσφατη αναβάθμισή της από την Moodys.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε εξάλλου στην προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία δύο χρόνια για την εξομάλυνση της κατάστασης στην αγορά ενέργειας.
Πρόκειται για προσπάθεια η οποία, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, στηρίχθηκε σε δύο άξονες: πρώτον, η αγορά να μείνει «όρθια» και, δεύτερον, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνολικής αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας, υπό νέες, υγιείς βάσεις, ουσιαστικής απελευθέρωσης και ισότιμου ανταγωνισμού.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε παράλληλα και στο θέμα των υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις θα αλλάξουν το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα αλλά και τη δυναμική της χώρας. Εκτίμησε μάλιστα ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να καταστεί κέντρο για την παροχή υπηρεσιών στο χώρο της ενέργειας.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπαγεωργίου έχει ως εξής:
«Φίλες και φίλοι,
Επιτρέψτε μου καταρχήν να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας, που αποτελεί μία πρωτοβουλία υψηλού επιπέδου με εξαιρετικά επίκαιρες θεματικές ενότητες.
Το μέλλον της ελληνικής αγοράς ενέργειας, που τίθεται σήμερα επί τάπητος σε ένα εκλεκτό πάνελ προσκεκλημένων και ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα στον ευρύτερο στόχο της Κυβέρνησης που με βήματα σταθερά και προσεκτικά παίρνει πλέον σάρκα και οστά.
Αυτός ο στόχος δεν είναι άλλος από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού υπό στέρεες βάσεις, ώστε η χώρα μας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μία σειρά από τομείς, ανάμεσα στους οποίους η ενέργεια, και να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και συνθήκες ευημερίας για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.
Οι περισσότεροι από εσάς έχετε ζήσει από κοντά  τη μετεξέλιξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας κατά τα τελευταία 2 χρόνια, εν μέσω μάλιστα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας.
Γνωρίζετε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε αυτά τα δυο χρόνια σε δύο παράλληλους άξονες:
Πρώτον, η αγορά να μείνει «όρθια», παρά τα βάρη και τα ελλείμματα που πυροδοτήθηκαν αφενός από την οικονομική ύφεση, αφετέρου από την ανατροπή των υποθέσεων, επί των οποίων στηρίχθηκε ο σχεδιασμός της. Αυτό ήταν κάτι, το οποίο στην αρχή φαινόταν ανυπέρβλητο. Σήμερα, μιλάμε κάτω από άλλες συνθήκες.
Και δεύτερον, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνολική αναδιάρθρωση και τον επανασχεδιασμό της αγοράς υπό νέες υγιείς και βιώσιμες βάσεις ουσιαστικής απελευθέρωσης,  σε συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού  κατά το μήκος όλης της ενεργειακής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι τη μεταφορά και την προμήθεια.
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο αυτής της μεγάλης προσπάθειας, που ξεκίνησε τα τελευταία δυο χρόνια.
Ομαλοποιούμε σταδιακά τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δρομολογώντας παράλληλα τα πρώτα βήματα για την ενίσχυση της ρευστότητας που, ως παράγοντας διαιώνισης των ελλειμμάτων της αγοράς, αποτελούσε και αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους συμμετέχοντες σε αυτή και φυσικά στους επιβλέποντες αυτή. Και ξέρετε οι περισσότεροι από εσάς, πόσο δύσκολο πρόβλημα είναι η ρευστότητα για όλη την αγορά και ειδικά την ενεργειακή. Η ουσία είναι ότι βγαίνουμε πλέον από αυτή τη δύσκολη ιστορία και αρχίζει να φαίνεται σε πολλά σημεία και ειδικότερα εννοώ για τον ΛΑΓΗΕ.
Ταυτόχρονα, ενισχύσαμε την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε εταιρείες διεθνούς εμβέλειας να δώσουν έμπρακτη «ψήφο εμπιστοσύνης» επιλέγοντας ως επενδυτικό προορισμό την Ελλάδα. Όσο δύσκολο ήταν να κρατήσουμε την αγορά όρθια άλλο τόσο ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και αυτή η προσπάθεια, γιατί όπως θυμάστε το περίφημο “country risk” είχε γίνει slogan στους επιχειρηματικούς κύκλους.
Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον η μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας, η ΔΕΗ, βρήκε και πάλι ανοικτό το δρόμο για άντληση κεφαλαίων και από τις διεθνείς αγορές, πέραν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία, όπως έχει γνωστοποιήσει η ΔΕΗ, θα αξιοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν απευθείας επενδύσεις σε νέα μεγάλα ενεργειακά έργα, ουσιαστικά δηλαδή στην πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα να εξισορροπήσει την οικονομική της ευρωστία, αυτή τη φορά με υγιή τρόπο.
Παράλληλα, κάναμε ότι ήταν απαραίτητο για την ομαλή εξάλειψη των ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν στην αγορά ηλεκτρισμού από την ταχύτατη ανάπτυξη των ΑΠΕ, κάτι το οποίο το αντιμετωπίσαμε πάρα πολύ δραστικά. Με τη θεσμοθέτηση  σειράς μέτρων από τον Αύγουστο του 2012 έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο και  υπάρχουν πλέον οι σαφείς ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Με τα μέτρα που λάβαμε εξοικονομήθηκαν - μόνο για φέτος - 555 εκατομμύρια ευρώ, βάρος που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να έχει αναληφθεί από τους Έλληνες καταναλωτές, κάτι το οποίο δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της Κυβέρνησης. Κλείσαμε λοιπόν οριστικά μία μεγάλη εστία προβλημάτων - που έπλητταν πρώτα από όλα τους ίδιους τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, με αρνητικές συνέπειες που διαχέονταν σε ολόκληρο το φάσμα της ενεργειακής αλυσίδας, και γυρίζουμε σαφώς πλέον μία νέα σελίδα προς μία υγιή, βιώσιμη, ορθολογική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των διασυνδέσεων Υψηλής Τάσης και φυσικά η ενίσχυση των δικτύων Χαμηλής Τάσης με συστήματα έξυπνης μέτρησης.
Αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός νέου, εικοσαετούς, με πρώτο στόχο το 2030, Ενεργειακού Σχεδιασμού που εκπονείται αυτή τη στιγμή για να καθορίσει το ζητούμενο ενεργειακό μείγμα κάτω από τις σημερινές μακροοικονομικές συνθήκες σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 
Οι προκλήσεις, οι οποίες υπάρχουν σήμερα για τη χώρα μας είναι τεράστιες, γιατί όχι μόνο πρέπει να κάνουμε αυτή που ήδη περιέγραψα, αλλά πρέπει ταυτόχρονα και να ακολουθήσουμε το βηματισμό της Ευρώπης. Όταν η Ευρώπη σχεδιάζει το 2030 κι εμείς ταυτόχρονα πρέπει να λύσουμε και τα προβλήματα τα οποία έχουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον, είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Η ουσία είναι ότι μέχρι στιγμής τα έχουμε καταφέρει.
Παράλληλα, δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον και τις προϋποθέσεις για την ομαλή εξάλειψη όλων των στρεβλώσεων της αγοράς. Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια, προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο για αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τη διάθεση φθηνών πακέτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας με βάση το γαλλικό πρότυπο των δημοπρασιών τύπου NOME, ώστε η έναρξη και λειτουργία του μηχανισμού αυτού να υλοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Ταυτόχρονα, σε συνέχεια των ρυθμιστικών μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί για την αναδιάρθρωση των υποστηρικτικών μηχανισμών της χονδρεμπορικής αγοράς, όπως η κατάργηση του περιθωρίου 10% στον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και του κανόνα του 30% και με επικείμενη την πλήρη κατάργηση του Μηχανισμού, δρομολογείται η συνολική αναμόρφωση του μηχανισμού εφεδρείας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις - όπως είχα ανακοινώσει από το Φθινόπωρο του 2012 - συγκλίνουν ως προς το χρονικό τους ορίζοντα για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς target model από το 2015.
Με αυτόν τον τρόπο, ο ανταγωνισμός θα ενισχυθεί και με την υλοποίηση ταυτόχρονα του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, της σημαντικότερης μεταρρύθμισης που έχει συντελεστεί στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.
Έχει βεβαίως προηγηθεί με επιτυχία η κατακύρωση της πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας ΔΕΣΦΑ στη SOCAR και αναμένονται ολοκλήρωση της πώλησης με την πιστοποίηση του Διαχειριστή υπό τη νέα ιδιοκτησία. Και ταυτόχρονα ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει και προχωρά στο βασικό έργο υποδομής, το οποίο εκτελεί εδώ και πολλά χρόνια. Πολύ σύντομα, αν δεν κάνω λάθος στο επόμενο δίμηνο, θα ξεκινήσουν τα έργα για την τρίτη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γιατί το LNG είναι ένα βασικό στοιχείο για τη διεθνή αγορά και την εξέλιξή της τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα το δούμε από πολλές πλευρές.
Στο ίδιο πλαίσιο, με στόχο τη δημιουργία νέων επενδυτικών προοπτικών και την ενίσχυση των επιλογών για τον τελικό καταναλωτή, προχωρούμε στην δομική μεταρρύθμιση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Στόχος είναι να πετύχουμε τη σταδιακή ανάπτυξη μίας ανταγωνιστικής αγοράς με άμεσες ωφέλειες για το σύνολο των καταναλωτών, αξιοποιώντας τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για την εγχώρια αγορά μέσα από το μειωμένο κόστος προμήθειας στη χονδρεμπορική, αλλά και την αυξανόμενη διείσδυση του φυσικού αερίου σε μία σειρά από τομείς στη βιομηχανική και οικιακή χρήση.
Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές δημιουργούνται νέες επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στην παραγωγή και την χονδρεμπορική αγορά, όσο και στην προμήθεια ενέργειας που θα οδηγήσουν σε αναπτυξιακή πορεία για το σύνολο της οικονομίας. Είναι δεδομένο, ότι δεν υπάρχει υγιής αναπτυσσόμενη οικονομία σε καμία χώρα του κόσμου χωρίς ανάπτυξη στην ενέργεια.
Δεν θα μπορούσα να παραλείψω τις θετικές εξελίξεις και το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είμαι βέβαιος, πως η πραγματοποίηση αυτών των προσδοκιών θα αλλάξει σημαντικά το οικονομικό τοπίο και τη δυναμική στη χώρα μας τα προσεχή χρόνια. Μπορεί κανείς να φανταστεί την Ελλάδα να μετατρέπεται σε κέντρο για την παροχή υπηρεσιών στο χώρο της ενέργειας; Είναι πια κάτι που φαίνεται πάρα πολύ πιθανό. Νομίζω ότι είμαστε αρκετοί σε αυτήν την αίθουσα που συμμεριζόμαστε αυτό το όραμα.
Ενώπιον λοιπόν τέτοιων προκλήσεων, αποτελεί εθνικό καθήκον να σταθούμε συνεπείς.
Περάσαμε μεγάλες δυσκολίες, αλλά όπως ο τίτλος του συνεδρίου υπερθεματίζει, ατενίζουμε πλέον το μέλλον με ρεαλισμό και αισιοδοξία.
Είναι πιστεύω ξεκάθαρο σε όλους, ότι όχι μόνο η ενέργεια αποτελεί βασικό άξονα της οικονομίας αλλά ουσιαστικά μιλάμε για την «προωθητική» δύναμη της οικονομίας.
Αυτή η Κυβέρνηση συνεπής σε όλες τις δεσμεύσεις της, δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις βάσεις για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες.
Συνέπεια και αξιοπιστία θα μας δώσουν το μέλλον που θέλουμε. Και αυτό το μέλλον είναι μόνο στα δικά μας χέρια.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Ερωτήσεις :
1.      Πώς προχωρά η αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού; Μπορείτε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τις τελευταίες εξελίξεις στις επικείμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο;
Υφυπουργός: Όπως είπα και προηγουμένως ο σχεδιασμός ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια. Βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο αυτή τη στιγμή των αλλαγών ειδικά της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλες οι παράμετροι αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε πολύ καλό ρυθμό, τόσο από τη ΡΑΕ όσο και από τους παίκτες της αγοράς, ώστε να μπορέσουμε όλοι να μπούμε σε αυτή τη νέα φιλοσοφία πραγμάτων. Ανέφερα και πριν ότι το NOME θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο με ταυτόχρονη κατάργηση των ΑΔΙ και πλέον θα υπάρχουν ΑΔΙ βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων. Δεν καταργούνται εντελώς, αλλά με τη σημερινή μορφή. Αυτό θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο μέχρι να ξεκινήσει το target model. Εκεί πια θα είναι η ολοκλήρωση από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά. Αλλά βέβαια αυτό δεν είναι μόνο του. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι είναι ένας σχεδιασμός που ταυτόχρονα αφορά και στην αγορά φυσικού αερίου, τις αλλαγές εκεί, και τις αποκρατικοποιήσεις στο χώρο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το σύνολο της αγοράς. Μόνο οι κανόνες δεν φτιάχνουν μια αγορά. Οι κανόνες είναι η βάση για να λειτουργήσει η αγορά. Είμαστε σε αυτή τη μετεξελικτική  πορεία. Έχουμε διανύσει τον περισσότερο δρόμο και πιστεύω ότι του χρόνου θα είμαστε ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα συνεπείς ξανά στη λειτουργία των πραγμάτων.
2.      Κρατώντας το τελευταίο που είπατε για την αγορά φυσικού αερίου, πιο συγκεκριμένα, αν θα μπορούσατε να μας πείτε, ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις και τι χρονοδιαγράμματα βλέπετε κοιτώντας μπροστά; Ο Έλληνας καταναλωτής θα μπορέσει να βγει κερδισμένος από αυτές τις επικείμενες αλλαγές;
Υφυπουργός: Η αρχή θα γίνει τώρα τον Ιούνιο, που θα κατατεθεί το πρώτο νομοθέτημα στη Βουλή και θα τεθούν οι βασικές αρχές απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Κι εννοώ κυρίως τη λιανική. Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας απελευθερωμένης αγοράς μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δυο με τριών χρόνων σε όλα τα επίπεδα. Κι εννοώ και για βιομηχανικούς πελάτες, επαγγελματικούς και οικιακούς σταδιακά η κάθε κατηγορία, με πρώτους βέβαια τους βιομηχανικούς, το οποίο θα γίνει και άμεσα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερου ανταγωνισμού στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο αφενός μεν, οπότε θα υπάρχει δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλες πηγές και περισσότερες εταιρείες θα προσφέρουν προς τους βιομηχανικούς πελάτες και κατ΄ επέκταση μετά στους υπόλοιπους το προϊόν. Αλλά θα δοθούν και τα κίνητρα εκείνα που χρειάζονται για την επέκταση των δικτύων, γιατί θα ξεχωρίσουν οι εταιρείες όπως είναι αυτή τη στιγμή. Όπως ξέρετε, οι ΕΠΑ αυτή τη στιγμή είναι και υποδομή και εμπορία. Αυτό θα τελειώσει, θα γίνει το legal unbundling. Θα είναι ξεχωριστή εταιρεία υποδομής-διανομής και ξεχωριστή εταιρεία προμήθειας. Με ανοικτό το θέμα της προμήθειας προς οποιονδήποτε. Στη διανομή θα είναι μια εταιρεία στις διάφορες περιοχές με άδεια της ΡΑΕ φυσικά. Εδώ υπάρχει ένα δύσκολο έργο – να πω την αλήθεια-, διότι πέρα από το νομοθέτημα και την πρόθεση – με την οποία όλοι συμφωνούμε νομίζω για το άνοιγμα της αγοράς, ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, ανταγωνισμός – είναι ότι έχει πολύ δουλειά η ΡΑΕ, γιατί πρέπει να δημιουργήσει τους νέους Κώδικες που χρειάζονται. Βεβαίως, θα έχει την πλήρη υποστήριξη από εμάς ώστε να μπορέσει να βγάλει αυτό το δύσκολο έργο, γιατί πρέπει να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί ο στόχος είναι - και συζητούμε και με τις εταιρείες που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή - να προχωρήσουμε αυτά τα βήματα με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς όμως να υπάρξει καμία ανωμαλία στην τροφοδοσία της αγοράς. Είναι κάτι το οποίο θα εξελιχθεί πάρα πολύ σύντομα και πιστεύω ότι η αγορά του αερίου μαζί με του ηλεκτρισμού θα δώσουν μια άλλη ώθηση στην οικονομία και στην ενέργεια συνολικά.
3.      Οπότε το 2014 αναμένονται πολυάριθμες εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού και ενέργειας. Έχουμε δει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές ήδη. Είδαμε πρόσφατα και την επίσκεψη του CEO της EDF με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά και αυτό έγινε με ένα σκοπό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Έχουμε διαβάσει και ακούσει πάρα πολλά γι΄αυτό και επίσης και του ΑΔΜΗΕ. Έχετε να μας πείτε τίποτα γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα;
Υφυπουργός: Θα σας πω όσα μπορώ να σας πω. Καταρχήν να πω το εξής, η επίσκεψη του κ. Proglio είναι αποτέλεσμα όλων αυτών που συζητούμε. Γιατί όπως, θα πάρω έτσι κάποια στοιχεία από την Έκθεση της Moodys για τη ΔΕΗ, η οποία από CCC αναβαθμίστηκε σε B, ούτε καν σε B-, αυτό έγινε -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- όχι μόνο γιατί η ΔΕΗ έχει κάνει καλή δουλειά το τελευταίο διάστημα και είναι προς τιμήν της Διοίκησης και των στελεχών της ΔΕΗ και πρέπει να τα λέμε αυτά,  αλλά ταυτόχρονα γιατί γίνονται οι αλλαγές της αγοράς που ήδη έχουμε πει και θα μπορούσαμε να συζητούμε ολόκληρη τη μέρα και επίσης επειδή ακριβώς προχωρεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ όμως όχι σαν ένας γενικός όρος: αποκρατικοποίηση. Δεν βγάζουμε καμιά εταιρεία να πουλήσουμε έτσι. Είναι με έναν στρατηγικό σχεδιασμό τέτοιο, που δίνει αξία στη ΔΕΗ. Γι΄αυτό αναβαθμίστηκε, γι΄αυτό μπορεί και βγαίνει για το ομόλογο σήμερα και είμαι βέβαιος ότι θα πάει καλά και με πολύ καλό επιτόκιο. Αύριο κλείνει, αν θυμάμαι καλά. Αλλά ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα, ώστε η ΔΕΗ να αποκτήσει κεφάλαια που δεν έχει, να μπορέσει να είναι αύριο ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην περιοχή και ταυτόχρονα να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού. Αυτή είναι η ουσία και αυτό είναι που κάνουμε με πρώτο βέβαια τον ΑΔΜΗΕ. Το ενδιαφέρον των ξένων μεγάλων εταιρειών υπάρχει επίσημα και ανεπίσημα προφανώς για όλους αυτούς τους λόγους. Είστε όλοι άνθρωποι της αγοράς, άρα καταλαβαίνετε, ότι πάντα πριν την επίσημη ανακοίνωση υπάρχουν πολλές ενέργειες και επαφές ανεπίσημα. Έχει τεράστιο ενδιαφέρον η χώρα, είναι τεράστιο το ενδιαφέρον της περιοχής στρατηγικά, η χώρα έχει φύγει πλέον τελείως από το country risk που είναι μεγάλη επιτυχία και τρίτον η Ελλάδα είναι πλέον η διέξοδος για μεγάλες ενεργειακές εταιρείες σε σχέση με τις προσεχείς εξελίξεις που θα υπάρχουν για την Ευρώπη. Οι μεγάλες εταιρείες, οι διεθνείς εταιρείες ενέργειας, κάνουν τον σχεδιασμό τους όχι με το σήμερα, αλλά με το τι θα συμβεί στα επόμενα είκοσι χρόνια. Κι αυτό ακριβώς είναι που μας δίνει εμάς μια τεράστια ευκαιρία ειδικά στο χώρο της ενέργειας. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου