Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ

Την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ προκάλεσε η εκ νέου κατηγορηματική προειδοποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση να μην εκχωρήσει σε ιδιώτες τις στρατηγικές εθνικές υποδομές και να ξεπουλήσει και τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ.

Η αντιπαράθεση έλαβε χώρα νωρίς το απόγευμα όταν η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κλήθηκε να διατυπώσει προτάσεις και παρατηρήσεις ενόψει του σχεδίου προκήρυξης του διαγωνισμού για την πώληση του 66% των μετοχών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ
(ΑΔΜΗΕ ΑΕ).

Πρώτος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο «ξεπούλημα», που επιχειρείται, του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατήγγειλε ως «έγκλημα τη διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ και ιδιαίτερα της καθαρής μικρής ΔΕΗ που σε αυτή έχει ενταθεί το παραγωγικό ενεργειακό πακέτο της ΔΕΗ».

Ο ΑΔΜΗΕ είναι και θα παραμείνει 100% δημόσια επιχείρηση, είπε ο βουλευτής και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες τις στρατηγικές εθνικές υποδομές και να ξεπουλήσει τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ». Ακολούθησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης λέγοντας ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλή. Να ακυρώσει η κυβέρνηση το διαγωνισμό» και πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν όλα από μηδενική βάση. Ο κ. Παπαδημούλης αξιοποιώντας μάλιστα τη συζήτηση αναφέρθηκε και στις υποθέσεις που έχει χειριστεί το ΤΑΙΠΕΔ λέγοντας ότι πέντε από τις έξι περιπτώσεις φιλέτων κατέληξαν με έναν μοναδικό προσφέροντα, «έναν για τον ΟΠΑΠ, έναν για το Mall, έναν για το Ελληνικό».

Έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ Ιορδάνη Τζαμτζή και Διονύσιου Σταμενίτη που κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει να γίνουν επενδύσεις στη χώρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκφοβίσει τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα», είπε ο κ. Τζαμτζής σημειώνοντας ότι «η ΔΕΗ έχει προσφέρει πάρα πολλά αλλά ταυτόχρονα στη ΔΕΗ υπήρχε και ένα συνδικαλιστικό κατεστημένο με τους Φωτόπουλους και τους άλλους που κατέβαζαν όποτε ήθελαν τους διακόπτες για να πετύχουν τους σκοπούς τους». Ωστόσο ο κ. Τζαμτζής δεν παρέλειψε και να επισημάνει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί το προσωπικό και να μην γίνει μετακύλιση του κόστους των επενδύσεων στα νοικοκυριά.

«Δεν φταίνε οι συνδικαλιστές αλλά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έκαναν τη ΔΕΗ σαν τα μούτρα τους για ρουσφετολογικούς πελατειακούς μηχανισμούς και για να εξυπηρετούνται, μέσω του μηχανισμού ανάθεσης προμηθειών και έργων, ιδιωτικά συμφέροντα», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.

Αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Διονύσιος Σταμενίτης παρατήρησε ότι και αυτή τη φορά επαναλαμβάνεται το γνωστό σκηνικό με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδεται στην καταστροφολογία και το μηδενισμό, να καταγγέλλει ξεπούλημα και διαφθορά χωρίς όμως να εμφανίζει μια άλλη προσέγγιση. «Ο στόχος της ΝΔ είναι ότι η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται», είπε ο βουλευτής θυμίζοντας ότι ο διαχωρισμός θα γίνει με ευθύνη της ΔΕΗ και όλα τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξή της. Ο Μανούσος Βολουδάκης (ΝΔ) επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για την αξία του ΑΔΜΗΕ.

«Αυτός ο διαγωνισμός γίνεται από τη ΔΕΗ», επισήμανε ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου και πρόσθεσε ότι τα οφέλη θα μείνουν στη ΔΕΗ. Ανέφερε ακόμη ότι ο διαγωνισμός αφορά την εταιρεία δικτύων υψηλής τάσης και όχι τα δίκτυα μεσαίας και μικρής τάσης που πάνε στην οικιακή κατανάλωση. Ο υφυπουργός επανέλαβε δε ότι είναι σαφής η δήλωση του πρωθυπουργού ότι τα δίκτυα θα μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Γκόκας υπενθύμισε πως υπάρχει νόμος ψηφισμένος στη βάση του οποίου προχωρά η διαδικασία και επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρές εγγυήσεις για τη χρηματοοικονομική επάρκεια των επενδυτών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης κατήγγειλε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι η ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και προβλέπει τη σταδιακή παράδοση του τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιωτικούς μονοπωλιακούς ομίλους σύμφωνα με όσα επιτάσσει η ευρωενωσιακή πολιτική.

Η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υπογράμμισε ότι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΑΔΜΗΕ βρίσκει το κόμμα της αντίθετο διότι τα δίκτυα της χώρας είναι εθνικής στρατηγικής σημασίας και θα πρέπει να μείνουν υπό κρατικό έλεγχο.

Ο Πάρις Μουτσινάς από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές είπε ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να πηγαίνει σε τέτοιου είδους ιδιωτικοποιήσεις και κατήγγειλε ότι ψηφίζονται συνεχώς φωτογραφικές διατάξεις.

Την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της αξίας του ΑΔΜΗΕ επισήμανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γιώργος Βλάχος και να γίνει ξεκάθαρο και ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου