Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Πυκνώνουν οι επαφές για την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Ταξίδι - αστραπή πραγματοποίησαν προ ημερών στην Αθήνα δύο κορυφαία στελέχη της κινεζικής State Grid Corporation of China (SGCC) και της ιταλικής Terna, προκειμένου να συναντηθούν με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και να τους επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή των δύο εταιρειών στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με το energypress.gr πρόκειται για τον Λέι Ζιαντσάνγκ γενικό διευθυντή Ευρώπης της State Grid Corporation of China (SGCC) και τον Κάρλο Κρέα επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της επίσης κρατικής εταιρείας δικτύων της Ιταλίας Terna, που σε ξεχωριστές συναντήσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, μετέφεραν την προφορική τους δέσμευση ότι θα «κατέβουν» στο διαγωνισμό, αναλύοντάς τους παράλληλα τα επενδυτικά τους σχέδια.                                                
 
Πέραν των δύο που θεωρούνται πλέον δεδομένοι, σαφέστερη εικόνα για το ποιοι άλλοι θα εμφανιστούν, (εταιρείες ή funds), θα υπάρχει όσο θα πλησιάζουμε προς τις 9 Μαΐου οπότε και εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση από τη ΔΕΗ του 66% του διαχειριστή.
 
Τόσο το στέλεχος της SGCC, όσο και εκείνο της Terna μετέφεραν στους συνομιλητές τους ότι βλέπουν τον ΑΔΜΗΕ σαν βάση που θα στηρίξει τα στρατηγικά τους σχέδια για επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη, όπου φιλοδοξούν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο μέσω νέων επενδύσεων σε διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πέραν των όσων -ούτως ή άλλως- προβλέπει το 10ετές πλάνο του διαχειριστή.
 
Η μεν SGCC επιδιώκει, όπως ανέφερε σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Λέι Ζιαντσάνγκ να επαναλάβει στην περιοχή μας ό,τι επιχείρησε -αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία- στην Πορτογαλία. Η κινεζική εταιρεία (7η μεγαλύτερη σε διαχείριση δικτύων παγκοσμίως) εξαγόρασε το 2012 την πορτογαλική εταιρεία δικτύων REN, προκειμένου μέσω νέων διασυνδέσεων να μεταφέρει ρεύμα σε Ισπανία, Γαλλία. Στην πορεία ωστόσο αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολο, καθώς Ισπανοί και Γάλλοι «αντιστάθηκαν» σε τέτοιου είδους επενδύσεις, με αποτέλεσμα το σχέδιο των Κινέζων να περπατά με αργούς ρυθμούς.
 
Την επέκτασή της στα Βαλκάνια έχει σαν στόχο και η Terna. Όπως μετέφερε στον συνομιλητή του ο νούμερο 2 της εταιρείας Κάρλο Κρέα, η Terna θέλει να επεκταθεί εκτός Ιταλίας, και η Ελλάδα αποτελεί βασικό κρίκο στην προσπάθειά της αυτή. Σαν 1ο βήμα βλέπει την απόκτηση του ΑΔΜΗΕ, και σαν 2ο βήμα τη δημιουργία διασυνδέσεων για τη μεταφορά ρεύματος από και προς Βουλγαρία και Τουρκία. Στην ουσία, ο Κρέα επιβεβαίωσε όσα είχε πει τον Νοέμβριο στον Α. Σαμαρά το αφεντικό των Ιταλών Φλάβιο Κατανέο, που είχε έρθει γι' αυτόν ακριβώς το λόγο στην Αθήνα.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Ιταλοί εξήγησαν ότι αν εισέλθουν στον ΑΔΜΗΕ, τα σχέδιά τους για να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις με Ιταλία και Βουλγαρία, θα προκαλέσουν συνέργειες με την γαλλική EDF που θέλει να εξαγοράσει τη ΔΕΗ («μικρή» ή «μεγάλη»), όπως μετέφερε τη Μεγάλη Δευτέρα στον Α. Σαμαρά το αφεντικό της γαλλικής εταιρείας, Ενρί Προλιό. Θυμίζουμε ότι θυγατρική της EDF στην Ελλάδα είναι η επίσης ιταλική Edison.
 
Αναφορικά με το σταθερό έσοδο του ΑΔΜΗΕ, τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Κινέζοι εξήγησαν στους συνομιλητές τους ότι «καλό θα ήταν η απόδοση επί των κεφαλαίων να αυξηθεί στα ευρωπαϊκά επίπεδα, δηλαδή στο 10% από 8% σήμερα».
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απάντηση που πήραν ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να γίνει σταδιακά και όχι από τη μια χρονιά στην άλλη, και πως επίπεδα κοντά σε διψήφια ποσοστά μπορεί να αφορούν μόνο τα νέα έργα (Κυκλάδες, Κρήτη). Το θέμα είναι αρμοδιότητας ΡΑΕ, η οποία και θα προβεί σε ανακοινώσεις όχι πριν από τις αρχές Μαΐου. Άλλωστε η επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της Αρχής έχει οριστεί για τις 30 Απριλίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου