Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας , ακρίβεια , ενεργειακή φτώχεια ,''Πράσινη απάτη'' και οι σημερινοί υποψήφιοι ''γαμπροί '' για την αγορά ενέργειας

Ισχυρίζεται το ΥΠΕΚΑ  και η ΡΑΕ οτι η αγορά ενέργειας πρέπει να ανοίξει στον ανταγωνισμό .
 Αυτό ζητούν οι δανειστές και η ΕΕ.
Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν , να επιδοτήσουν δηλαδή,  εν μέσω της πρωτοφανούς  κρίσης, τα κέρδη και την βιωσιμότητα των ιδιωτών που θα ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ στην λιανική.
Βέβαια δεν θα απολαύσουν καλύτερες υπηρεσίες  η μειωμένες τιμές  ρεύματος.
Ο ετήσιος τζίρος της ΔΕΗ είναι περίπου 6 δις ευρώ .
Αυτά τα λεφτά θέλουν να αρπάξουν οι ιδιώτες.
   Σήμερα οι ιδιώτες   είναι αδύνατον να ανταγωνιστούν  τις χαμηλές τιμές της ΔΕΗ .  Ετσι η  μοναδική λύση που έχει επιλεγεί  είναι οι συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων  ρεύματος , που  θα γίνουν πολύ ακριβότερες, λόγω απελευθέρωσης.
   Άλλωστε οι ακριβές τιμές του ρεύματος ήταν το ζητούμενο της ''πράσινης απάτης'' των ΑΠΕ , που τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε μια κούρσα συνεχών ανατιμήσεων .
Έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε πολλά δις για τις επιδοτήσεις ύπαρξης ΑΠΕ.
   Το κάρβουνο (λιθάνθρακας, λιγνίτης κλπ  ) είναι  παγκοσμίως  η βασική φθηνή πηγή για παραγωγή ισχύος βάσης στα ηλεκτρικά δίκτυα . Έπρεπε να βρεθεί και βρέθηκε τρόπος (ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΠΑΤΗ ) για αντικατασταθεί από τις πανάκριβες ΑΠΕ με πρόσχημα τους ρύπους.
   Το ακριβό κόστος των ΑΠΕ και του εισαγόμενου φυσικού αερίου , για παραγωγή ρεύματος κατάφεραν  σήμερα με χίλιους δόλιους τρόπους  να το εξισώσουν τεχνητά ,  για να γίνουν δήθεν ''ανταγωνιστικοί ''.
Κοπελούζος,   Περιστέρης, Μυτιληναίος, Bαρδινογιάννης, Λάτσης, Μπόμπολας,  είναι μερικοί απο αυτούς που οι συνεχείς αυξήσεις τιμολογίων ρεύματος , τους φέρνουν πιο κοντά  στην πίτα της ΔΕΗ.
    Οι παραπάνω έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε μονάδες παραγωγής ενέργειας  με καύσιμο το φυσικό αέριο η σε ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά ) , σε συνεργασία  ξένες εταιρείες.
        Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη ιδρύσει εταιρείες εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας , απλά περιμένουν την αναμενόμενη  συρρίκνωση της ΔΕΗ.
Αυτοί είναι που πιέζουν να τους επιτραπεί η πρόσβαση στην λιγνιτική παραγωγή και στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ , να παράγουν ρεύμα με φθηνό κόστος και να το πουλάνε πανάκριβα στα 7,5 εκατ.των καταναλωτών.
    Το 40% της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά  πρέπει να διατεθεί στους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ , σύμφωνα με τις εντολές της τρόικας.
Το ΥΠΕΚΑ και η ΡΑΕ εργάζονται πυρετωδώς για να γίνουν πράξη τα παραπάνω μέσα  στο 2014 .
 Το σχέδιο τους είναι ο τεμαχισμός της ΔΕΗ σε μικρότερες εταιρείες και η πώληση τους σε ιδιώτες .
Το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται από αγαθό κοινής ωφέλειας σε αντικείμενο κερδοσκοπίας , χωρίς να αναμένεται το παραμικρό όφελος για τους καταναλωτές.  
Διπλασιάστηκε η τιμή του ρεύματος την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα
Πουθενά στην Ευρώπη η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν έφερε μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, πόσο μάλλον σε χώρες στις οποίες είτε λόγω φτηνής πρώτης ύλης (π.χ. λιγνίτης, υδροηλεκτρικά, πυρηνικά) είτε λόγω «αξιοποίησης» των κρατικών μονοπωλίων από τις κυβερνήσεις για άσκηση κοινωνικής πολιτικής, οι χρεώσεις παρέμεναν χαμηλές.

    Αντίθετα, την τελευταία δεκαετία τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν βιώσει πρωτόγνωρες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, με την Ελλάδα να βρίσκεται μάλιστα στις κορυφαίες θέσεις.

   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τιμή της κιλοβατώρας για οικιακή χρήση στη χώρα μας, χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι, αυξήθηκε από το 2001 μέχρι και το 2012 κατά 90% (από τα 0,0564 ευρώ στα 0,1065 ευρώ), ποσοστό που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί σήμερα σε όλη την ΕΕ  όπου οι τιμές λιανικής του ρεύματος βρίσκονται στα ύψη.
     Στην χώρα μας σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης η ΔΕΗ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές  πάνω από  1,2 δις ευρώ και σίγουρα αυτό αποτελεί ένα σοβαρό αντικίνητρο για τους νέους ''παίχτες'' στην αγορά ηλεκτρισμού.
Οι καταναλωτές χαμηλής τάσης αδυνατούν να πληρώσουν 660 εκατ.ευρω για τους λογαριασμούς τους.
 Άρα μόνο δυνατές οικονομικά εταιρείες θα μπορέσουν να μπούνε στην αγορά ενέργειας σαν ανταγωνιστές της ΔΕΗ.
Οι σημερινοί υποψήφιοι ''γαμπροί '' για την αγορά ενέργειας .
                                                     
                                              

1.Protegia.
 Εταιρεία ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίου,  που διαχειρίζεται τόσο το παραγωγικό όσο και το εμπορικό χαρτοφυλάκιο ενέργειας του ομίλου. Προς το παρόν δραστηριοποιείται μόνο στη χονδρεμπορική αγορά, με άδεια εμπορίας 310 MW, ωστόσο στρατηγικός στόχος της είναι να μπει και στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.
   Ο όμιλος διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 1200 ΜW στη Βοιωτία και τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, καθώς και 54 MW ακόμη από μονάδες ΑΠΕ.
     Έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη στον τομέα της ενέργειας, τόσο μέσω της μονάδας συνδυασμένου κύκλου 436,6 MW «Κόρινθος Power» (65%-35%) όσο και μέσω της κοινής εταιρείας «Μ&Μ Gas» που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία φυσικού αερίου.

2.Elpedison
Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας. Προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια μεγάλους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές της χαμηλής και μέσης τάσης. Είναι θυγατρική της Elpedison, του μικτού σχήματος των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison, που δραστηριοποιείται τόσο σε επίπεδο εμπορίας όσο και σε επίπεδο παραγωγής στην Ελλάδα μέσω δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 820 MW στη Θίσβη Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη (Elpedison Power).

Μέτοχοι είναι  ο όμιλος Λάτση και το ελληνικό δημόσιο μέσω των ΕΛΠΕ, η ιταλική Edison, ο όμιλος Μπόμπολα μέσω της Ελλάκτωρ και ο όμιλος Βιοχάλκο (Στασινόπουλος) μέσω της Χαλκόρ.

3.Ηρων Θερμοηλεκτρική.
       
Η εταιρεία δραστηριοποιείται τόσο στην προμήθεια ενέργειας σε μεγάλους πελάτες (εμπόριο, βιομηχανία) όσο και -κυρίως- στην παραγωγή ενέργειας μέσω δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων (Ηρων Ι και Ηρων ΙΙ), συνολικής ισχύος 582 MW.Ελέγχεται κατά 50% από τον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ του επιχειρηματία Γ. Περιστέρη, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παραγωγή ενέργειας από
ΑΠ Ε,  και τη Γαλλική Gaz De France Suez.

4. Volterra A.E.
       Αποτελεί κοινή (50-50%) εταιρεία του κατασκευαστικού ομίλου J&P Αβαξ των Ιωάννου-Παρασκευαΐδη και της ιταλικής Sorgenia Spa που ιδρύθηκε το 2010 και διαθέτει άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας 310 MW. Δραστηριοποιείται εμπορικά στη χαμηλή τάση σε οικιακούς καταναλωτές και στη μέση τάση σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Εξυπηρετεί περίπου 1.000 μετρητές.


5.Neco Trading.
Είναι εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας NEK EAD. Ιδρύθηκε με τη φιλοδοξία να ανταγωνιστεί μελλοντικά τη ΔΕΗ στο λιανεμπόριο ρεύματος, ωστόσο ανέστειλε πέρυσι τις δραστηριότητές της κρίνοντας ότι δεν ήταν βιώσιμες.

6.Greek Environmental & Energy Network.
H εταιρεία δραστηριοποιείται με το εμπορικό όνομα Green στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε οικιακούς και εμπορικούς πελάτες της χαμηλής τάσης όσο και σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές της μέσης τάσης. Εξυπηρετεί περί τους 1.500 καταναλωτές. Μέτοχός της είναι η ναυτιλιακή εταιρεία Antipollution ΑΝΕ, που δραστηριοποιείται στη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων.

7.Watt & Volt A.E.
Η εταιρεία ανήκει στις οικογένειες Χανδρή και Παπαναγιώτου και απέκτησε άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το 2011 (ως Black Pearl Energy, για 200 MW). Εχει πελατολόγιο περίπου 4.000 εμπορικών καταναλωτών κυρίως στη μέση και τη χαμηλή τάση, ενώ επιδιώκει να επεκταθεί και στους οικιακούς καταναλωτές.

       Σε σύγκριση με την Ελλάδα , οι καταναλωτές σε χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Σουηδία, το Βέλγιο κ.α. πληρώνουν μέχρι και 120% ακριβότερα την ενέργεια, στοιχείο που εκ των πραγμάτων αφήνει περιθώρια για πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών μελλοντικά, καθώς η χώρα μας θα κληθεί να συγκεντρώσει μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης τεράστια κεφάλαια για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα και τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής.

Την προηγούμενη δεκαετία τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος βίωσαν η Μάλτα (+161%), η Κύπρος (+136%, με την τιμή ρεύματος, μετά την κρίση ηλεκτροδότησης που ξέσπασε, να είναι μια από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά στα 0,2338 ευρώ/kwh), η Λετονία (+133), η Ιρλανδία (+133%), η Τσεχία (+129% και παρ” όλα αυτά παραμένει μια από τις φτηνότερες στην Ε.Ε. με 0,1235 ευρώ/kwh), η Σουηδία (+108%) και η Λιθουανία (+95%).

Αντίθετα, μείωση τιμών καταγράφεται μόνο στην Ιταλία (8%), η οποία ωστόσο έχει μια από τις ακριβότερες τιμές κιλοβατώρας πανευρωπαϊκά με 0,20 ευρώ και την Πορτογαλία (-11%).

Οι ακριβές και οι φτηνές χώρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τις ακριβότερες τιμές ρεύματος, περιλαμβανομένων των φόρων ανά κιλοβατώρα, έχουν σήμερα στην Ευρώπη:

- Η Δανία με 0,298 ευρώ
- Η Κύπρος με 0,253 ευρώ
- Το Βέλγιο με 0,241 ευρώ
- Η Ισπανία με 0,209 ευρώ
- Η Ιρλανδία με 0,209 ευρώ
- Η Ιταλία με 0,208 ευρώ
- Η Σουηδία με 0,204 ευρώ
- Η Αυστρία με 0,197 ευρώ
- Η Πορτογαλία με 0,188 ευρώ
- Η Νορβηγία με 0,187 ευρώ

Τις χαμηλότερες συγκριτικά τιμές πληρώνουν:

- Η Βουλγαρία με 0,087 ευρώ
- Η Εσθονία με 0,104 ευρώ
- Η Ρουμανία με 0,109 ευρώ
- Η Κροατία με 0,115 ευρώ
- Η Τουρκία με 0,115 ευρώ
- Η Λιθουανία με 0,122 ευρώ
- Η Ελλάδα με 0,124 ευρώ
- Η Λετονία με 0,134 ευρώ
- Η Πολωνία με 0,135 ευρώ
- Η Φινλανδία με 0,137 ευρώ
 ΒΓ Εφημεριδα Συντακτων
Η φώτο είναι από το archaeopteryx
πηγήhttp://sagini3.blogspot.gr/2014/03/blog-post_29.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου