Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Το Καλοκαίρι η Μάχη για τη Μικρή ΔΕΗ στη Βουλή

Από τον Ιούνιο και μετά αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο της μικρή «ΔΕΗ», καθώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κρατήσει το όλο θέμα σε χαμηλή ένταση πριν τις εκλογές, κρατώντας παράλληλα ανοικτά τα μάτια της για πιθανά μηνύματα από τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους.
Μπορεί λοιπόν, το ΥΠΕΚΑ να έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την εβδομάδα που διανύουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσει μέσα στο επόμενο δίμηνο από τις σχετικές επιτροπές, ώστε να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια και να ληφθεί η σχετική κοινοβουλευτική απόφαση.
Δεδομένης της σφοδρής αντίδρασης που ήδη έχει αρχίσει να
γίνεται αισθητή από τους συνδικαλιστές της Επιχείρησης και από τις τοπικές κοινωνίες των μονάδων εκείνων που θα εκχωρηθούν στην μικρή ΔΕΗ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν την συμφέρει την κυβέρνηση να γίνει η ψηφοφορία πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει το καλοκαίρι, όταν και παραδοσιακά προωθούνται στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια, ώστε να γίνει χρήση της θερινής περιόδου και των ευκαιριών που αυτή προσφέρει.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τεμαχισμό της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη» κοντά στα τέλη του 2015, εφόσον βέβαια υπερψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο. Η αιτία είναι ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να προχωρήσει μια διαδικασία τέτοιου μεγέθους και να διεξαχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.
Από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ επικοινωνείται ότι ήδη υπάρχουν κάποια θετικά σινιάλα από ξένους επενδυτές, καθώς πέντε πρεσβείες έσπευσαν να ζητήσουν το νομοσχέδιο μεταφρασμένο στη γλώσσα τους. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι αυτή η χρονική περίοδος εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μια δυσκολία σε ότι αφορά τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, παρά την σχετική (ή και θεωρητική) βελτίωση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία που διαφημίζει η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την μικρή ΔΕΗ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στη Βουλή, διότι θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους κυβερνητικούς βουλευτές των περιοχών εκείνων με μονάδες, ορυχεία και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Η μάχη αυτή αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, καθώς θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια.

 http://energia.gr/article.asp?art_id=80121

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου