Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ -Άρθρο του Συλλόγου Βετεράνων Λιγνιτορύχων και Παραγωγών Λιγνιτικής Ενέργειας

Δεν θέλουμε να πουληθεί η ΔΕΗ, το 51% τουλάχιστον πρέπει να μείνει στο Δημόσιο. Το δικαίωμα της απαίτησης αυτής απορρέει από τη διάθεση του λιγνίτη της περιοχής στην ΔΕΗ για παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αυτή τη θέση εκφράζει ο Λαός της Δυτικής Μακεδονίας και αγωνίζεται για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της περιοχής που είναι :
  1. Η κάλυψη των θέσεων εργασίας μόνο με πληττόμενους ή ανέργους της περιοχής μας.
  2. Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος που έχει πληγεί βάναυσα από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.
  3. Η απόδοση των αναγκαστικά απαλλοτριωθεισων εκτάσεων μετά την εξόρυξη του λιγνίτη και τη διευθέτηση αυτών.
  4. Η δίκαιη και νόμιμη απόδοση στην τοπική μας κοινωνία του 6,4% της παραγωγής από τον λιγνίτη της περιοχής.
  5. Ο περιορισμός της ρύπανσης στα επιτρεπτόμενα όρια, από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ.
  6. Οι μετεγκαταστάσεις οικισμών και η στήριξή τους.
  7. Η επίλυση των προβλημάτων καθημερινότητας που προέρχονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και απαιτούν καλή συνεργασία.
Η περιοχή μας στο πρόσφατο παρελθόν στήριξε την ανάπτυξη της χώρας με την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη. Αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα γιατί μόνο ο λιγνίτης μπορεί να μας δώσει φθηνή Ηλεκτρική Ενέργεια που θα στηρίξει και πάλι την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων στην χώρα μας.
Είναι γεγονός ότι σήμερα τα ΕΒΕ της χώρας και ιδιαίτερα η εναπομείνασα βιομηχανία ζητάει ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για να μπορέσει να παράξει ανταγωνιστικά προϊόντα. Ζητάει λοιπόν μείωση της τιμής του ρεύματος για την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της βιομηχανίας μας και επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη διατήρηση της λιγνιτικής παραγωγής σε υψηλότερα επίπεδα. Επισημαίνουν ακόμη ότι η συνεχιζόμενη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής υπονομεύει την ανάπτυξη της χώρας μας.
Πρόσφατα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ (Καραλευθέρης Π. και Φωτόπουλος  Ν.) δημοσίευσαν ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Στουρνάρα και αντιδρούν έντονα στα μέτρα που αφορούν μειωμένα τιμολόγια ρεύματος στην βαρειά βιομηχανία της χώρας επισημαίνοντας ότι αυτά οδηγούν στον οικονομικό μαρασμό και την κατάρρευση της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι στα μέτρα αυτά περιέργως αντιδράει και η Τρόικα.
Τι συμβαίνει όμως στην ΔΕΗ και γιατί δεν μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση; γιατί η ΔΕΗ δεν μπορεί να δώσει στην βιομηχανία ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος;
Από αυτά που γνωρίζουμε προκύπτει ότι ενώ μειώθηκε δραστικά το προσωπικό της ΔΕΗ, ιδιαίτερα αυτό που εργάζεται στα Λιγνιτορυχεία και τους ΑΗΣ της περιοχής μας και μειώθηκαν σημαντικά οι αποδοχές των εργαζομένων (έγινε με ανάλογη αύξηση των εργολαβιών), το τελικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό και αυτό γιατί αυξήθηκε το κόστος του εξορυσόμενου λιγνίτη και το αντίστοιχο κόστος της παραγόμενης λιγνιτικής ενέργειας λόγω της συνεχώς μειούμενης εξόρυξης του λιγνίτη και αντίστοιχα της παραγόμενης λιγνιτικής ενέργειας.
Υπάρχουν όμως και τα πιοκάτω αίτια:
  1. Η ΔΕΗ επιβαρύνεται με το υψηλό κόστος από τις ΑΠΕ γιατί θεσπίστηκαν υψηλές τιμές στην υποχρεωτική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τους ιδιώτες (αυτό δεν ισχύει πουθενά στο εξωτερικό). Έγινε στην χώρα μας για να φθάσουμε γρήγορα στον στόχο 20% της παραγωγής από ΑΠΕ το 2020 όπως δεχθήκαμε και την ρήτρα των ρύπων από το 2013.
  2. Η ενεργειακή κάλυψη των Νησιών μας με ακριβό πετρέλαιο οδηγεί σε υψηλό κοστολόγιο.Στα νησιά, ισχύει το ενιαίο τιμολόγιο της ΔΕΗ η διαφορά όμως  χρεώνεται σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές και στις ηλεκτροβόρες βέβαια βιομηχανίες.
  3. Η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος λόγω της κρίσης με αντίστοιχη μείωση της παραγωγής, συντελεί στην αύξηση του κόστους της ΔΕΗ που έχει οργανωθεί για μεγαλύτερη παραγωγή.
  4. Αιτία μείωσης της λιγνιτικής παραγωγής είναι και η αναγκαστική λειτουργία των Μονάδων Φυσικού Αερίου (ανεξάρτητων παραγωγών με χαμηλή απόδοση) για την αποφυγή ζημίας της ΔΕΠΑ λόγω του όρου TAKE OR PAY που υπάρχει στην σύμβαση με τον προμηθευτή Φ.Α.
Τα παραπάνω αίτια και εμπόδια για την παραγωγή φθηνής Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον λιγνίτη πρέπει να διευθετηθούν και να οργανωθεί η ΔΕΗ κατάλληλα με στόχο την εξασφάλιση φθηνής Ηλεκτρικής Ενέργειας με κυρίαρχη βάση τον λιγνίτη πάνω στον οποίο θα στηριχθεί και πάλι η ανάπτυξή της χώρας μας.
Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση και όχι ο διαμελισμός και η πώληση της ΔΕΗ που από ότι διαβλέπουμε θα οδηγήσει στην ευτελή εκποίηση Μονάδων που κόστισαν πολλά χρήματα στην ΔΕΗ και στην πολύ αμφίβολη μείωση του κόστους παραγωγής από τους ιδιώτες που τόσο ανάγκη την έχει η χώρα μας.
Θέλουμε τη ΔΕΗ ως δημόσια επιχείρηση γιατί έτσι εξασφαλίζεται η συνεννόηση και η συνεργασία με την τοπική μας κοινωνία. Δεν βλέπουμε δυνατότητα συνεργασίας και επικοινωνίας με ιδιώτες αγοραστές της ΔΕΗ και ιδιαίτερα αλλοδαπούς που δεν έχουν σχέση με την περιοχή μας.
 
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ »
Άρθρο του Συλλόγου Βετεράνων Λιγνιτορύχων και Παραγωγών Λιγνιτικής Ενέργειας «

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου