Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Το δ.σ. της ΔΕΗ ενέκρινε την πρόσκληση για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ

Στον «αέρα» βρίσκεται από χθες η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αναμένουν με ενδιαφέρον εκτός της ιταλικής TERNA και της κινεζικής China State Grid Corporation μια ακόμη αμερικανική εταιρεία δικτύων, καθώς και ένα αμερικανικό fund. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε μέσω διαδικτυακής συνεδρίασης την πρόσκληση, καθώς 120 περίπου συνδικαλιστές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συγκληθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση.

H πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά τη μεταβίβαση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και προβλέπει τη δυνατότητα εξαγοράς του ακόμη και από επενδυτή που δεν διαθέτει εμπειρία στη διαχείριση παρόμοιων περιουσιακών στοιχείων, υπό την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτεί να παραχωρήσει πλήρως τη διοίκηση στο ελληνικό Δημόσιο για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών.
Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται κατά παρέκκλιση των τεχνικών κριτηρίων που τίθενται για την προεπιλογή των συμμετεχόντων στη διαγωνιστική διαδικασία. Με βάση αυτά, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει ο ίδιος ή θυγατρική του να διαθέτει εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών εντός της τελευταίας 5ετίας στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση περιουσιακών στοιχείων αντίστοιχων με αυτά του ΑΔΜΗΕ ή υποδομών ενέργειας και συγκρίσιμων περιουσιακών στοιχείων ρυθμιζόμενων υποδομών. Στην περίπτωση σύμπραξης τα τεχνικά κριτήρια θα πρέπει να τηρούνται από ένα μέλος με συμμετοχή τουλάχιστον 20% στη σύμπραξη.

Τα χρηματοοικονομικά κριτήρια ορίζουν ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να διαθέτει κατά μέσο όρο ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, με βάση τις ετήσιες ελεγμένες καταστάσεις των τριών πιο πρόσφατων διαχειριστικών ετών. Εάν ο ενδιαφερόμενος είναι διαχειριστής κεφαλαίων (Fund manager), ή μία εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου (private equity) θα πρέπει να έχει ενεργά, διαθέσιμα και μη επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην HSBC Bank μέχρι τις 9 Μαΐου 2014 και παράλληλα με σφραγισμένο φάκελο με ημερομηνία ταχυδρόμησης όχι μεταγενέστερη της 9ης Μαΐου 2014. Με την ολοκλήρωση της φάσης της προεπιλογής, οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν εγγράφως από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης (HSBC Bank plc και Citigroup Global) για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών, υπογράφοντας σύμβασης εμπιστευτικότητας. Εκτιμάται ότι η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του Ιουνίου 2014 και η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μετά τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων των αρμοδίων αρχών. Η πρόσκληση γνωστοποιεί στους ενδιαφερόμενους ότι ενδέχεται να αλλάξει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ, ενώ ορίζει τα ελληνικά δικαστήρια ως αποκλειστικά αρμόδια για την επίλυση τυχόν διαφορών. Τα έσοδα από την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ όπως και αυτά από τη «Μικρή ΔΕΗ» που θα ακολουθήσει, θα πάνε εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ. Με βάση τη συνολική λογιστική αποτίμηση, η συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ κυμαίνεται αυτή τη στιγμή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η πώληση του 66% ξεκινάει με ένα κατώφλι 600 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα του ΑΔΜΗΕ το 2013 ανήλθαν σε 347 εκατ. ευρώ έναντι 325 εκατ. ευρώ το 2012. Η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 174 εκατομμύρια έναντι 118 εκατομμυρίων το 2012, και οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές σε 226 εκατομμύρια. Ετσι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 55 εκατομμύρια από 25 εκατομμύρια το 2012 (περιθώριο 16% το 2013, έναντι 8% το 2012). Στρατηγικός στόχος του ΑΔΜΗΕ είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων για την υλοποίηση του δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου. Σε αυτό περιλαμβάνονται μεγάλα έργα όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων (βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου) και η διασύνδεση της Κρήτης. Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή κρίνεται απαραίτητη για την υλοποίηση αυτών των έργων, διότι απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια. Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, αρμόδιες πηγές τονίζουν στην «Κ» ότι παραμένει σε ισχύ τόσο το ενδιαφέρον του Ιταλού διαχειριστή (ΤΕRNA) όσο και της κινεζικής εταιρείας China State Grid Corporation (η μεγαλύτερη εταιρεία δικτύων της χώρας) που έχει εκφραστεί ανεπίσημα, ενώ επαφές έχουν γίνει και με επενδυτές των ΗΠΑ, μια εταιρεία δικτύων και ένα fund.

πηγή http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου