Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Η "μικρή ΔΕΗ", τα μεγάλα προβλήματα και οι κρυφές συμμαχίες

Το πακέτο των μονάδων προβληματίζει τους επενδυτές. Το σενάριο - έκπληξη για λιθάνθρακα
Σενάρια για άρση του μπλόκου στον λιθάνθρακα, ώστε να «προικοδοτηθεί» η λεγάμενη «μικρή ΔΕΗ» με άδειες για νέες μονάδες που θα χρησιμοποιούν χαμηλού κόστους εισαγόμενο καύσιμο, φέρνουν στο προσκήνιο τα προβλήματα που σταδιακά ανακύπτουν σε σχέση με το εγχείρημα της αποκρατικοποίησης.

Πληροφορίες του «Κ» αναφέρουν ότι, παρά τη δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διαδικασίες πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», το μείγμα που επελέγη δεν φαίνεται να προκαλεί
ιδιαίτερες συγκινήσεις στην αγορά ηλεκτρισμού.

Παρά το γεγονός ότι ήδη συντελούνται κάποιες προκαταρκτικές διεργασίες μεταξύ ελληνικών εταιρειών του χώρου και πιθανών συνεταίρων τους για τη δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών, η πιο προσεκτική αποτίμηση και εξέταση των υπό παραχώρηση μονάδων της ΔΕΗ δείχνει ότι αυτές παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εξετάζονται εναλλακτικές που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πιθανή άρση του μπλόκου που ισχύει σήμερα για τον λιθάνθρακα, στο πλαίσιο της επανεξέτασης του ενεργειακού προγραμματισμού της χώρας.

Ζητήματα
Τα θέματα που υπάρχουν με τις μονάδες και τα πάγια που θα προικοδοτήσουν τη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι λίγα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη παρουσιάσει η ΔΕΗ, οι δύο μονάδες του Αμύνταιου αναμένεται να λειτουργήσουν σε δυναμικότητα 30% από το 2016, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθούν από το 2020 και μετά (πιθανότατα το 2023). Αυτό σημαίνει ότι, για να συ-νεχίσουν να λειτουργούν, πρέπει να ανακαινιστούν εκ βάθρων ή να κατασκευαστούν νέες μονάδες.

Η Μελίτη στη Φλώρινα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τροφοδοσίας με καύσιμο, καθώς για την απρόσκοπτη λειτουργία της απαιτείται όχι μόνο το τμήμα του ορυχείου της Βεύης που έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ, αλλά, επιπρόσθετα, το ιδιωτικό τμήμα του που έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Ελλάκτωρ. Για τη δεύτερη μονάδα θα χρειαστεί όχι μόνο η παραγωγή από το ιδιωτικό ορυχείο της Αχλάδας, αλλά πιθανότατα και εισαγωγές λιγνίτη από τα Σκόπια, όπως κάνει κατά διαστήματα η ΔΕΗ.

Τέλος, η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής θεωρείται τεχνικά ξεπερασμένη και οικονομικά ασύμφορη, αρκεί μόνο να αναφερθεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο κατάφερε να δουλέψει σε ποσοστό μόλις 2% (στο σύστημα εντάσσονται κατά προτεραιότητα οι πιο οικονομικές προσφορές, ανάλογα με τη ζήτηση).

Ορυχεία
Ίδια εικόνα και στο κομμάτι των ορυχείων, αφού το ορυχείο στο Κλειδί είχε υποστεί πρόσφατα κατολίσθηση και απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος εργασιών προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του αλλά και να αποτιμηθεί πλήρως η έκταση των προβλημάτων. Το ορυχείο των Κομνηνών αντιμετωπίζει σοβαρά υδρογεωλογικά προβλήματα, ενώ για την πλήρη εκμετάλλευσή του απαιτείται χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία μετακίνησης τοπικών οικισμών και πληθυσμών.

Από τον Χάρη Φλουδόπουλο http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου