Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

WWF και Οικολόγοι-Πράσινοι αδιαφορούν εντελώς αν η χώρα θα έχει ρεύμα το 2020. Τι τους νοιάζει άλλωστε;

Είδαμε να δημοσιεύεται η εξωφρενική είδηση ότι η WWF ξεκίνησε συλλογή υπογραφών για να μη γίνει η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5! Είδαμε επίσης να δημοσιεύεται ότι οι Οικολόγοι-Πράσινοι ζητούν “Δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για καμία χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων ώστε το 2021 να λειτουργούν μόνο οι Μεγαλόπολη 3&4, Άγιος Δημήτριος 5 και Μελίτη-1″. Κι έρχομαι κι εγώ καλόπιστα και λέω : γιατί βρε παιδιά, αφού δεν θέλετε να κάνουμε την Πτολεμαϊδα 5, γιατί να είστε τόσο … γαλαντόμοι και να μας κάνετε τη χάρη να λειτουργούμε το 2021 λιγνιτικές μονάδες, έστω αυτές τις 4 που αναφέρετε; Γιατί να μην κλείσουμε αύριο το πρωί όλες, μα όλες, τις “βρωμερές” -όπως τις λέτε- λιγνιτικές μονάδες;
Η απάντηση σ’ αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να είναι μόνο μία: επιτέλους,έχετε καμιά συναίσθηση της πραγματικότητας; Έχετε καμιά συναίσθηση της ευθύνης σας απέναντι στη χώρα; Έχετε καμιά συναίσθηση της ευθύνης σας απέναντι σ’ αυτό τον ταλαιπωρημένο λαό, που ένα μέρος του έχει ήδη μείνει χωρίς ρεύμα κι ένα άλλο δυσκολεύεται αφάνταστα πλέον να πληρώνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού; Έχετε καμιά συναίσθηση του τι γίνεται σήμερα παντού στον κόσμο; Έχετε καμιά συναίσθηση ότι δεν ζούμε μόνοι μας πάνω σ’ αυτό τον πλανήτη, αλλά ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και πρέπει να προσέχουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας; Έχετε καμιά συναίσθηση ότι οι σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση με τις μονάδες του 1970 και 1980; Έχετε καμια συναίσθηση ότι οι χιλιάδες των ανέργων της Δυτικής Μακεδονίας και της χώρας ολόκληρης περιμένουν πώς και πώς να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας, για να κάνουν κανένα μεροκάματο και να ταϊσουν τις οικογένειές τους; Έχετε καμιά συναίσθηση ότι δεν μπορούν οι “χορτάτες ελίτ” των Βορείων Προαστείων ή του Πανοράματος να “κουνάνε το δάκτυλο” στους άνεργους, σ’ όλους όσους ταλανίζονται απ’ τη φτώχεια και και την ανέχεια, σ’ όλους όσους μεταναστεύουν επειδή δεν βρίσκουν δουλειά και σ’ όλους όσους ζουν απ’ τη βιομηχανία του λιγνίτη; Έχετε καμιά συναίσθηση ότι την ώρα που εσείς λέτε να μην κάνουμε τη νέα μονάδα, η Γερμανία έκανε το 2013 νέο ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη; Έχετε καμιά συναίσθηση πού έχει οδηγήσει τη χώρα η πράσινη απάτη που εσείς υποστηρίζετε; Μήπως ζείτε σε άλλη χώρα; Ακόμα κι αν ζείτε αλλού, δεν θα έπρεπε πια να είχατε μάθει κάτι απ’ τα μαθήματα της Ισπανίας ή της Γερμανίας;  Βρήκαμε μήπως κάπου καμιά μηχανή που να “κόβει” ευρώ, για να πληρώνουμε τα πανάκριβα “φουρφούρια” και “καθρεφτάκια”;
Έχει κανείς σας διαβάσει τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕπου λέει ξεκάθαρα ότι το 2020, δηλαδή αύριο, θα έχουμε βάλει πολλές πανάκριβες ΑΠΕ και το βράδυ δεν θα έχουμε ρεύμα και θα χρειαζόμαστε ή εισαγωγές ή γκαζόλαμπες;
Να σας θυμίσω λοιπόν τι λέει η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ:
Στην περίοδο 2013-2020 αποσύρονται οι εξής μονάδες :
Από λιγνιτικές, οι ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ (43MW), Πτολεμαϊδας (550MW), (και υπό συνθήκη σεναρίου) Καρδιάς (1212MW) και Αμυνταίου (600MW), συνολικά 2405MW,
από πετρελαϊκές, οι Λαύριο Ι&ΙΙ (130+300MW), Αλιβέρι Ι&ΙΙ (150+150ΜW), συνολικά 730MW,
από φυσικού αερίου, οι συνδυασμένου κύκλου Λαύριο ΙΙΙ (176,5MW) και οι αεριοστροβιλικές  Άγιος Γεώργιος 8&9 (160+200ΜW), συνολικά 536,5MW.
Αποσύρονται λοιπόν συνολικά 3671,5MW ΘΕΡΜΙΚΩΝ Μονάδων, γνωστής και δοκιμασμένης αξιοπιστίας.
Για να δούμε τώρα τι μονάδες διαφόρων τύπων θα έχουν αντίστοιχαενταχθεί στο σύστημα στην περίοδο 2013-2020, για να δούμε αν θα έχουμε το 2020 ρεύμα, μην το ξεχνούμε, αυτό είναι το ζητούμενο! Και σε τι τιμές, βέβαια, αφού το ρεύμα πρέπει να είναι προσιτό σε όλους!
Τι μας λέει με το “καλημέρα” ο ΑΔΜΗΕ για τις νέες εντάξεις; “Υπό το πρίσμα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η εξέλιξη του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας, καθώς η ένταξη νέων μονάδων δεν σχεδιάζεται πλέον κεντρικά με στόχο τη μελλοντική επάρκεια του συστήματος, αλλά από ανεξάρτητους παραγωγούς με κριτήριο τη βιωσιμότητά των επενδύσεών τους“. Είναι η πιο βασική παράμετρος, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, αργά ή γρήγορα, σε καταστάσεις τύπου Καλιφόρνιας του 2000 ή Βρετανίας του 2013. Και σε γδαρμένους καταναλωτές, βεβαίως-βεβαίως.
Ο γδαρμένος καταναλωτής τουλάχιστον έχει ρεύμα, γι’ αυτό ας συνεχίσουμε με τις νέες εντάξεις, που αναφέρονται στη Μελέτη του ΑΔΜΗΕ (τα νούμερα αφορούν καθαρή ισχύ):
Από φυσικό αέριο : ΔΕΗ-Αλιβέρι (417MW), ΔΕΗ-Αλιβέρι (811MW),
Από λιγνίτη: ΔΕΗ-Πτολεμαϊδα 5 (620MW)
Από υδροηλεκτρικά: ΔΕΗ-Ιλαρίωνας (153MW), ΔΕΗ-Μεσοχώρα (160MW), ΔΕΗ-Μετσοβίτικο (29MW), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-Αυλάκι (60MW), ΔΕΗ-Συκιά (126,5MW), ΔΕΗ-Πευκόφυτο (160MW), (και στο αισιόδοξο σενάριο ΜΗΧΑΝΙΚΗ-Άγιος Νικόλαος (93MW)).
Από ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ: εδώ τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, καθώς, όπως λέει η Μελέτη του ΑΔΜΗΕ, “ήδη έχει χορηγηθεί ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός Αδειών Παραγωγής για έργα ΑΠΕ περί τα 28,5 GW σε όλη τη χώρα. Οι Άδειες αυτές αφορούν κυρίως αιολικά πάρκα (Α/Π) και φωτοβολταϊκούς σταθμούς (Φ/Β) καθώς και, σε μικρότερη έκταση, μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς (ΜΥΗΣ), μονάδες καύσης βιομάζας και βιοαερίου (ΣΒΙΟ). Περιλαμβάνονται επίσης και οι σταθμοί συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ)“. Εδώ μας οδήγησε η παρανοϊκή πολιτική των εξωφρενικών επιδοτήσεων που επέβαλαν οι Παπανδρέου-Μπιρμπίλη-Παπακωνσταντίνου! 28,5GW έργα ΑΠΕ, κυρίως αιολικά & Φ/Β, όταν, όπως μας λέει το Μηνιαίο Δελτίο Δεκεμβρίου 2013 του ΛΑΓΗΕ, η συνολική εγκατεστημένη στη χώρα καθαρή ισχύς -από όλες τις πηγές- ήταν μόλις 17,4GW! Προσέξτε, μιλούμε για ηλεκτρική ενέργεια, που έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι ΔΕΝ αποθηκεύεται! Σε μια χώρα που η μέγιστη ζήτηση που πρέπει να καλυφθεί, προσέξτε Η ΜΕΓΙΣΤΗ, αυτό που λέμε “φορτίο αιχμής“, αυτό που μπορεί να εμφανιστεί μόνο για 1-2 ώρες το χρόνο, το 2020 προβλέπεται από τη Μελέτη ότι θα είναι μόλις 11700MW (ή έως 12040MW στο ακραίο σενάριο)! Σε μια χώρα που είναι σε μια γωνιά της Ευρώπης και δεν έχει μεγάλες δυνατότητες διασυνδέσεων για εξαγωγές, δεν έχουμε τη γεωγραφική θέση της Αυστρίας ή της Τσεχίας, εδώ ο μεγάλος μας γείτονας είναι η Τουρκία! Είναι λοιπόν περισσότερο από βέβαιο ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν όλα αυτά τα έργα ΑΠΕ για τα οποία έχουν δοθεί άδειες, επειδή δεν υπάρχει απολύτως καμιά περίπτωση να είναι όλα βιώσιμα, αναγκαστικά λοιπόν ο ΑΔΜΗΕ κάνει σενάρια ένταξης έργων ΑΠΕ: με το σενάριο της “ήπιας διείσδυσης” προβλέπεται ότι το 2020 θα έχουν ενταχθεί 2800MW αιολικά, 4000MW Φ/Β, 250MW μικρά υδροηλεκτρικά, 200MW βιομάζα/βιοαέριο, 119MW ΣΗΘΥΑ και συνολικά 7369MW. Στο σενάριο της “αυξημένης διείσδυσης” προβλέπεται ότι το 2020 θα έχουν ενταχθεί 3000MW αιολικά, 4500MW Φ/Β, 300MW μικρά υδροηλεκτρικά, 250MW βιομάζα/βιοαέριο, 390MW ΣΗΘΥΑ και συνολικά 8440MW.
Η ικανότητα μεταφοράς των διεθνών διασυνδέσεων από το 2016 θα έχει αυξηθεί στα 2000MW. (Οι εισαγωγές γίνονται -λέει ο ΑΔΜΗΕ- επειδή είναι φθηνότερες απ’ το εγχώριο κόστος παραγωγής με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο).
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνσηGreeklignite! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!Όλα τα πιο πάνω MW δεν είναι ισοδύναμα μεταξύ τους: υπάρχει ο βασικός δείκτης “Non-Usable Capacity”, που δείχνει την αξιοπιστία της συμβολής κάθε τύπου μονάδας. Για τον υπολογισμό του μεγέθους Non-Usable Capacity για το ελληνικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, ο ΑΔΜΗΕ παίρνει υπόψη ότι κατά τους θερινούς μήνες η διαθέσιμη ισχύς των θερμικών μονάδων απομειώνεται κατά 3% για τις λιγνιτικές μονάδες,1% για τις πετρελαϊκές μονάδες και 10% για τις μονάδες φυσικού αερίου, η συνολική ταυτοχρονισμένη ισχύς των υφιστάμενων μεγάλων υδροηλεκτρικών δεν ξεπερνάει τα 2200 MW, στο πρωινό εαρινό χρονικό σημείο αναφοράς η συμβολή των φωτοβολταϊκών θεωρείται ίση με 70% της συνολικής ισχύος τους, ενώ στα βραδινά (χειμερινό και θερινό) σημεία αναφοράς θεωρείται μηδενικήσε όλα τα σημεία αναφοράς η συμβολή των αιολικών θεωρείται ίση με 10% της συνολικής ισχύος τους, των μικρών υδροηλεκτρικών 40%, των μονάδων βιομάζας 60%, ενώ των υπόλοιπων μορφών ΑΠΕ 70%.
Τι γίνεται λοιπόν στο ηλεκτρικό σύστημα, αν θα έχουν αποσυρθεί οι πιο πάνω παλιές μονάδες κι έχουν ενταχθεί οι πιο πάνω νέες; Πάμε στα αποτελέσματα της Μελέτης:
  • στη σελίδα 46 διαβάζουμε ότι “Στην περίπτωση ταυτόχρονης απόσυρσης όλων των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς(Εναλλακτικό Σενάριο 3) το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής κρίνεται ως ανεπαρκές, καθώς ο δείκτης LOLE υπερβαίνεικατά πολύ το κατώφλι των 4,8 ωρών/έτος.” (LOLE=Loss of Load Expectation, ώρες χωρίς ρεύμα για κάποιους καταναλωτές, (κάτι σαν τη Σαντορίνη το περσινό καλοκαίρι), ώρες του έτους για τις οποίες το συγκεκριμένο σύστημα παραγωγής δεν μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τη ζήτηση, ανεξαρτήτως του μεγέθους του ελλείμματος κάθε ώρας),
  • Και στη σελίδα 50 διαβάζουμε ότι “στην περίπτωση απόσυρσης έξι μονάδων των περίπου 270 MW (η κάθε μία, Εναλλακτικό Σενάριο 3) η επάρκεια του συστήματος διασφαλίζεται μόνο από την πλήρη αξιοποίηση των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες“. Με εισαγωγές!
Έρχεται λοιπόν τώρα η WWF να μαζέψει υπογραφές για να μη γίνει η Πτολεμαϊδα 5, έρχονται οι Οικολόγοι-Πράσινοι να μας πουν να αποσύρουμε και τις Μονάδες 1-4 του Αγίου Δημητρίου, συνολικής ισχύος 1220MW, αλλάδεν μας λένε πώς θα έχει ρεύμα η χώρα! Προφανώς εννοούν να βάλουμε κι άλλα αιολικά, αξιοπιστίας 10%, για να έχουν παραγγελίες η Vestas, η Siemens, η Enercon, η Nordex. Προφανώς εννοούν να βάλουμε κι άλλα Φ/Β, που το βράδυ είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό και, βεβαίως, αφού δεν θα έχουμε λιγνίτη, θα πρέπει να καίμε φυσικό αέριο! Και με τις βαριές μονάδες φυσικού αερίου, με τα υψηλά τεχνικά ελάχιστα που έχουμε κατασκευάσει τα προηγούμενα χρόνια, θα καίμε φυσικό αέριο μέρα-νύχτα!
Μα έτσι ξεκίνησε αυτό το ιστολόγιο πριν δυόμισυ μήνες! Επειδή σας έχουμε καταλάβει πια ότι μόνο για τα συμφέροντα της χώρας δεν νοιάζεστε! Ξέρουμε πια πολύ καλά ότι μόλις τον Ιανουάριο η Κομισιόν ανακοίνωσε τους κλιματικούς στόχους για το 2020-2030, με στόχο μείωσης των εκπομπών CO2, αλλά ΧΩΡΙΣ δεσμευτικό στόχο διείσδυσης των ΑΠΕ για κάθε κράτος-μέλος, άρχισε αμέσως το κλάμα, επειδή κινδυνεύει να μείνει η πραμάτεια απούλητη: ”ο στόχος της ΕΕ δεν θα μετατραπεί σε εθνικούς στόχους μέσω νομοθεσίας της ΕΕ, ώστε κάθε κράτος μέλος να έχει μεγαλύτερη ευελιξία να υλοποιήσει τον στόχο του μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με τον οικονομικά αποδοτικότερο τρόπο σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του, το ενεργειακό μείγμα και τις ικανότητές του να παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές“. Τώρα λοιπόν που όλοι στην Ευρώπη έχουν νιώσει στο πετσί τους “τη γλύκα των ΑΠΕ“, είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητο να βρεθούν πρόθυμοι πλασιέ, για να προωθήσουν “φουρφούρια” και “καθρεφτάκια” στο χρεοκοπημένο ευρωπαϊκό νότο, στις χώρες των μνημονίων.
Και μια που πρόσφατα ξέσπασε και το σκάνδαλο  της αδιαφάνειας και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στις διάφορες ΜΚΟ, όπως διαβάζουμε εδώ, “WWF received €56 million (US$80 million) from corporations in 2010 (an 8% increase in support from corporations compared to 2009), accounting for 11% of total revenue for the year”. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε την αναλυτική λίστα αυτών των “corporations”. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε π.χ. αν, πόσες και ποιες Γερμανικές φίρμες χρηματοδοτούν το “έργο” του WWF.
Για τους Οικολόγους-Πράσινους τι να πούμε; Τα λένε όλα τα εκλογικά τους αποτελέσματα, ο λαός τους έχει γυρίσει την πλάτη, μόνο λόγω της κατάντιας των μεγάλων κομμάτων ασχολείται πια κανείς μαζί τους. Αντέγραψαν πριν 10 χρόνια τη γερμανική πολιτική των ΑΠΕ, και τώρα που οι Γερμανοί την εγκαταλείπουν, αυτοί δεν έχουν την ικανότητα για παραγωγή δικής τους πολιτικής, προσαρμοσμένης στη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας, κι έχουν μείνει αμετανόητα κολλημένοι στο παρελθόν. Tragic! Όσοι δεν προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα, εξαφανίζονται! Το διδάσκουν οι δεινόσαυροι!
Κι αν δεν το καταλάβατε ακόμα, όσοι μάχεστε το λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, θα μας βρίσκετε πάντα απέναντι! Να αποκαλύπτουμε τι κρύβεται πίσω απ’ την εμμονή στο αμαρτωλό παρελθόν …
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου