Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Στη βουλή η προκήρυξη για ΑΔΜΗΕ, σήμα εκκίνησης για την αποκρατικοποίηση



 
Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για έγκριση, βρίσκεται από σήμερα η προκήρυξη για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με πηγές του EnergyPress. Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις, καθώς πλέον ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη πώληση που εντάσσεται στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Για να γίνει αυτό βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει και η επίσημη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής παραγωγής και εμπορίου.
Σημειώνεται ότι αν και στο διάστημα που προηγήθηκε δεν είχε εκδοθεί η επίσημη προκήρυξη του διαγωνισμού, υπήρχαν έντονες επαφές και βολιδοσκοπήσεις πιθανών
ενδιαφερομένων, τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι στο διαγωνισμό θα μετάσχει η ιταλική Terna, ενώ αντίθετα πηγές της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το αρχικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από την China State Grid θα μετουσιωθεί σε προσφορά στο διαγωνισμό.
Άλλοι μνηστήρες για τους οποίους είχαν στο παρελθόν διαρρεύσει πληροφορίες ότι βολιδοσκοπήθηκαν, όπως η βελγική Elia, θα θεωρηθεί έκπληξη εάν τελικώς δώσουν το παρών.
Επίσης δε θα πρέπει να αποκλειστεί η προοπτική εισόδου στον ΑΔΜΗΕ κάποιου από τα πολλά pension funds, τα οποία συνήθως έλκονται από επενδύσεις σε εταιρείες με το προφίλ του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς, δηλαδή εταιρείες με σταθερά έσοδα και προοπτικές… «ομολόγου». Βεβαίως στην περίπτωση της Ελλάδας, η κρίση και οι επισφάλειες αυξάνουν λίγο το ρίσκο, ωστόσο η διεθνής αγορά έχει αρχίσει να εμπεδώνει ότι σιγά, σιγά τα δύσκολα για τη χώρα μας είναι πίσω.
Η ΔΕΗ, η οποία και θα πραγματοποιήσει την πώληση, ανεπισήμως έχει τοποθετήσει τη συνολική αξία του διαχειριστή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή πρακτικά εκτιμάται ότι ο πήχης για την πώληση του 66% ξεκινά από τα 600 εκατ. ευρώ. Πάντως οι παράγοντες που θα καθορίσουν το συνολικό τίμημα καθώς και τις δεσμεύσεις του επενδυτή για επενδύσεις είναι το λεγόμενο ρίσκο της χώρας και οι επισφάλειες της αγοράς ηλεκτρισμού καθώς και το εγκεκριμένο εγγυημένο έσοδο της ΡΑΕ. Στα συν της ελληνικής εταιρείας, οι σημαντικές προοπτικές που εμφανίζει η ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης μεσομακροπρόθεσμα, στο πλαίσιο και της πολιτικής της ΕΕ για ενοποίηση των αγορών ενέργειας.
Στο κάδρο της πώλησης πάντως, μπαίνουν οι αντιδράσεις τόσο των εργαζομένων όσο και της αντιπολίτευσης, η οποία έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο για να ανατρέψει την πώληση σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία. Ρεαλιστικά πάντως, οι πραγματικές δυνατότητες ανατροπής μιας τέτοιας πώλησης είναι εξαιρετικά περιορισμένες, τουλάχιστον στο πλαίσιο των ισχυόντων κανόνων του διεθνούς δικαίου και χωρίς μονομερείς κινήσεις, τύπου Βενεζουέλας.
Αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της πρόσκλησης, πληροφορίες θέλουν ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες της πρόσκλησης για την υποβολή προσφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου