Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Στα έδρανα της Βουλής θα κριθεί σύντομα το μέλλον των ΑΠΕ και της Μικρής ΔΕΗ

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ http://www.kathimerini.gr/
Στα έδρανα της Βουλής θα κριθεί η τύχη κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών που η κυβέρνηση προωθεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων με την τρόικα, μέσω και του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Το κλίμα που διαμορφώνεται εν όψει των επικείμενων εκλογών θέτει εν αμφιβόλω τόσο την ψήφιση του νομοσχεδίου που επιχειρεί να βάλει «τάξη» στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που καταρρέει υπό το βάρος των ελλειμμάτων, όσο και το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Μικρής ΔΕΗ, που θα διατεθεί σε ιδιώτες στο πλαίσιο της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της εταιρείας. 
Πενήντα επτά βουλευτές της συμπολίτευσης (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ)
κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «έωλη» την επιχειρηματολογία του υπουργείου Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) για τη μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, προτείνοντας η κάλυψη του ελλείμματος να μην περιοριστεί στους παραγωγούς ΑΠΕ και να επιμεριστεί στη ΔΕΗ ή και στο μειωμένο κόστος φυσικού αερίου, που σημαίνει μετακύλιση στους καταναλωτές.
Η παρέμβαση των 57 βουλευτών, αλλά και οι αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου, στην οποία διατυπώθηκαν 1.256 σχόλια, ξεπερνώντας κάθε «ρεκόρ», έχουν δυσκολέψει το έργο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, η οποία, συνεκτιμώντας τον παράγοντα εκλογές, ετοιμάζεται να βελτιώσει τις ρυθμίσεις που αφορούν σε έργα μεγάλης διασποράς, όπως είναι τα οικιακά φωτοβολταϊκά και τα αγροτικά. Με την κατάθεση του νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα θα φανεί εάν το υπουργείο θα υποχωρήσει περαιτέρω στις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται εν όψει εκλογών προκειμένου να διασφαλίσει την έγκρισή του. Δύσκολα είναι τα πράγματα και για το νομοσχέδιο της Μικρής ΔΕΗ.
 Επί ποδός πολέμου βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων «Σπάρτακος», αλλά και ολόκληρη η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία με βάση το νομοσχέδιο θα προσφέρει στη Μικρή ΔΕΗ τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (μία υπό σχεδιασμό) και έξι ορυχεία. Στη μάχη για την καταψήφιση του νομοσχεδίου έχει επιστρατευθεί μέχρι και η Εκκλησία. Ο τοπικός Μητροπολίτης Θεόκλητος έστειλε επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσον με την πώληση μέρους της ΔΕΗ θα εξυπηρετηθεί το εθνικό δημόσιο συμφέρον. 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει συγκροτήσει Επιτροπή με...
επικεφαλής τον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, η οποία θα μεταβεί στην Αθήνα για να ενημερώσει για τις θέσεις την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, ενώ αποφασίστηκε ήδη η διοργάνωση είτε ενός ενιαίου συλλαλητηρίου στη Δυτική Μακεδονία είτε τεσσάρων ξεχωριστών συγκεντρώσεων σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. 
Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας θα έρθει σε επικοινωνία με τους περιφερειάρχες Ηπείρου και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να συντάξουν κοινή επιστολή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση του βουλευτές της συγκυβέρνησης που εκλέγονται στις παραπάνω περιοχές, με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να έχουν ήδη συστρατευθεί στη μάχη κατά του νομοσχεδίου, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση. 
Με τη συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσουν και οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής και στα ορυχεία της ΔΕΗ που έχει προαποφασίσει το Σωματείο «Σπάρτακος». Το κλίμα επιδεινώνεται και από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει απευθύνει προειδοποίηση στους πιθανούς επενδυτές ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία πώλησης είτε του ΑΔΜΗΕ είτε της Μικρής ΔΕΗ. Πέντε μεταρρυθμίσεις Στις βασικές δεσμεύσεις που θέτει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τον τομέα της ενέργειας, πλην της σύστασης της «Μικρής ΔΕΗ», της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και του μηδενισμού του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2014, περιλαμβάνονται 5 ακόμη μεταρρυθμίσεις: 
1. Η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος (αφορά τις καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και τα αγροτικά τιμολόγια). 
2. Η κατάργηση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) με τη σημερινή τους μορφή και η θεσμοθέτησή της στη βάση των ευρωπαϊκών κανόνων. 
3. Οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ). 
4. Η υπό προϋποθέσεις έγκριση των μέτρων για την παροχή εκπτώσεων από τη ΔΕΗ στην ενεργοβόρο βιομηχανία. 
5. Το άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου μέσα στο 2015 με την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος προμήθειας των υφιστάμενων (ΕΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου